Владислав Иноземцев е доктор на икономическите науки, преподавател, социолог и

...
Владислав Иноземцев е доктор на икономическите науки, преподавател, социолог и
Коментари Харесай

Владислав Иноземцев: Има 70% вероятност Русия да стане още по-автархична и 30% за дворцови преврат |

Владислав Иноземцев е лекар на икономическите науки, учител, социолог и журналист. Ръководител на Центъра за проучване на постиндустриалното общество. Владислав Иноземцев. Според него Русия ще удържи стопански на глобите, като от тях ще пострада единствено междинната класа.

" В сегашните условния има 70% възможност Русия да стане още по-автархична. Путин да победи своите съперници, като прогони част зад граница, а част част вкара в пандиза, като принуди опозицията да замълчи, като закрие интернет, като сложи всички вероятни филтри на потока от информация и с подобен „ полусевернокорейски ” модел ще ръководи още известно време. Украйна няма да бъде победена. Тя може да загуби надзор върху част от територията си. Но и без нея, още по-бързо и праволинейно ще се устреми на Запад.

Останалите 30% са свързани с упованието против Путин да бъде осъществен вътрешен прелом. И Русия, която въпреки всичко ще остане в периферията на Европа, ще запази въпреки всичко някакъв капацитет за бъдещето ", споделя Иноземцев в изявление за рускозичния канал RUS LSM, на латвийската държавна телевизия.

Ето какво още сподели той: 

От началото на войната в Украйна, 24-ти февруари, до края на февруари от активите на банките бяха изтеглени 3% от спестяванията на физическите лица, т.е. повече от един трилион рубли. Това е забележителен отток на капитали, само че той е в границите на естествените реакции на хората на новата действителност. На внезапния растеж на курса на $ и на значителното повишение на цените на дребно.

За разлика от предходните рецесии, забележителното повишаване в този момент визира не продуктите от първа нужда, не базовите услуги, а нарастват преди всичко електрониката, всички вносни артикули, колите и доста други произведения и услуги за дълготрайно прилагане.

Нормално е хората да изкупуват тези артикули, които смятат за значими освен сега, само че и в вероятност, и които са към момента налични. И защото те няма „ да закопаят изтеглените си спестявания в земята ”, тези средства по този начин или другояче ще се върнат в стопанската система.

„ Официалният ” курс на $ – 150 рубли (преди войната: 70-75 ), наподобява реален, изключително като се регистрира, че сега „ пазарен курс ” не съществува. Централната банка изисква и изкупува 80% от валутните приходи от износа, като по подобен метод контролира предлагането на валута и постанова до 20% комисионни при изкупуването на валута. Така курсът, който в този момент е на борсата, няма особена връзка с действителността.

При банкрута на Руската Федерация през 1998 година, в продължение на месец след оповестяването му, Централната банка продължи интензивно да манипулира курса и едвам по-късно го „ пусна в свободно проваляне ”. В сегашните условия „ стабилността ” ще бъде поддържана за прочут интервал, само че откакто още веднъж проработи фондовата борса, когато стартират конкурентни вълутни търгове, когато почти след към месец ще приключи „ горещата фаза на войната в Украйна ”, курсът на $ ще заеме „ пазарните си стойности ”.

В сходство с „ паметта на поколенията ” (типични реакции при други рецесии в миналото), и при сегашната рецесия в стопанската система се следят обичайните начини за „ самостоятелно ” избавяне: попълване на запасите от захар, от елда, от грис, от растително масло и прочие Но се следи и нещо ново: Не е вярно да се приказва за общи реакции на цялото население.

Открояват две доста разнообразни групи:

Първата е на хора със приблизително и високо благоденствие. В тази рецесия те са най-пострадалите. Те към този момент изгубиха „ интернационалните ависъобщения ”, актуалната система за банкови интервенции, потреблението на кредитни карти, достъпа до интернационалните финансови транзакции. Много бързо ще бъдат лишени и от опцията за прилагане на вносни артикули с високо качество и прочие Те изгубиха сичко това, което до 24-ти февруари представляваше облика и стила на живот на „ високата междинна класа ”.

Много по-малки са рисковете за пенсионерите, за държавните чиновници, за хората с ниски приходи. Да, цените на стоките от първа нужда абсолютно порастват, само че те ще бъдат в една или друга степен обезщетени от индексацията на заплатите и на пенсиите. Още от първи април следва първа индексация от 7%. И най-вероятно индексации ще има всяко тримесечие.

Основният удар е против класата, измежду която зрееше недоволстото от режима. Тази класа, която е повече космополитна, повече глобалистка. И като цяло всеки реагира съгласно личните си позиции и благоприятни условия: ограничение на потреблението, и на всевъзможни форми на разкош, търсене на допълнитерлна работа, отвод от заплащане на налози, включително и на комуналните разноски.

За това не следва да се чакат митинги на икономическа основа. Това което ще настъпи е: всеки човек, всяко настрана семейство ще се стреми да оцелява, най-общо като икономисва по всевъзможен вероятен метод.

Даже 15-20 процентно рухване на нивото на живот няма да провокира политическа рецесия в Русия.

Руската стопанска система е задоволително устойчива на външни разтърсвания. Защото е релативно примитивна. Средно към 60% от приходите на малоимотните пластове на популацията отиват за изхранване и за комунални заплащания.

Този параметър е невъобразим в нито една развита страна. В Съединени американски щати за покриването на разноските за поддръжката на жилище, за отопление, за електричество, за вода и за изхранване е за сметка на единствено 16% от приходите.

В развитите стопански системи хората изразходват средствата си за пътувания, за развлечения, за разнообразни услуги повишаващи качеството на живота. И когато възникне рецесия, сходно на това което наблюдавахме с Ковид-19, всички тези браншове се разрушават и стартира мощен стопански спад.

В Русия делът на тези браншове е в пъти по-малък и даже те да бъдат изцяло унищожени в хода на рецесията, стопанската система няма да пострада, както в подобен случай на Запад.

Устойчивостта на Руската стопанска система надалеч не е изгубена. Ударът е доста мощен. Той ще нараства с всеки месец. Защото са раздрани доста вериги. Защото Русия зависи от вноса по голямо количество позиции. Но хората ще се борят и ще оцелеят, даже в тези неповторими условия.

Трудно е да се търсят аналогии с сходни процеси в по-близкото или по-далечното минало. Ако някой чака повтаряне на банкрута през 1989 година, на краха на руската стопанска система, на Сталинските способи, на връщането на „ крепостната стопанска система ”, по-значими са съвпаденията със събития от междинните епохи.

Защото самото нахлуване на Украйна, е опит на Русия (искам да имам вяра, че е последен) да „ запази империята, която тя към този момент загуби ”. Без Украйна, без Беларус, без западните региони, Русия се трансформира в историческата форма на империята от 16-ти век, с названието Московия. Територия, която се е управлявала от Русия и се е простирала до Тихия океан на изток.

До огромна степен модерна Русия е Московия. От позиция на манталитета на популацията, от позиция на полезностите, на всепоглъщащия анахронизъм.

Опитите за сравнание с рецесиите през 2008, 2014 или с банкрута от 1098 г.обаче доста куцат, тъй като сходна конюнктура не е съществувала в никакъв случай до момента. От позиция на „ удара извън ”.

Кризата през 90-те години на предишния век беше предизвиката от разпада на Съюз на съветските социалистически републики, в който господстваше „ плановата стопанска система ”, и която нямаше никакви претекстове за „ личното си избавление ”.

Ако тогава на даден шеф на крупно дружество му доложеха, че липсват комплекущи произведения, че кооперационните връзки са разрушени, това което му оставаше бе да разгласи, че производството се приключва.

Сега стопанската система е доста по-гъвкава.

Сега в сходна обстановка трескаво пристъпват към търсене на различни доставки. Да, с по-ниско качество и с по-високи цени. Но при всички условия ще се вършат опити за избавяне на личния бизнес до последната опция.

Руската стопанска система няма да повтори траекторията на срутва през 90-те години. Това ще бъде нова, незнайна до момента рецесия. Дълбочината ѝ ще бъде огромна. Спадът във вътрешния валов артикул ще бъде най-значителен в новата история на Русия.

Фундаменталната разлика сред стопанската система на Съюз на съветските социалистически републики и на днешна Русия е в това, че в Съюз на съветските социалистически републики до 40% от ВВП се изразходваха за нови вложения. Те несъмнено, постоянно бяха неефективни и разсипнически, изключително във военната област, в галактическите проучвания и за усвояването на Севера.

Сега нивото на вложенията и доста ниско. И поради това, че високото ниво на живот се „ купува ” освен от постъпленията от нефта и газа, само че основно за сметка на ограничение на „ капиталовложенията в бъдещето ”.

Все по-рядко пораждат нови производства. Във високотехнологичните вложения, неуспехът е пагубен. Нямаме самодостатъчност. Но все пак съветската стопанска система е по-гъвкава спрямо мъчно „ повратливата ” руска стопанска система.

Русия е огромен експортьор на енергоресурси. Но приходите на глава от популацията от този експорт е 200 пъти по-нисък от приходът на един жител на Катар.  Да, Русия поддържа благосъстоянието с приходи от енергоносителите, само че това не е цялата стопанска система.

За света Русия е „ бензоколонка ”, само че за себе си Русия е „ относително развита стопанска система ”. С високо ниво на технологическо ползване, само че с доста невисок капацитет за произвеждане.

Ограничаването на износа на енергоресурси ще има доста тежки последствия

В вероятност, ограничението на износа на енергоресурси ще има доста тежки последствия, освен поради броя на заетите в този бранш. Но основно тъй като точно енергоносителите бяха главен източник за попълването на бюджета. С изключение на 2020 година когато постъпленията от износа на петрол и газ внезапно спаднаха (ковид 19), повече от 40% от всички бюджетни приходи, са свърззани с нефто-газовите приходи. Тоест спадът в този бранш ще докара и до голям спад в виталното разнище.

В изискванията на въведените наказания доста се разпореждат очаквания на Китай. Но в случай че проучваме да вземем за пример опциите за преориеентиране на износа на петрол към Китай, на напред във времето изниква събитието, че 80% от износа за света като цяло се реализира по нефтопроводи, а останалите посредством танкери от пристанища в Балтийско и Черно морета.

Нови тръби в посока Китай за няколко месеца не могат да бъдат издигнати. Индия, която също е заинтересова от доставките на съветски петрол също не може изобщо да бъде достигната с нефтопроводи.

Остава танкерния флот, само че цените за фрахтовка се покачиха от началото на т.г. шест пъти. Освет това сътрудниците се боят да не попаднат под наказания и през последния месец разликата сред цената на съветския петрол и на марката „ Бренд ” нарастнаха от 3 $ за барел преди войната, до 30 $ в този момент. Тоест поради глобите съветския петрол в този момент се продава с голяма отстъпка.

За това единствения излаз за Русия е да се преориентира към пазари, където потреблението на петрол не е високо, и където за сметка на големи отстъпки, Русия може да се бори за настаняване на пазара.

До войната Русия имаше 42% дял в пазара на петрол в Европа и 40% на газа. В Китай – 16% общо за нефта и газа. Тоест в Китай и на трети пазари Русия занапред би трябвало да се бори за позицията на „ един сред равни ” с останалите международни монополи, до момента в който в Европа до момента тя играеше ролята на главен монопол.

В днешното управление на Русия, разбирането за нейната роля в международната стопанска система е доста мощно пресилено. Съществуват някакви химери, че Русия може мощно да подкопае позициите на $. Че в случай че залее международната финансова система с невижданите си златни запаси от 3200 тона, на стойност към 182 милиарда $, ролята на $ като аварийна валута ще бъде ликвидирана. Но казусът е, че те не са ликвидни.

Аз бях уверен, че война против Украйна няма да има, първо тъй като такава война не може да бъде извоювана. И второ, поради глобите, които обаче се оказаха отвън най-мрачния вероятен сюжети на авансово обмисляне. Но Путин нахлу и в този момент не има намерение да се спре.

Санкциите сами по себе си няма да доведат до смяна на на курса.

Курсът може да бъде променен единствено в случай че бъде отхвърлен Путин.

За в този момент няма различен варинт с изключение на дълбокия ерес измежду съветските елити и ангажирането с тази задача на най-близките му съратници. Които осъзнават, че страната връхлита против бетонна стена и техния личен интерес ще пострада мощно от това.

В Русия не съществува институтът „ избори ” и не се плануват. ”Народно възстание ” няма да има. За това остава само разновидността „ дворцов прелом ”.
За мен е мистерия, само че в Русия политическите проблеми могат да се изразят в политически митинги, а икономическите проблеми – не. Тоест антивоенното протестно придвижване ще нараства, като Путин ще го блокира с всички вероятни средства. Но необятни безредици на социално-икономическа основа сега не могат да бъдат директна опасност аз режима му, дори в сегашните условия.

В сегашните условия има 70% възможност Русия да стане още по-автархична. Путин да победи своите съперници, като прогони част зад граница, а част част вкара в пандиза, като принуди опозицията да замълчи, като закрие интернет, като сложи всички вероятни филтри на потока от информация и с подобен „ полусевернокорейски ” модел ще ръководи още известно време. И непрекъснато ще стяга поясите, съгласно новите действителности.

Украйна няма да бъде победена. Тя може да загуби надзор върху част от територията си. Но и без нея, още по-бързо и праволинейно ще се устреми на Запад. А задържаните активи на Централнатна банка на Русия и на олигарсите надлежно ще покрият разноските за нейното възобновяване.

И Русия, която повече няма да бъде Европа, по този начин ще си съществува.

Останалите 30% са свързани с упованието против Путин да бъде осъществен вътрешен прелом. И Русия, която въпреки всичко ще остане в периферията на Европа, ще запази въпреки всичко някакъв капацитет за бъдещето.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР