Вкарват в регистър каменоделците и траурните фирмиВ гробищните паркове в

...
Вкарват в регистър каменоделците и траурните фирмиВ гробищните паркове в
Коментари Харесай

Въвеждат 5 години жителство за покойници

Вкарват в указател каменоделците и траурните компании

В гробищните паркове в страната ще погребват единствено умряли, които са имали непрекъснат или сегашен адрес 5 години преди гибелта си.

Лица, които нямат регистрация в съответната община, може да бъдат полагани единствено в фамилни гробница. Това е написано в законопроект за гробищата, който е импортиран в деловодството на Народното събрание от Вежди Рашидов и група народни представители.

Такива ограничавания към този момент има в София и в други огромни градове. Целта е разпоредбите да са идентични за всички. В момента гробищните паркове реализират активност посредством наредби на съответните общини.

Новият закон дефинира собствеността на гробищата, правата и отговорностите на притежателите и ползвателите на гробните места. Законът вкарва и условия към терените на гробищните паркове и урежда тяхното ръководство.

Забранява се основаването на господстващо и монополно състояние към всички субекти, които правят погребална активност.

С приемането му ще има към този момент

ясни правила и

ще се осветли

траурно–

погребалната

активност

Това ще постави завършек на нелоялните компании, които изнудват хората. Така всички, които оферират погребални и каменоделски услуги, би трябвало да подадат заявление до шефа на гробището или кмета. В него те би трябвало да опишат и показват документи за компанията си, както и лист с имената на служащите и копие на персоналните им карти. Същите ограничения важат и за каменоделците, само че те би трябвало да показват и копие от квалификацията си. Необходими са изрядни документи и за колите, които ще влизат в гробищата. Според препоръчаните текстове би трябвало да се даде и документ за благосъстоятелност на офиса им или нотариално удостоверен контракт за наем. Освен това следва да показват и доказателства за каменообработваща техника и материали. Общинските администрации са длъжни да опишат всички компании на интернет страниците си и да поддържат настояща база данни.

Забранява се погребални действия да се оферират в лечебни заведения. Лекарите и всички медицински лица няма да могат да оферират и съветват опечалените за погребални компании.

Офисите им би трябвало да имат разстояние от здравни и публични здания. За обитаеми места над 50 хиляди то е минимум 300 метра, а за останалите 150 метра. Според предлаганите промени притежателите или шефовете на гробища би трябвало да изготвят правлиник, който да включва минимални

ограничения за

сигурност -

защита,

контролно-

пропускателен

режим, камери

на входовете и изходите, да не се позволяват бездомни животни. Сред тях са и проекти за съгласуваност и реакция с Министерство на вътрешните работи и Общинска полиция.

Социално слабите лица и тези без идентичност се погребват за сметка на общинските бюджети.

Посещения в парковете се позволяват от 1 април до 30 септември от 7 до 19 часа, а през останалото време от 8 до 17 ч. Забранява се влизането на непридружени деца до 14 година, каруци, паленето на огън и изгарянето на боклуци, както и лепенето на реклами на траурни организации и каменоделци.

Освен това се вкарват и правила за правоимащите на гробни места. Те би трябвало да ги поддържат в добър тип и да слагат трайни надгробни знаци. Ако те са счупени и неподдържани, се отстраняват в 3-месечен период от уведомяването. Изоставени, изпочупени, неподдържани или нелегално построени монументи и други би трябвало да се отстраняват по наставление на шефа. Ако правоимащите на гробното място не извършат предписанията в периода, избран от гробищната администрация, траурните надгробни знаци се отстраняват и се приключва правото на прилагане на гробното място. Тези наставления се оповестяват по реда на Граждански процесуален кодекс. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР