Влиятелни социалисти от широкото ръководство на БСП смятат, че лидерът

...
Влиятелни социалисти от широкото ръководство на БСП смятат, че лидерът
Коментари Харесай

Вътрешната опозиция в БСП иска Нинова да подаде оставка веднага

Влиятелни социалисти от необятното управление на Българска социалистическа партия считат, че водачът Корнелия Нинова би трябвало да понесе политическата отговорност за загубата на Европейските избори като подаде оставка незабавно.

В момента се събира националният съвет на Българска социалистическа партия, който ще разиска изборните резултати въпреки и те да не са дефинитивни. По последни данни БСп е втора политическа мощ с 24.24%

" Нужен е прецизен разбор на аргументите за резултатите, само че откакто те бъдат дефинитивно оповестени. В момента някой бърза да минимизира отговорността като я прехрърля на локалните структури, разгласи социалистът Атанас Мерджанов на влизане нв партийната централа, където всеки миг стартира съвещанието запитан по какъв начин би трябвало да се понесе отговорността, той отговори, че водачът Нинова би трябвало да подаде оставка, а по-късно да бъде планувано съвещание на висшия орган на партията - конгреса, който да проучва изборната загуба и да избере нов водач.

Пленумът ще разисква през днешния ден концепцията на Нинова да има предварителни избори в партията включително нови управления на структурите в страната, както и директен избор на партиен водач, на който тя счита да се яви. съгласно вътрешната съпротива обаче предлагането й е нарушаване на устава, защото мандатите на управленията са четиригодишни, не могат да бъдат прекратявани предварително и в тази ситуация изтичат напролет на 2020 година
Според съперници на Нинова тя би трябвало да подаде оставка в този момент, а конгресът да избере нов ръководител, който да довърши мандата й до май следващата година, след което да влязат в действие новите уставни правила, по които водачът се избира директно.

" С предложенията си Нинова ще пробва да замете отговорността. Това е скандално ", сподели още Мерджанов.

Според ръководителя на пловдивските социалисит Георги гергов е необходим цялостен разбор на изборната загуба и отговорност на " всички отговорни ", която да се носи от горната страна надолу. Помолен да посочи какво има поради, той отвърна: Как се носи отговорност?! Виждате какво става в Австрия " (там държавното управление падна след скандал).

Да идем долу по места и да се скараме с хората, по този начин ли? Те не са виновин отговорни са тези тук. Българска социалистическа партия няма по какъв начин да стане еднолична партия като другите. Българска социалистическа партия е идея, сподели Гергов пред партийната централа. Той съобщи, че управлението на Българска социалистическа партия не би трябвало да трансферира отговорността от болната глава на хубавичко.

Бившият зам.-председател на Българска социалистическа партия Георги Пирински беше сбит в отговора си дали Нинова би трябвало да подаде оставка в този момент. Той обаче не изключи тази опция и разясни, че всичко зависи от полемиката на съвещанието.

Не единствено представители на вътрешната съпротива заговориха за сериозен разбор на изборната загуба и промени. Депутатът Антон Кутев, който беше част от предизборния щаб, подсети,че за повторно Българска социалистическа партия губи извоювани избори и съществено би трябвало да проучва аргументите за това.

" Българска социалистическа партия не може да бъде лидерска партия. Това обаче не значи, че Нинова не може да бъде водач ", сподели Кутев и добави, че са нужни промени.

В поддръжка на Нинова се изрекоха депутатите Кристиян Вигенин и Филип Попов. Попов разгласи, че тези, които желаят оставката на водача би трябвало да си създадат равносметка с какво са съдействали за изборния резултат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР