Властите в Русия се замислиха за амнистия на руснаците с

...
Властите в Русия се замислиха за амнистия на руснаците с
Коментари Харесай

Разкаяние без наказание - ще има ли ваксинационна амнистия

Властите в Русия се замислиха за " прошка " на руснаците с подправени документи за имунизиране. Първоначално в държавната Дума бе препоръчано тези хора да се освободят от наказателна отговорност, а в този момент самодейността се поддържа от Съвета на Федерациите. 

Ако депутатите говореха единствено за това да бъде простено на жителите, които към този момент са решили да се имунизират, то сенаторът Александър Башкин, предложи тези с фалшифи документи да сътрудничат на следствието и да разкрият данни за продавачите, заяви Коммерсант. 

Според юриста Михаил Салкин този метод може единствено на навреди: " Няма да свърши добре, тъй като ще се наложи да се санкционират лекари, а те са нужни в битката против COVID-19 . Може да възникне обстановка, в която сами да " простреляме крайници си. "

Потребителите в обществените мрежи реагират по-скоро негативно на предлагането да се амнистират притежателите на подправени документи. Те допускат, че даже да си признаят и да се имунизират още веднъж ще им се наложи да носят отговорност. 

Според специалистите, обаче, това е не е допустимо, защото ще докара до привличане под отговорност на лекари . Според юристите наново имунизиране по-рано от шест месеца след първата може да стане мотив за инспекция, само че да се потвърди подправянето на документа в този случай ще бъде мъчно. 

Според създателя на компанията за бизнес-разследване " Р-техно " Роман Ромачев да фалшифицират документ могат единствено лекарите - точно те дават информацията, която се вкарва в базата данни за имунизирани. 





При това има няколко разновидността: някъде това се провежда на равнище здравно институция, което събира описи на хора, които желаят да получат подправен QR-код. В други случаи хората се схващат с съответен помощник и той или просто не прави инжекцията или слага физиологичен разтвор вместо ваксина. Понякога става въпрос за рушвет на пациенти - т.е. инжекцията получава различен човек с непознати документи. 

Подобни документи са същински, само че са получени по противозаконен път. Но в случай че човек, закупил фалшификат реши да се имунизира той може да излъже системата. 

Човекът - слабото звено

Всяка система има своето едва звено и това е индивидът. Ако някой е купил документ от доктор преди три месеца, той може да отиде при същия доктор да му сложи ваксина, даже в случай че не са минали 6 месеца. 

Самият факт, че човек има документ и отива да се имунизира не значи, че документът е противозаконен, отбелязва Иван Печерей, доцент от катедра " Съдебна медицина и здравно право " към Московския държавен университет. Такъв пациент може да се окаже прост хипохондрик, който просто желае да се имунизира по-често. 

Ако човек иск да се имунизира в период по-малък от шест месеца системата няма да го допусне, само че може да се обърне към частна клиника, където вършат имунизиране против възнаграждение.

В Украйна ще анулират подправените документи

В Украйна подправените документи за имунизиране ще могат да се анулират и да се направи същинска ваксина. След това индивидът ще би трябвало да заяви в полицията за закупуването на подправения документ, заяви за ukranews.com заместник-министърът на опазването на здравето по въпросите на цифровото развиване Мария Карчевич.

Първо, този, който желаят да се имунизира би трябвало да се обърне към персоналния доктор и да му признае, че документът е подправен. След това персоналният доктор ще му сложи ваксина и ще оформи същински документ. 

Той ще осведоми Националната полиция за това, че е открит подправен документ. Човекът, закупил подправен документ би трябвало да напълно да спомага на следствието, с цел да не открият мошениците, продаващи подправени документи. 

Министерството на опазване на здравето на Украйна има намерение на вземе решение за понижаване периода на документа за имунизиране с две дози от 1 година на 9 месеца. През януари Украйна вкара бустерна доза против ковид за хора над 18 години, като се предлага това да стане с препаратите на Moderna или Pfizer, без значение от това с каква ваксина е бил имунизиран в началото човек. 





Във Франция ще са снизходителни 
Какво ще се случи с хората, които имат подправен документ, само че решат да се имунизират
В България има доста хора, които по един или различен метод са си издали подправен зелен документ. Как са го създали? Има доста незаконн...
Прочети повече
В края на декември министърът на опазването на здравето на Франция Оливие Веран разгласи, че в случай че хората с подправен документ признаят грешката си и се имунизират " ще бъдем снизходителни, в случай че не го създадат, ще ги осъдим. " Според специалисти това би отменило мошеническия цикъл на имунизиране на пациента, който по-късно ще може да получи своята инжекция и документ.

На 13 януари Френският Сенат (горната камара на парламента) утвърди на първо четене законопроекта, предусещащ въвеждане на имунизационен документ за посещаване на музеи, театри, заведения за хранене и други публични места.

" Текстът е ориентиран към усилване на съществуващите ограничения за превъзмогване на рецесията в региона на опазването на здравето, в това число посредством замяната на здравните карти с имунизационни и битка с подправените документи ", се споделя в прессъобщението. Парламентът е одобрил и удължаването до 31 март 2022 година на изключителното състояние на остров Реюнион поради съществено влошената санитарна обстановка.

Решението за подмяна на настоящия сега здравен документ с имунизационен беше взето в края на предходната година. Новият документ би трябвало да подтикне жителите, които към момента не са имунизирани, да го създадат, считат ръководещите.

Ваксинационният паспорт ще бъде наложителен за визити на музеи, кафенета, театри, заведения за хранене и при пътешестване на дълги дистанции. За разлика от в този момент настоящия здравен документ, имунизационният ще се издава единствено въз основата на приключен цялостен курс на имунизация (две съществени ваксини, позволени в Европейски Съюз, и бустерна доза). Документи за преболедуван COVID-19 няма да се зачитат, както и негативните резултати от тест за ковид.
Прокуратурата търси хора с подправени документи, искащи да се имунизират
Районна прокуратура в Пловдив е разпоредила инспекция за издадени подправени „ зелени “ документи на жители, които желаят да с...
Прочети повече
Ситуацията в България

Припомняме, че Районна прокуратурата в Пловдив се самосезира и разпореди инспекция по изявления в медиите, в които се оповестява за издадени подправени зелени документи на жители, които желаят да им бъде сложена ваксина, оповестяват от институцията.

Ще се откриват лицата, признали пред медицински личен състав, че имат имунизационни удостоверения, само че те не са същински, заради което и упорстват да бъдат имунизирани. Ще се събират данни по кое време и по какъв метод те са се сдобили с тях и дали са заплащали за това на избрани лица. В хода на инспекцията ще се откриват данни за вероятно осъществени документи закононарушения, както и за нарушаване на противоепидемичните ограничения, свързани с издаването и използването на документите за имунизация против COVID-19.

Проверката е предоставена на отдел „ Икономическа полиция “ към ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив. Срокът за приключването е едномесечен.

Actualno.com категорично попита и здравното министерство има ли въпреки всичко метод и каква е процедурата да се имунизират против ковид разкаяли се притежатели на подправен зелен документ. Отговорът: " Министерството на здравеопазването не е осведомено с такива случаи, респективно – в Министерство на здравеопазването не са постъпвали сходни молби ". Пред Нова телевизия държавният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев сподели, че към днешна дата (11 януари) няма вид. Но има концепция такива хора да им бъде разрешено да се имунизират публично, единствено че със знанието на прокуратурата и в подмяна на разкрития от кое място са взели подправения документ.

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР