Протестиращи полски фермери преустановиха продължаващите от месеци блокади по граничните

...
Протестиращи полски фермери преустановиха продължаващите от месеци блокади по граничните
Коментари Харесай

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

П ротестиращи полски фермери преустановиха продължаващите от месеци блокади по граничните пунктове с Украйна , съобщи Ройтерс, базирайки се на полски и украински управляващи. 

(*Видеото е архивно!)

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски приветства " градивната работа ", осъществена от Полша за повдигането на блокадите. Преговорите с Варшава и браншовите организации не са били лесни, " само че главното е, че постигнахме резултат ", уточни той в изказване. 

В понеделник заран камиони започнаха да минават границата и в двете направления, оповестяват представители на митническите управляващи.

Полски фермери и водачи на камиони блокираха граничните пунктове с Украйна от есента предходната година поради терзания от несправедлива конкуренция. Те упрекваха държавното управление в безучастие поради загубата на локалните компании от задгранични съперници от началото на войната в Украйна, поради че за украинските водачи на камиони бе анулирано условието да имат разрешителни за прекосяване на границата с Полша.

Камионите, пренасящи зърно, главен мотив за недоволството на полските протестиращи, към момента ще срещат известни ограничавания, предизвестиха украинските митнически управляващи. 

" На камионите, пренасящи зърно, няма да бъде разрешено да влизат в Полша. Този вид товар ще може да минава през Полша единствено директно ", показаха украинските митници. 

Протестите провокираха мощно неодобрение от украинска страна, а напрежението ескалира през зимата. Варшава и Киев водеха договаряния на разнообразни равнища в опит за намиране на решение, а Украйна прикани и Европейски Съюз да се намеси.      

През март двете страни приветстваха напредъка, реализиран по въпроса за импорт на селскостопански артикули, само че съглашение бе мъчно да се реализира. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР