Властите в Нагорни Карабах (Арцах - това е историческото арменско

...
Властите в Нагорни Карабах (Арцах - това е историческото арменско
Коментари Харесай

Нови десетки убити в Арцах: Швейцария предложи да помири Армения и Азербайджан

Властите в Нагорни Карабах ( Арцах - това е историческото арменско име на областта) оповестиха, че още минимум 26 техни бойци са убити при боеве с азербайджанските сили нощес, предадоха Ройтерс и Франс прес.
Още по тематиката
През вчерашния ден бе обявено за 67 починали.

Сблъсъците сред Азербайджан и популации с етнически арменци планински анклав внезапно ескалираха през вчерашния ден. Двете страни се обстрелваха взаимно с ракети и артилерия при най-ожесточената борба от повече от четвърт век.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш беседва през днешния ден посредством видеовръзка с президента на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян и прикани за неотложно прекъсване на огъня в Нагорни Карабах, заяви представителят на Гутериш Стефан Дюжарик, представен от ТАСС.

В двата диалога генералният секретар насочи едно и също обръщение - апел за неотложно преустановяване на бойните дейности, деескалация на напрежението и връщане към договарянията без предварителни условия в подтекста на напъните на съпредседателите на Минската група към ОССЕ.

Швейцарското външно министерство съобщи, че Швейцария поддържа напъните на Минската група, ориентирани към решаването на спора в Нагорни Карабах по пътя на договарянията, и е подготвена да стане хазаин на среща на високо ниво сред Армения и Азербайджан.

В Берн са обезпокоени от настъпилата на 27 септември ескалация на яростните конфликти сред Армения и Азербайджан, означи ведомството.

 Враждата сред Армения и Азербайджан ескалира: дребните борби вещаят огромна война Виж още

Швейцария приканва страните да запазят районната непоклатимост и да не прибягват до мощ. Тя припомня и на двете страни, че са длъжни да съблюдават отговорностите си според интернационалното право, включително във връзка с отбраната на цивилното население, акцентира министерството.

Част от арменските загуби в спора с Азербайджан са сирийски наемници от арменски генезис, твърди азербайджанското министерство на защитата.

Арменското външно министерство на собствен ред разгласи, че разполага с информация за наемници, които турските управляващи вербуват в Близкия изток, с цел да ги трансферират в Нагорни Карабах.

Баку и Ереван спорят (и воюват) за принадлежността на Нагорни Карабах от февруари 1988 година, когато регионът разгласи излизането си от състава на Азербайджанската ССР. Автономната област разгласи самостоятелност на 2 септември 1991 година, само че не е приета от интернационалната общественост - приета е като част от Азербайджан.

По време на въоръжения спор през 1992-1994 година Азербайджан загуби контрола над региона и няколко прилежащи към нея региона.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР