ВизиткаАтанас Симеонов е добре познат предприемач, инвеститор и посланик на

...
ВизиткаАтанас Симеонов е добре познат предприемач, инвеститор и посланик на
Коментари Харесай

Целта на Ocean Investments е подобряване на екосистемата и качеството на живот в България

Визитка Атанас Симеонов е добре прочут бизнесмен, вложител и дипломат на грижата за здравето със стабилен опит в бизнеса и блян да способства за позитивна смяна на стартъп екосистемата в България. Чрез капиталовия холдинг - Ocean Investments , той насочва фокуса си в вложения и развиване на стартъп хрумвания и компании в бизнес посоки: киберсигурнст, здравни технологии и недвижими парцели.Целта на Ocean Investments е смяна на екосистемата и качеството на живот в България чрез партньорство с останалите фондове, капиталови компании, асоциации и участници в нея.Мисията на Ocean Investments е да разпознава и поддържа смелите бизнесмени със мощни хрумвания, като им помогне да осъществят визията си и проектите им за напредък. Портфолиото на OCEAN INVESTMENTS включва три съществени области, много разнообразни на пръв взор - киберсигурност, здравни технологии и недвижими парцели. Защо се концентрирате точно в тях, какво ги свързва в общата ви бизнес политика?
Логиката е, че въпреки да оперираме в три доста разнообразни области, те са свързани в две направления. От една страна, разчитаме на своята експертност и дълготраен опит в областта на сигурността, а от друга - имаме интерес да надградим и натрупаме нови познания и в трите области. Ocean Investments влага в недвижими парцели повече от 20 години, само че до момента това бяха по-скоро пасивни вложения. Амбициите ни са да се осъществяваме като дейни вложители и към този момент стартираме подобен план в София. Киберсигурността, от своя страна, за нас е естественото продължение по вертикалата - от 7 години развиваме тази ниша, като разчитаме на опита си в сигурността. В групата ни има две кибер компании и продължаваме да търсим разновидности за последващи вложения. По вертикалата health care и health tech има доста провокации, които ни стимулират да действаме. Здравеопазването в България сега е по-скоро бизнес, насочен напълно към облага за сметка на болния. Като бизнесмен аз диря решения, които да трансформират бизнес модела в полза на хората.
Казвате, чеслед насъбрания си 30-годишен опит в бизнеса, желаете в идващите 30 годинида вършиме " бизнес с идея ", с който да трансформирате бъдещето. Какво значи това? Коя е вашата идея?
Нашата идея е да променим наклонността, която слага България на челни позиции по смъртност в света. Или най-малко да работим интензивно в тази посока, тъй като надали бихме се справили сами. Докато продължителността на живота в Европа се подвигна с 10 години, за България статистиката е трагична. Като бизнесмени сме наясно, че с цел да работи един бизнес модел, той би трябвало да е стопански ефикасен, само че за нас е значимо той да подсигурява и здравето на хората. Сегашният модел по-скоро ги изключва от процеса и отключва благоприятни условия само за положителни облаги за участниците на пазара.

На тематика киберсигурност постоянно сме считали, че съществена полезност на хората е да се усещат сигурни и свободни, а не повлияни от страха. В момента киберпрестъпността е в пъти по-голяма, визира доста повече хора и е за доста по-големи суми от физическата престъпност. Всичко, което вършим дружно с фирмите, с които работим, е да се грижим за нашите клиенти, като подкрепяме по всякакъв начин стартъп екосистемата, институциите, в това число участваме в образования, във всевъзможен тип следствия, с цел да предотвратяваме подобен тип феномени.
Реклама
В недвижимите парцели, въпреки и да е необичайно да се приказва за идея, също има капацитет. В Ocean Investments не ги преглеждаме единствено като изграждане на здания, а и като грижа за средата, за хората, които ги употребяват. Тук идеята е плановете да са оптимално съобразени с екологията, да трансформират средата в България от позиция на качество, визия, идея за метод на живот. След коронавирус от ден на ден се ориентираме към салдото сред работа, здраве и свободно време, които би трябвало да са вплетени като идея в плановете.
Партнирате си със започващи бизнесмени. Какви промени очаквате в бизнес средата в идващите десетилетия?
Работим с доста започващи компании, с част от тях си партнираме, за други сме ментори, на трети осигуряваме потребни контакти. Българската предприемаческа бизнес среда се промени положително през последните 10 години. Истината е, че стартъп екосистемата е доста по-зряла, има голям брой организации, институции, фондове, които подкрепят бизнеса. Ние сме единствено дребна част от това събитие. Развитието на предприемачеството в България за мен е идея, имали сме обичаи в това отношение, въпреки и с спирания. Още при започване на предишния век българи са се осъществят на световно равнище. Смятам, че тази наклонност е възродена и се случва с естествени бели бизнеси, които работят по целия свят. Много бих се радвал след 10 години България да може да се похвали с бизнес университет на международно равнище, какъвто към момента липсва. Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към СУ е образец по какъв начин може да стане това и да се трансформира в един от водещите проучвателен и просветителни центрове в света. Науката и образованието са извънредно значими, с цел да се реализира всичко, което желаеме.
Цифровият преход в стопанската система е измежду най-важните цели, които Европейски Съюз разгласи. Смятате ли, че с вашите вложения в кибер компании с изключение на цифрово развиване можете да дадете на бизнеса и цифрово успокоение?
Призивът за цифровизация е значим девиз на всички места по света и сложна задача на процедура. Нашите компании работят в няколко страни в Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни. Най-бавно се случват нещата в Европа. Може би най-важната задача е ограмотяването на хората и фирмите, тъй като казусът се осъзнава, едвам когато настъпи случай. Работата ни е да превеждаме на понятен език комплицираната терминология, с цел да може бизнесът да разбере какви са изгодите и рисковете. В целия свят се основават регулации, само че ние се опитваме да убедим фирмите в практическата изгода от тях. Поради спецификата си обаче тези услуги към момента са доста скъпи и не всеки може да си ги разреши.
Сред " океана " от здравни вложители какво ново оферирате вие в здравния бранш? В кои здравни технологии предвиждате вложения, по какъв начин те ще трансформират здравната ни система и здравето на хората?
Възвръщаемостта е водеща за вложителите и здравният бранш постоянно е с положителни индикатори, само че за нас това не е приоритет. Не са доста фирмите, които се вълнуват от здравето на хората. Така е освен в България, въпреки да сме на първи позиции в отрицателен проект. В Ocean Investments сме мощно фокусирани върху намирането на работещо решение за България, което да обърне модела - да се печели, като се влага в грижа за здравето и предварителна защита на заболяванията, а не от болничното лекуване и медикаментите. Когато измислим вярната формула, когато се види, че тя работи, тогава може да стартира смяната.
Реклама Как наподобява " цифровото и зелено бъдеще " на недвижимите парцели, което вие обявявате за своя цел? Ще направи ли то по-устойчив света към нас и по-удобен живота на хората?
Недвижимите парцели са сложни за дигитализиране, тъй като тяхната същина е по-скоро физическа, само че с технологиите могат да се създадат някои неща. Първото е да се ръководи парцела по по-ефективен метод, съразмерен с природата, въпреки това - да се усъвършенства качеството на живот на пребиваващите в постройките, като се внедрят да вземем за пример технологии за икономисване на енергия, за произвеждане на сила посредством фотоволтаични системи и така нататък Това обаче оскъпява първичните вложения и по тази причина сходни планове към този момент не са доста известни.
Опишете в визиите си OCEAN INVESTMENTS след 30 години?
Тридесет години са сериозен небосвод. Първо се надявам да сме живи и здрави и да действаме най-малко толкоз добре, колкото в този момент. Ще работим с моя екип да сбъднем тези дела, за които говорихме. Да повлечем крайник и други да ни последват. Да сме все по този начин устойчиви и основани в България и главно тук да променяме средата към по-добро.
Свързани публикации Интервю | Радой Павлов, Ocean Investments: Електронното опазване на здравето може да усъвършенства качеството на живота 4 октомври 2022, 09:51 Подкаст: Заразният възторг в българската стартъп екосистема 26 май 2022, 15:56
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР