ВизиткаПенчо Милков е избран за кмет на Русе на местните

...
ВизиткаПенчо Милков е избран за кмет на Русе на местните
Коментари Харесай

Пенчо Милков: Тази година очакваме ръст на инвестициите в Русе

ВизиткаПенчо Милков е определен за кмет на Русе на локалните избори през ноември 2019 година Тогава той е един от дребното пробиви на Българска социалистическа партия, побеждавайки някогашния кмет на града от ГЕРБ Пламен Стоилов. Милков е приключил Юридическия факултет на Русенския университет, а от 2013 година е лекар по право. Работил е като юрист по гражданско, комерсиално и административно право. През 2017 година пази магистърска степен по национална сигурност и защита във Военната академия " Г. С. Раковски " в София. От 2011 година до 2017 година той е общински консултант в Оценка за съвместимост - Русе, а на парламентарните избори тогава е определен и за депутат от Русе в 44-ото Народно събрание.
Какво завещание ви остави някогашният кмет на Русе от ГЕРБ Пламен Стоилов?

В общината и в страната би трябвало да има последователност. Добрите неща, които моят предходник остави в града, бяха започнатите планове. Не прекратих авансово подписани контракти, само че постанових непоколебим надзор над осъществяването им.

Един от най-големите планове, свързани с построяването на кея, имаше закъснение от осем месеца, когато встъпих в служба. Ние успяхме да го приключим в период.

Лошото е, че в продължение на осем години при ръководството на Русе от представители на ГЕРБ градът беше недофинансиран. Русе не съумя да притегли огромни държавни планове.

Друга рецензия към тях е, че европейските средства се дават просто с цел да има нова алея и колче, а не с цел да се покачва стандартът на живот. Масово огромните поръчки се извършват от компании, които не са русенски. Трябва да подтикваме локалните бизнеси да вземат участие в процедурите. В Русе междинната заплата е по-ниска от междинната за страната, което е доста неприятно. Какво променихте в метода на ръководство на града, откакто станахте кмет?
Градове Русе Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България.
Нито един от заместник-кметовете, които назначих, не е политическо лице. Всички са експерти в разнообразни сфери. Когато пускаме процедура за осъществяване на план в града, заместник-кметът възложител се свърза с компании в Русе и ги осведоми, че могат да вземат участие. Ние не можем да определим кой ще бъде реализатор, само че можем да подтикнем локални компании най-малко да опитат.

Например при публичната поръчка за напръскване за комари години наред взе участие единствено една компания и извършва поръчката на цена 1.90 лева за декар. Тази година участваха пет компании и отново завоюва същата, само че за цена 0.82 лева на декар.

Община Русе промени напълно отношението към жителите. Направихме нов уебсайт. Комуникацията е оптимално улеснена - през мейл, телефон, на място на гише или през системата за запитвания. Всеки може с един клик да пусне сигнал към общината и да ревизира статуса му. Отделно кметът има всяка седмица приемна за жители. Как се отрази коронавирус рецесията на жителите на града?

Първата вълна предходната пролет Русе посрещна проведено. Тогава липсваха съответни инструкции от страната, само че все пак се справихме доста добре и общината вкара съществени ограничения. Разширихме общинското финансиране, намерихме държавно финансиране и донори. Служители от общината пазариха и изпълняваха доставки до домовете на възрастни или карантинирани хора, или такива, които просто имат потребност от помощ.

Обособихме телефон, на който всеки можеше да получи достоверна информация за обстановката. Купихме девет нови машини за разчистване и стерилизация на града, с които се мият улиците, даже и с препарат.

Есенната рецесия обаче беше опустошителна в Русе. Лекарите в Специализираната болница за интензивно лекуване за пневмо-фтизиатрични болести " Д-р Димитър Граматиков " (Тубдиспансера) бяха изнемощели. Само трима лекари не се заразиха през есента, когато пред болничното заведение чакаха десетки хора. Д-р Колев от болничното заведение умря от вируса. Втората вълна беше толкоз опустошителна, че имахме проблем даже с погребенията поради многото смъртни случаи. Как оказа помощ общината на бизнесите в града?
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Вечерни вести 3 Вечерни вести 1 Технологии 2 Право 3 Седмицата 1 Енергетика 2 Свят 3 Технологии
Освободихме от наеми затворените бизнеси, които се обитават в общинска благосъстоятелност, а на доста затруднени бизнеси намалихме наемите, също и на засегнатите, които не бяха затворени от Министерството на здравеопазването.

Първия месец на рецесията имахме 27% по-малко доходи от тези, които трябваше да осъществяваме. Лошото беше, че на общините не се осигуриха навреме средства.
Фотограф: Надежда Чипева
Как оценявате качеството на въздуха в града?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР