ВизиткаДоминик Хамерс е изпълнителен директор на Геотехмин ООД от ноември

...
ВизиткаДоминик Хамерс е изпълнителен директор на Геотехмин ООД от ноември
Коментари Харесай

България разполага с всичко необходимо, за да продължи да бъде успешна в минната индустрия

Визитка Доминик Хамерс е изпълнителен шеф на " Геотехмин " ООД от ноември 2011 година и член на Надзорния съвет на " Елаците-Мед " АД. Има повече от 25 години опит в областта на цветните метали, където е заемал управителни позиции най-вече в региона на комерсиалната активност и бизнес развиването. Работил е в огромна белгийска индустриална компания преди да се причисли към Група ГЕОТЕХМИН. Професионалният му опит включва няколко години ръководство на планове в България и Русия.Доминик Хамерс има магистърска степен по " Бизнес инженеринг ", компетентност " Банкиране и финанси " от Католическия университет в Льовен, Белгия. Допълнително има специализации в INSEAD, Франция, и е приключил стратегия по мениджмънт в London Business School. За повече от 30 години ГЕОТЕХМИН се трансформира в една от най-големите и сполучливи холдингови компании в България. Кои достижения смятате за най-значими за този интервал?
ГЕОТЕХМИН е първата българска минна компания, която закупува и внедрява висок клас програмен продукт за ръководство на добива, оптимизация и стратегическо минно обмисляне в открити рудници. С програмните артикули ГЕОТЕХМИН още като консултантско сдружение основава първите цифрови геоложки и геостатистически модели на находище " Асарел " (1994 г.), а по-късно и на " Елаците " (1996 г.). Това дава опция да се преизчислят ресурсите и запасите им и да се потвърдят дълготрайни стопански ефикасни благоприятни условия за рандеман. С придобиването на " Елаците-Мед " през 1999 година ГЕОТЕХМИН стартира трансформацията си към индустриална група, дейна в разнообразни сфери на българската стопанска система.

Без подозрение за групата най-голямото достижение са няколкото сполучливи удължавания на живота на рудник " Елаците " от 2006 година насам, реализирано с помощта на вложенията в нови технологии и ноу-хау на екипа под управлението на проф. дтн инж. Цоло Вутов за ефикасен и доходоносен рандеман и преправка на руда с ниско наличие на мед.
Реклама
Строителният бизнес на групата стартира с построяването на дребни обекти, по-късно и огромни обекти в минната промишленост, минава през гражданското, промишленото строителство и последователно ГЕОТЕХМИН и фирмите от строителното ни направление стартират да строят във всички сегменти. Дружествата са едни от водещите в построяването на огромни инфраструктурни обекти - автомагистрали, метро, депа за боклуци, мини, Водноелектрическа централа и други Имаме осъществени и лични капиталови планове, включително за зелени здания, сертифицирани по стандарта за стабилно строителство BREEAM.

ГЕОТЕХМИН има мощна обществена ориентировка, а " Елаците-Мед " е на 32-ро място измежду топ 500 работодатели в страната и най-големият шеф в Етрополе и Средногорието. Приносът ни към хората е гарантиране на непоклатимост и дълготрайна претовареност, сполучливо партньорство с локалните общности, с които посредством разнообразни наши доброволни начинания работим дружно за повишение на качеството и стандарта на живот на хората в районите.
Кои са най-важните цели, които сте сложили пред групата през идващите десетилетия?
- Основната ни цел е макар по-ниското наличие на мед в рудите в рудник " Елаците " да реализираме последващо удължение на живота на рудника и компанията " Елаците-Мед ", с цел да можем да продължим да способстваме за стопанската система и за обществото. Това изисква още по-големи вложения от направените до момента. Оценките ни са, че за удължение на живота на рудника с 10 години - до 2041 година, ще са нужни над 1.2 милиарда лева Успешно развиване на този план значи запазването на над 2 хиляди работни места в региона на Етрополе и обогатителния комплекс в Мирково и редица изгоди за стопанската система и общините.

Поставили сме си за цел надграждане на постигнатото в региона на устойчивостта в другите ни бизнес посоки, в това число създаването на някои нови планове, свързани с възобновима сила, както и изследване на опциите в региона на кръговата стопанска система. Това е нашият ангажимент за стабилно развиване и запазване на околната среда.
Реклама Нуждата от основни метали ще продължи да пораства в целия свят поради енергийния преход и развиването на цифровите технологии. Къде виждате дълготрайните благоприятни условия в тази посока за един от главните бизнеси на групата - " Елаците-Мед ", още повече на фона на това, че Европейската комисия дефинира 34-те сериозни първични материали и 17 стратегически първични материали, измежду които и медта, чиито рандеман и преправка на Стария континент би трябвало да се засилят?
- На първо място, " Елаците-Мед " би трябвало да продължава да извлича дейно и стопански преференциално допустимо най-вече от медта в рудите при сегашната концесия. Знаем, че следва да се добиват и преработват руди с по-ниски наличия на мед при възходящи разноски. Това ще изисква повече вложения от всеки път, непрестанно възстановяване на технологията както на самия рандеман, по този начин и при извличането на медта от рудата в процеса на флотация.

Също по този начин търсим благоприятни условия за възобновяване на част от медта, която не успяхме да извлечем в предишното и се намира в промишлените боклуци, съхранявани в депата за боклуци. Това е метод за понижаване и оползотворяването им в сходство с нашия ангажимент за стабилно развиване и запазване на околната среда. Пред нас стои предизвикването да намерим технология за рентабилно добиване на медта и други скъпи съставни елементи от депата за боклуци. Това е значимо и с оглед очертаващия се в бъдеще дефицит от ресурси на мед, злато и други метали в света.
Известно е, че страната е измежду най-големите производители на метала в Европа, а също, че има и неразработени залежи, само че съществува съпротива против отварянето на нови мини и процедурите са прекомерно тромави. Как България може да се трансформира във значим снабдител на мед?
- Зеленият преход е невъобразим без стратегическите първични материали, измежду които са редкоземните метали и медта. Като удължава живота на настоящите и развива други нови минни планове за рандеман на сериозни първични материали, България ще се трансформира във значим сътрудник на Европейски Съюз, с което ще притегли и нови вложения за крайни артикули в страната. Едновременно с това Европейски Съюз слага за цел и по-голямата резистентност. Факт е, че минната активност има отпечатък върху околната среда там, където се реализира, и на този стадий няма технология, която да разрешава да се добива без подобен отпечатък. Важното е добивът да се прави по най-ефективния метод, с минимум влияние върху околната среда и да има най-голямо позитивно влияние по отношение на всички заинтригувани страни. Аз персонално имам вяра, че българските рудодобивни компании вършат тъкмо това и могат да бъдат класирани на челните места измежду международните минни компании в това отношение. Но всички запаси са изчерпаеми. Ето за какво е значимо всички заинтригувани страни за развиването на минната промишленост - министерства, минна камара, минни компании, университети и други, да очертаят дълготрайна тактика, която да включва с какви запаси за употреба в бъдеще разполага страната. Също по този начин би трябвало да се обезпечи подобаващият капиталов климат и условия, с цел да могат тези залежи да се експлоатират стопански преференциално.

България разполага с всичко належащо, с цел да продължи да бъде сполучлива в тази промишленост - високообразовани експерти, ноу-хау, опит и вложители. Правителството би трябвало да противостои на популистките, а също и на някои подправени зелени настроения в обществото, като в същото време обезпечава добър надзор върху употребата на мините. Без тази промишленост Европейски Съюз ще е подвластен от трети страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР