ВизиткаЦветелина Койчева е партньор Човешки ресурси в оперативното звено на

...
ВизиткаЦветелина Койчева е партньор Човешки ресурси в оперативното звено на
Коментари Харесай

Защитаваме многообразието и равнопоставеността на работното място

Визитка

Цветелина Койчева
е сътрудник " Човешки запаси " в оперативното звено на " Аксенчър България ". Има над 10 години опит в разнообразни аспекти на специалността, като през последните четири години подкрепя активността на мениджърите и техните екипи като бизнес сътрудник. Завършва висшето си обучение във Фукуяма, Япония, със компетентност " Икономика ". В допълнение към ежедневната си работа тя управлява Комитета за " Многообразие и равнопоставеност на работното място " в " Аксенчър България ", основан през 2021 година Именно времето, прекарано в Япония, насочва вниманието ѝ към ролята на многообразието на работното място. Като началник на комитета тя взима интензивно присъединяване в планирането и реализирането на всички негови начинания. Вярва, че всеки има правото да бъде себе си, без боязън от дискриминация - това е от основна значимост за основаване на среда, в която хората да се усещат оптимално признати. Обича фамилните разходки измежду природата, четенето на книги и пътуванията в чужбина.

Какъв е вашият кариерен път до момента, по какъв начин Япония промени визията ви за всекидневието на работещия човек?
- Работя в областта на " Човешки запаси " към този момент 10 години, като до този миг прекосих през доста от главните аспекти на специалността - администрация, трудови хонорари и от 2019 година съм бизнес сътрудник. Имах страхотната опция да пребивавам и изучавам в Япония в продължение на пет години, преди да се завърна дефинитивно в България. Времето, прекарано там, ми сподели невероятното разнообразие, което безспорно разпростра светогледа ми. Попаднах на място, в което аз съм друга от всички останали към мен, и това ме накара да се замисля какъв брой е значимо да бъдем приемащи и да се отнасяме с схващане един към различен.

Как избрахте тази доброволна задача за смяна на работното всекидневие?
- Смятам, че всеки един от нас има право на работно място, в което да се развива и да показва себе си без боязън от дискриминация. " Аксенчър " е компания, която поддържа многообразието и равнопоставеността на работното място, давайки свободата на изложение на всеки от нас. Това ни стимулира през 2021 година да основем Комитета за " Многообразие и равнопоставеност на работното място ". Изключително щастлива съм, че тук срещнах доста съидейници измежду сътрудниците, с които интензивно осъществяваме другите начинания на комитета.

Каква е ролята на Комитета за " Многообразие и равнопоставеност на работното място " в " Аксенчър България "? Какви са задачите, които си поставяте?
- Комитетът бе основан за да увеличи осведомеността измежду чиновниците и да промени стандартите и неосъзнатите предубеждения в мисленето на огромна част от българското общество. Работим интензивно за основаване на място, в което да бъдеш себе си е също толкоз значимо, колкото са и работните умения, които притежаваш. Участието в комитета е на доброволни начала и в него се включват същински запалянковци, чиято обща задача е построяването на една приемаща и разбираща работна среда.

 Защитаваме многообразието и равнопоставеността на работното място

Кои са главните направления, които обгръща активността на комитета, и по какъв начин ги въвеждате на процедура в работното и извънработното ежедневие на чиновниците?
- Направленията, в които работим, са поддръжка на ЛГБТ+ общността в България и хора с увреждания, полова равнопоставеност и богатство, психологично здраве. Нашата съществена цел е посредством разнообразни интензивности, уъркшопове и мероприятия да повишим осведомеността по тези тематики и да притеглим повече съидейници. Дейността ни е ориентирана най-много към нашите чиновници, само че дружно с това поддържаме интензивно и работим тясно с редица Неправителствени организации организации. Вярваме, че в колаборация с тях ще достигнем до доста повече хора в нашето общество.

Какъв е резултатът, който отчитате от възникването на комитета до момента - от позиция на добавена стойност към работната среда в " Аксенчър "?
- Забелязваме доста повече дейни чиновници в редица посоки. Например интензивно присъединяване в поддръжка на " Прайд " и начинания, свързани с поддръжка на ЛГБТ+ общността. Това демонстрира по какъв начин посредством самодейностите на комитета и предоставяне на публичност сътрудниците ни се усещат по-спокойни да показват себе си. В колаборация с Фондация " ГЛАС " публикувахме " Coming out at work " изявление на наш сътрудник, представител на общността, и " Proud parent " изявление с нейната майка - още веднъж наш чиновник, която споделя за поддръжката към щерка си през годините. Смятам, че тези две изявленията са доказателство за приемащата работна среда в " Аксенчър България ".

Стартирахме с дребни стъпки и за интервал от две години поддръжката ни за " Прайд " от един-единствен имейл до всички чиновници се трансформира в присъединяване на компанията на събитието чрез щанд и интензивно наличие на доброволци или чиновници, които се включват, с цел да покажат съпричастност.

 Защитаваме многообразието и равнопоставеността на работното място

Кои са провокациите, които срещате като началник на комитета? Къде отчитате най-големите компликации и кои са тематиките, които сплотяват чиновниците по-лесно?
- Не бих споделила, че имаме компликации и провокации, които да лимитират осезаемо активността на комитета. " Аксенчър " е компания с дълга история и принос в региона на многообразието в страните, в които оперира. България не прави изключение в този аспект. Всеки един от над 740 000 чиновници по света минава през регулярни образования, отдадени на етичните правила, които компанията неотменно следва.

Радваме се на цялостна поддръжка от мениджмънта на компанията и персоналното интензивно присъединяване на негови представители в начинания като " София Прайд ", RUN2GETHER маратон, в поддръжка на хора с увреждания, Деня на дамата и други Част от провокациите са главно в това да променим отрицателните асоциации с " Прайд " и общността, както и потайността и срама към психологичните разстройства да вземем за пример.

Наблюдавате ли разчупване на стандарта по отношение на LGBTQ+ общността у нас?
- От позиция на нашата компания несъмнено следя повече схващане и приемане измежду сътрудниците ни. Инициативите, които организираме, насочват в позитивна посока визията на чиновниците и бих споделила, че в случай че допълнително компании се случват сходни начинания, ще станем очевидци на още по-видима смяна и разчупване на стандартите и на равнище общество. Искрено имам вяра, че е от голяма важност смяната в мисленето и разбирането на даже единствено един човек. Промяната настава постепенно и е значимо всеки един от нас, който към този момент е осъзнал и приел многообразието посред ни, да работи интензивно в тази посока.

Какви са изгодите за чиновниците и каква е противоположната връзка, която получавате от тях?
- Ежедневно получаваме положителна противоположна връзка от нашите чиновници и все по-често следя сътрудници, които свободно показват мнението си и се асоциират с дадена група. Все повече доброволци имаме в комитета, който започва единствено с двама души. Ползите за мен са доста и колкото повече сме изложени на разнообразни гледни точки и приказваме намерено за многообразието посред ни, толкоз по-успешни ще бъдем в това да изградим приемащо и разбиращо общество, каквото имам вяра, че би трябвало да бъдем.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР