Внушение е, че АПИ възлага обществени поръчки на нереално високи

...
Внушение е, че АПИ възлага обществени поръчки на нереално високи
Коментари Харесай

Андрей Цеков хвърли бомба за цените на обществените поръчки в АПИ

„ Внушение е, че АПИ разпорежда публични поръчки на нереално високи цени “. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков в особено видеообъращние в профила си в обществената мрежа фейсбук, съобщи кореспондент на Narod.bg.

„ Друго подстрекателство, което се популяризира, касае „ нереално високи условия “ за икономическо и финансово положение на компаниите, които аплайват за оповестените от актуалното управление на АПИ нови публични поръчки за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

Разпространява се изказванието, че всеки участник би трябвало да има оборот от 70 млн. лева Това изрично не дава отговор на истината. Изискванията за оборот в новите публични процедури са съобразени с прогнозната стойност на поръчките.

Практиката Агенция „ Пътна инфраструктура “ да афишира нереалистично ниски планирани стойности, а след това да се подписват контракти на действителни пазарни цени е съществувала в продължение на годините сред 2020 и 2022 година “, отбелязва министър Цеков.

Той е безапелационен, че за първи път в последните 12 години поръчките за настоящ ремонт и поддръжка на републиканските пътища се разпореждат единствено и само по аршин най-ниска цена, с което е предпазен общественият интерес.

Ето и цялото изказване на министър Андрей Цеков:

Бих желал да опровергая две внушения, които някогашният районен министър Гроздан Караджов популяризира по националните медиите, а през днешния ден и от парламентарната естрада.

Първото подстрекателство е, че АПИ разпорежда публични поръчки на нереално високи цени. Цитирани бяха две публични поръчки, които касаят съществени поправки на пътища в Бургаска област. Въпросните поръчки са оповестени от управлението на АПИ по време на мандата на министър Гроздан Караджов – на 11 април 2022 година Прогнозните стойности на тези поръчки са надлежно 37 и 34 млн. лева Оферти по въпросните поръчки са подадени през август 2022 година по времето на мандата на министър Иван Шишков. Настоящото управление на АПИ само довършва оповестените процедури.

Установено е, че във всички поръчки по време на министрите Караджов и Шишков са образувани неправилни планирани стойности и получените предложения неведнъж надвишават прогнозните стойности. За цитираните от Караджов поръчки са получени предложения в порядъка от 69 до 71 млн. лева – респективно за всяка от поръчките има прегледани по 4 или 5 предложения и са определени изпълнителите с най-ниската ценова оферта.

Реклама

Другото подстрекателство, което популяризира Караджов, касае нереално високи условия по неговите думи за икономическо и финансово положение на компаниите, които аплайват за оповестените от актуалното управление на АПИ нови публични поръчки за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Разпространява се изказванието, че всеки участник би трябвало да има оборот от 70 млн. лева

Това изрично не дава отговор на истината. Изискванията за оборот в новите публични процедури са съобразени с прогнозната стойност на поръчките. И защото областите са разнообразни, разнообразни са и условията за икономическото и финансово положение на компаниите. Давам няколко образеца:

Например, за област Ловеч прогнозната стойност на поръчката е 24 млн. лева, условията за оборот за 3 години е 20 млн. лева

За област Русе прогнозната стойност е 18 400 000 лева, условията за оборот са за 15 млн. лева

За област Търговище прогнозната стойност на поръчката за 18 месеца е 19,8 млн. лева, условията за оборот са 15 млн. лева

Единствено за най-голямата област – Софийска област, в която пътната мрежа надвишава 1300 км и прогнозната стойност на поръчката надвишава 72 млн. лева, условието за оборот за 3 години е 70 млн. лева

Що се касае до поръчките за настоящи поправки във връзка с условията за обороти, бих желал да подчертая – всички изискуеми обороти са по-ниски от прогнозната стойност на поръчката. Поръчките следва да се извършват за период от 18 месеца, а условието е за тригодишен оборот. В този смисъл, при планирана стойност от 25 млн. лева да се изиска оборот 20 млн. лева за 3 години това значи, че е нужен средногодишен оборот от 7 млн. лева и в този смисъл всички естествени пътностроителни компании имат достъп до тези поръчки.

Практиката Агенция „ Пътна инфраструктура “ да афишира нереалистично ниски планирани стойности, а след това да се подписват контракти на действителни пазарни цени е съществувала в продължение на годините сред 2020 и 2022. Много индикативен е казусът за автомагистралата сред Русе и Бяла, при която при планирана стойност на поръчката 924 млн. лева министър Гроздан Караджов излъчи решение за избор на реализатори на стойност 1,534 милиарда лева

В умозаключение бих желал да подчертая, че за първи път в последните 12 години поръчките за настоящ ремонт и поддръжка на републиканските пътища се разпореждат единствено и само по аршин най-ниска цена, с което е предпазен общественият интерес.

ВИДЕОТО ТУК

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР