Владимир Путин и Си Дзинпин Руският президент Владимир Путин заяви

...
Владимир Путин и Си Дзинпин Руският президент Владимир Путин заяви
Коментари Харесай

Русия и Китай ще защитават многополюсния световен ред


Владимир Путин и Си Дзинпин

Руският президент Владимир Путин съобщи след диалози с президента на Китай Си Цзинпин в Пекин, че последните контакти със Северна Корея са удостоверили готовността на Пхенян за градивна работа, съобщи Ройтерс.

Путин сподели на конференция, че " Русия и Китай имат интерес на Корейския полуостров и в Североизточна Азия като цяло да има мир и непоклатимост ".

В обща декларация, подписана от Путин и Си, се споделя, че Русия и Китай ще поддържат осъществяването на нужни и рационални промени в Организация на обединените нации, в това число в Съвета за сигурност.

Двете страни се афишират също против едностранните стопански наказания, които не са утвърдени от Организация на обединените нации, против нарушаването на стратегическия баланс в областта на противовъздушната защита и за съдействие в битката с тероризма и против намесата във вътрешните работи на други страни.

Китай и Русия ще засилят съдействието в разнообразни интернационалните формати в изискванията на комплицирана международна конюнктура, разгласи на конференцията в китайската столица президентът Си. Той добави, че Москва и Пекин дружно ще пазят многополюсния международен ред въз основа на правилата от устава на Организация на обединените нации и ще подкрепят по-нататъшната демократизация на системата на интернационалните връзки.

Сътрудничеството сред Русия и Китай е на най-високото си ниво в историята, съобщи Путин, представен от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че съветският президент е подчертал по какъв начин натискът на Запада е нараснал политическото и икономическото значение на Китай за Русия.

Си сподели, че развиването на двустранното съдействие постоянно е било приоритет за Пекин и Москва.

След срещата китайският президент удостои съветския си сътрудник с новоучредения медал " Дружба " на обилна гала. Путин стана първият задграничен водач, получил това високо китайско отличие, отбелязва ТАСС.

Руският президент е в Китай от 8 до 10 юни. След диалозите в Пекин Путин и Си отпътуваха с високоскоростен трен за град Тянцзин, с цел да гледат приятелския мач сред младежките хокейни тимове на Русия и Китай.

След това съветският и китайският президент ще отидат в Циндао, където на 9 и 10 юни ще вземат участие в срещата на високо ниво на Шанхайската организация за съдействие (ШОС).

Същевременно съветската държавна нуклеарна корпорация Росатом подписа съглашения за построяването на четири нуклеарни енергоблока в Китай. Росатом ще построи по два реактора в Тайванската нуклеарна централа и в централата Сюйдабао, добавя компанията, представена от Ройтерс.

И четирите енергоблока ще бъдат с най-новите съветски реактори Ген3+ВВЕР-1200. Реакторите и цялото належащо съоръжение ще бъде създадено и доставено от Русия. Строителството на четирите енергоблока ще бъде напълно финансирано от Китай, посочи ръководителят на държавната съветска корпорация Алексей Лихачов. Той не разкри цената на плановете, само че добави, че единствено за първия стадий ще бъде доставено съоръжение за 5 милиарда $.

Русия и Китай подписаха и съглашение за основаването на нов капиталов фонд, който в началото ще възлиза на 1,5 милиарда юана (234 милиона долара). Той ще поддържа финансови и промишлени планове в Русия и Китай.

Фондът ще се занимава с реализирането на стратегически значими планове, съсредоточени в централната федерална област, съветския Далечен изток и североизточната част на Китай, сподели основният изпълнителен шеф на Руския фонд за директни вложения Кирил Дмитриев.

Русия и Китай се споразумяха да работят за увеличението на каузи на националните си валути в комерсиалните си разплащания. Това се показва в изказването, което водачите на двете страни Владимир Путин и Си Цзинпин подписаха след договарянията през днешния ден в Пекин.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР