Влакнините или фибрите, са нормална съставка на продуктите от растителен

...
Влакнините или фибрите, са нормална съставка на продуктите от растителен
Коментари Харесай

Яжте повече влакинини, за да не огладнявате често

Влакнините или фибрите, са естествена съставна част на продуктите от растителен генезис. Те са съединения с друг състав и генезис и могат да бъдат единствено растителни. Могат да се открият във всички храни, съдържащи в себе си растителни материи, които построяват клетъчните стени на избрани растения. Влакнините са измежду най-важните детайли в уравновесеното и здравословно хранене. Най-богатите на влакнини храни са зърнените.

Хранителните влакнини са устойчиви на действието на храносмилателните ензими в червата на човешкия организъм. Съставени са главно от полизахариди, сред които се отличават целулозата, пектинът и гумата.

Попадайки в храносмилателната система, влакнините контролират функционалността на червата. Тази им функционалност се дължи главно на влакнините от зърнен произходи - триците и семената. Освен това растителните влакнини задържат вода в храносмилателния уред и благоприятстват прекосяването на храната. Тази функционалност имат влакнините, произхождащи от плодове, зеленчуци и бобови култури.

Ефектът на влакнините върху храносмилателния тракт и цялостното здраве са повече от впечатляващи. Те варират от възстановяване функционалността на червата до предотвратяване от тежки болести на храносмилателния тракт, както и контролиране на обмяната на веществата и управлението на холестерола.

Приемът им потвърдено удължава интервалите сред обособените хранения, тъй като пълнят стомаха и засищат глада. Диетолозите и експертите по хранене в целия свят горещо ги предлагат.

 Пълнозърнест самун

Освен всичко друго ястията с храни, богати на влакнини, са по-нискокалорични, защото в тях се съдържат минимални равнища мазнини и захари. Те работят очистващо, като изхвърлят от организма всички токсични детайли. Освен това в сходни храни се съдържат киселини, които защищават от разнообразни чревни болести и оказват помощ за контрола над неприятния холестерол.

Несмилаемите влакнини се намират в най-големи количества в същинските пълнозърнести артикули. Овесът, ечемикът, бобовите растения, плодовете и множеството зеленчуци са извънредно богати на тези ползотворни сътрудници.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР