Властите на Венецуела, която е в сериозна икономическа и политическа

...
Властите на Венецуела, която е в сериозна икономическа и политическа
Коментари Харесай

Венецуела свърза девалвиралия боливар с националната криптовалута Petro

Властите на Венецуела, която е в сериозна икономическа и политическа рецесия, девалвираха боливара с 95% и го фиксираха към локалната криптовалута Petro. Сега националната валута носи името „суверенен боливар“ и се обезцени съвсем 24 пъти.

След паричната промяна страната мина към потреблението на двувалутна система. Курсът на боливара е закрепен към националния токен Petro, а той от своя страна е гарантиран с естествените запаси на страната и на първо място с петрол. Доскоро един $ се разменяше за 250 000 боливара, а през днешния ден курсът е 6 милиона боливара за един американски $. Централната банка на Венецуела дефинира цената на 1 Petro за 3600 суверенни боливара или един барел венецуелска петрол (около $60) .

Едновременно с това бе деноминиран и самият върховен боливар. От номинала на валутата бяха отстранени пет нули. Официално бе оповестено нарастване на работната заплата с 3000%. Сега тя възлиза на 1800 суверенни боливара или към $30 месечно.

Но обезверените ограничения, подхванати от президента на Венецуела Николас Мадуро надали ще оказват помощ за обуздаването на хиперинфлацията, за избягването на наложените от Съединени американски щати наказания и за спасяването на стопанската система от цялостен провал. Финансовите анализатори смятат, че в противен случай, промяната може да форсира растежа на инфлацията. Освен това, стартира всеобща миграция на популацията. Bloomberg заяви, че през миналите 12 месеца с прилежащия Еквадор са минали над 400 000 венецуелеца.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР