ВМРО подкрепя ветото на президента, обяви заместник-председателят на партията Юлиян

...
ВМРО подкрепя ветото на президента, обяви заместник-председателят на партията Юлиян
Коментари Харесай

ВМРО и Атака ще подкрепят ветото на президента

ВМРО поддържа ветото на президента, разгласи заместник-председателят на партията Юлиян Ангелов. Той добави, че тя ще взе участие интензивно в идните полемики по изборното законодателство в Народното събрание.

"Ние от Вътрешна македонска революционна организация бяхме може би първите, които призовахме президента да наложи несъгласие, предвид на това, че не бяхме съгласни с една част от тези промени, а точно измененията, които касаят преференциалния избор, в това число и избора за нова ЦИК, които ние подкрепяхме като неща, които би трябвало да се спазят по закон. Така че ние призовахме тогава още президента да наложи несъгласие. Ние сме си споделили мнението. Ние сме "за " ветото по тези въпроси, по други въпроси може да имаме друго мнение, в последна сметка очевидно Изборният кодекс ще се отвори още веднъж и ще се гледа по-късно президентско несъгласие. Така че тези неща, мисля, че ще се решат и българското общество ще получи това, което желае действително ", изясни позицията на Вътрешна македонска революционна организация Ангелов.

От Вътрешна македонска революционна организация упорстват и за понижаване на прага за избор на кметове по селата. "За нас също е значимо да се промени в Изборния кодекс и изборите за кметове на кметства от 350 да падне на 200, т.е. кметове на села да бъдат избирани с по-малко гласоподаватели, тъй като това, което е сега по закон, 350 души, както направиха последната смяна, не дава отговор на действителностите в страната ", безапелационен е той. Според него това значи, че всеки общински кмет ще си назначава негови партийни приятели по селата за кметове, което не е обикновено. Когато Изборният кодекс влезе в пленарната зала за ново разискване, Вътрешна македонска революционна организация ще направи това предложение, с цел да може в действителност да се реши и този проблем.

"За нас това са значителните проблеми. Другите неща, които се разясняват - възобновяване на изборни описи и така нататък, са неща, които просто по никакъв метод няма да оказват помощ на изборния развой или на обективността на изборите ", счита депутатът от Вътрешна македонска революционна организация. Юлиян Ангелов сподели, че не може да подсигурява дали сътрудниците в така наречен "малка коалиция " ще поддържат ветото. Ангелов обаче сподели, че неговата партия ще даде поддръжката си за последните оферти на ГЕРБ за ремонт на Изборния кодекс, които са още в комисии. "Тези оферти, които ГЕРБ направиха, ще ги подкрепим, тъй като те са в унисон с това, за което е наложено ветото, тъй че и в единия, и в другия случай ние ще подкрепим, тъй като това ще върне остарелия тип на преференциите и избор на нова ЦИК ", изясни той.

Председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти " и водач на "Атака " Волен Сидеров разяснява, че ветото на президента би трябвало да бъде признато от Народното събрание. По думите му то е било предстоящо. Сидеров напомни, че партията му не е взела участие в гласоподаване на измененията в изборното законодателство.

"Сега към този момент се чака може би да се впуснат в залата от болшинството, защото това е най-бързият метод да се анулира, да се върне законът в остарялото състояние. Поправки върху закон, който към този момент е гласуван на второ четене, няма по какъв начин да станат. Трябва да се създаде напълно нов кодекс – по- комплицирана, по-дълга процедура ", разяснява той. Сидеров е на мнение, че "БСП би трябвало да се върне в пленарната зала и то без да слагат условия, които са неизпълними, по тази причина предлагането на президента е подходящо ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР