Вносна смес за палачинки, продавана у нас, е със сгъстител

...
Вносна смес за палачинки, продавана у нас, е със сгъстител
Коментари Харесай

Гнусната истина: Ядем смес за палачинки, сгъстена с гума! В разтворимите бульони пък има...

Вносна примес за палачинки, продавана у нас, е със сгъстител гума гуар (Е412), до момента в който в аналога за западните страни тази добавка липсва, демонстрират резултатите от последната инспекция за двойния стандарт при храните, публикувани от земеделското министерство и БАБХ и представени от в. Монитор.

В продукта, платен от магазин в страна от Европейски Съюз, има изсъхнало обезмаслено мляко, брашно от лупина и набухватели (натриев хидрогенкарбонат и пирофосфати), а в този от България няма. Има разграничение във типа и качеството на опаковките на двата аналога. Опаковката на продукта от България е щампован, затворен влагоустойчив книжен плик със сместа, а тази от Европейски Съюз е под формата на първокласно щампована картонена кутия, в която е подложен затворен плик от влагоустойчива хартия със сместа.

При разтворим зеленчуков бульон има разлики в описанието на съставките и забележителна разлика в хранителната информация, в това число енергийната стойност при двата продукта. В продукта от България количеството на изсушените зеленчуци е 5,7%, само че съставът му е единствено от морков, лук и целина, а в този от Европейски Съюз сухите зеленчуци са 3,5%, само че съставът е по-разнообразен - с изключение на морков, лук и целина в бульона има спанак и домат.

Детските храни са един от главните акценти при последната инспекция за двоен стандарт при вносните храни. От тази група храни са изследвани 7 продукта, през юни 2017 година, когато бе първата инспекция - 3.

През предходната година в детски шоколадов десерт от една и съща комерсиална марка бяха хванати обилни разлики сред съставките на двата етикета. В продукта от Германия съдържаше захар, декстроза и яйчен прахуляк, а за България - захар, глюкоза, глюкозо-фруктозен сироп, яйца. Освен това в първия има мляко – 24%, и мрачен (горчив) шоколад - 21%, до момента в който в " българския " има мляко 21% и шоколад - 20%.

При обезмасленото мляко на прахуляк, купено от верига в западна страна, микроелементите са повече, в сравнение с продаваното в магазините на същата комерсиална верига в нашата страна (виж таблицата). В продукта от България преди всичко като съставна част в най-голямо количество са сложени растителни мазнини (палмово масло, слънчогледово олио и рапично олио), а в този от Европейски Съюз обезмасленото мляко на прахуляк е в най-голямо количество, последвано от млечна суроватка на прахуляк, съсредоточен деминарализиран суроватъчен протеин и липсва палмовото масло.

В последната инспекция в този момент една от марките шоколад, продавани в България, не е вложено масло и маслеността е 27,5%, а в европейския е 32,2%. В българския аналог наличието на какао е 32,7%, в аналога - 37,6%. При друга от марките е открито по-ниско наличие на лешници в шоколада, в сравнение с в западния артикул. Млякото за деца пък има по-високо наличието на растителни мазнини, а по-ниско на микроелементи и витамини.

Отделно детското пюре от зеленчуци (пиле и ориз), купено в Германия у нас, е с 35% по-скъпо без Данък добавена стойност.

През юни предходната година в детско пюре от една и съща марка предлагано на българския пазар е оповестено наличие на рапичното олио е 1,3%, до момента в който в този от Германия е 0,9%. Съдържанието на протеин в пюрето за западната страна е 1,5 гр. на 100 грама артикул, а за България количеството е 1 грам.

Последната инспекция сподели, че при приспособено мляко на прахуляк за дребни деца има разлики в енергийната стойност и описанието на съставките при двата продукта, в сходство с разпоредбите за етикетиране, където количеството на съставките се изброява в низходящ ред.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР