ВизиткаАгата де Ру е портфолио мениджър в Clean Air Fund

...
ВизиткаАгата де Ру е портфолио мениджър в Clean Air Fund
Коментари Харесай

Хакатон събира съмишленици за подобряване качеството на въздуха в България

Визитка Агата де Ру е портфолио управител в Clean Air Fund и работи по планове, свързани с по-чист въздух във Англия, Полша, България и други страни от Източна Европа. Тя има предходен опит с планове в региона на чистия въздух в голям брой страни по света. На 25 февруари организирате хакатон дружно с MOVE.BG, VMware, " За Земята " и " Зелена София ". Можете ли да ни разкажете повече за събитието? Каква е задачата му и кой може да се записва?
- Предстоящият хакатон " Подобряване на качеството на въздуха в България " е въодушевен от най-новото проучване, което ще представим на 25 февруари. Проучването демонстрира по какъв начин нечистият въздух въздейства върху кариерните решения на висококвалифицираните чиновници в София и финансовата тежест от замърсяването на въздуха за българската стопанска система.

Въпреки че проучването обгръща избрана целева група, нечистият въздух визира всички жители в страната. Ето за какво взехме решение да разтеглим региона, за която могат да се изготвят и вероятно ползват решения. В хакатона могат да се записват хора от всички български градове, които желаят да трансформират качеството на въздуха в страната на.

За събитието се радваме да си партнираме със " Зелена София ", " За Земята ", MOVE.BG и VMware. То ще се организира на 25 февруари от 11:00 до 20:00 часа, като участниците ще имат 4 часа за генериране на хрумвания. Първите 3 тима, които съберат най-вече точки, ще завоюват специфични награди като електрически скутери, ваучери за аудиокниги и ваучери за наемане на електрически скутери, които могат да употребяват в 12 български града.
Реклама
С хакатона се стремим да съберем съидейници, които желаят да бъдат част от решението, и да им предложим място за взаимна работа за по-добър въздух.
Какви решения би трябвало да бъдат показани по време на хакатона?
- Рамката на хакатона ще бъде ориентирана към решения, които могат да бъдат приложени в голям брой градове. Тяхната цел ще бъде да оказват помощ на общините и фирмите да работят дружно за възстановяване на качеството на въздуха. Участниците могат да употребяват и положителни практики от цяла Европа, които да бъдат адаптирирани към спецификите на страната.

Надяваме се да забележим и хрумвания, които поддържат самите жители да създадат крачка напред и да бъдат по-осъзнати в ежедневните си действия. По време на хакатона всички тимове, които вземат присъединяване, ще бъдат направлявани от ментори. Те ще им оказват помощ с креативната идея и да образуват или валидират решението, което желаят да показват. Сред тях са представители на " За Земята ", VMware, " София План " и други с опит в устойчивостта, бизнес концепциите и градската инфраструктура.

Търсим решения, които притеглят всички страни да работят дружно и да основават по-добра среда в своите градове. Проактивността и дребните стъпки са от значително значение за всяка смяна, към която се стремим. Чистият въздух е за всички и с обединяване към идеята може да се реализира в цялата страна.
Реклама Как решенията могат да оказват помощ и кой може да ги употребява на процедура?- Всички решения, генерирани по време на хакатона, ще бъдат споделени с общините в България и огромните компании. Тъй като разбираме, че другите градове имат свои лични настоящи политики, проекти и практики, се надяваме да им помогнем с хрумвания. Те могат да ги приспособяват, с цел да са използвани за тяхната обстановка, запазвайки основата на съответното предложение.
Предложените хрумвания могат да дадат друга позиция и да оказват помощ на общините и фирмите, които възнамеряват бъдещи действия или политики или адаптирането на положителни практики към изискванията в България, да въвлекат по-активно и самите жители.
Подкрепяте разнообразни организации по целия свят, можете ли да споделите с нас няколко положителни практики, от които към този момент виждате резултати?
- В Индия подкрепихме Конфедерацията на индийската промишленост за основаване на Форум за чист въздух на изпълнителните шефове на Индия. Почти 70 бизнес водачи се причислиха към самодейността и се сплотиха в задачата да разработят и разширят устойчиви бизнес модели, свързани с чистотата на въздуха. Инициативата беше подкрепена от финансираната от CAF Конфедерация на индийската промишленост и отчета на Dalberg:.

Докладът акцентира, че токсичният въздух коства на индийския бизнес 95 милиарда $ годишно (или 3% от Брутният вътрешен продукт на страната). С други думи - всяка година замърсяването на въздуха коства на индийския бизнес близо 50% от разноските за 2020 година за ръководство на пандемията от COVID-19. Два индийски бизнеса - Mahindra и Wipro, се причислиха към алианса на WEF за чист въздух, който беше стартиран на COP26.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Компании 3 Градове 1 Свят 2 Политика 3 Компании 1 Градове 2 Политика 3 Компании Реклама
Друг план, върху който работихме, беше във Англия и по-точно - Лондон. Проектът за наблюдаване Breathe London, пилотиран с CAF и друга филантропска поддръжка през 2020 година, в този момент се продължава от органите на британската столица. През 2021 година бяха оповестени и, които обобщиха напредъка, знанията и детайлите на плана. По този метод и други заинтригувани страни биха могли да се възползват от подхванатия метод за потребление на бюджетни датчици в композиция с монитори за оценка.
Можете ли да споделите с нас какво можем да създадем, с цел да генерираме по-малко излъчвания?- Най-замърсяващите излъчвания на въздуха са азотен диоксид (NO2) и фините прахови частици (ФПЧ). В България те се генерират най-вече от превоз и отопление през зимата. Преди два месеца Clean Air Fund показа, обвързвано с вероятни резултати от въвеждането на зона с ниски излъчвания в София. Един от основните резултати от него е, че старите дизелови коли са виновни за 56% от излъчванията на азотен оксид (NOx) и за 85% от излъчванията на ФПЧ. Чрез въвеждането на нискоемисионна зона в центъра на София има опция за доста понижаване на тези излъчвания и възстановяване на качеството на въздуха. Както стана ясно от събитието, Столичната община възнамерява да вкара такава зона през 2022 година Тъй като това е проблем, по който би трябвало да работи освен общината, само че и жителите. Един от най-бюджетните и най-лесните способи да оставите по-малък отпечатък е да не избирате да се придвижвате с кола на къси дистанции. Вместо това хората биха могли да бъдат по-съзнателни по отношение на избора си, като биха могли да вървят пешком, да карат велосипед или да употребяват публичен превоз.
Промяната в средата би трябвало да стартира от нас и по тази причина желаеме да вдъхновим хората да бъдат по-смели и да споделят концепциите си за подобряването й.

Можете да научите повече за хакатона " Подобряване на качеството на въздуха в България " и да се регистрирате до 22 февруари, в случай че желаете да споделите концепциите си за по-чист въздух в страната.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Климат
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР