ВИЗИТКА: Васил Тончев е завършил философия с профил социология в

...
ВИЗИТКА: Васил Тончев е завършил философия с профил социология в
Коментари Харесай

Топ социолог: Провалът на ПП-ДБ в София бута кабинета

ВИЗИТКА: Васил Тончев е приключил философия с профил социология в СУ „ Св. Климент Охридски “. Работил е като психотерапевт. Бил е теоретичен помощник в Института за проучване на младежта, а по-късно – теоретичен секретар в Националния център за проучване на публичното мнение. Създава лична организация СОВА-5, която се занимава с проучване на публичното мнение. По-късно тя става част от международната верига „ Харис “. Топ социологът дава отговор на въпроси на „ Труд “ предиизборите за локална власт на 29 октомври.

– Г-н Тончев, клати ли се ръководещата сглобка или прехвърчащите искри сред сътрудниците са единствено част от предизборния пейзаж? Какъв знак е това, че ГЕРБ пое от Политическа партия председателството на основната парламентарна комисия по правни въпроси?

– Напрежение сред сътрудниците има и ще има, само че като цяло ръководството не се клати. На този стадий никой различен не желае да поема отговорност. Важно е алибито, което ръководещите имат – че отвод от властта би означавало да я предадат на президента и на неговите служебни държавни управления. Това служи като задоволителен мотив на Политическа партия и на ГЕРБ да запазят болшинството. А и тази „ некоалиция “, както се назовават, съответствува с конюнктурата сега. Ситуацията е удобна за това партньорство. Всичко, което основава напрежение към тях, е обвързвано основно с изборите, които предстоят и са доста значими за всички.

– Какви са възможностите за показване на ГЕРБ? Ще изгубят ли те сигурно София и други огромни градове, а и превъзходството в локалната власт?

– Като изключим Движение за права и свободи, които управляват своя електорат, от останалите партии единствено ГЕРБ работи съществено и прави акция. Това е причина и въз основата на мажоритарния детайл – партията има мощни кметове на много места в страната, считам, че ГЕРБ ще бъдат най-подкрепената партия и след изборите. Разбира се, слабите места са им най-големите градове, където ПП-ДБ имат въздействие. Основно това важи за столицата. Макар че претендентът на Политическа партия за София провокира доста спорни отзиви. ГЕРБ надали ще съумеят да реализират резултата си от предходните избори, който беше разгромна победа и доминация в цялата страна. Естествено, ще има съкращаване, само че все пак ГЕРБ ще останат партията с най-дълбоки корени в локалната власт.

– Как ще се показват „ Промяната “, които нямат локални структури?

– Политическа партия до момента не са взели участие на локални избори, тъй че е мъчно да приказваме за отлив. Но съгласно мен няма да могат да реализират резултата, който биха могли, в случай че бяха по-добре проведени и имаха структури. Големият проблем за тях е дали ще съумеят да победят в някои от огромните градове, най-много в София. Най-вероятно там на балотаж ще отидат представителят на ГЕРБ и този на „ Промяната “. Въпросът е по какъв начин на втория тур ще се преразпредели поддръжката. За третото място евентуално ще има битка сред представителя на „ Възраждане “ и на левите партии, които избраха мощен мажоритарно претендент в лицето на Ваня Григорова и са с късмет даже да са трети. Тя стои доста добре мажоритарно, има харизма, опит, обществено държание, добра експертиза.

Но да се прелеят гласове оттова към Политическа партия ще бъде доста мъчно. Повечето от хората или няма да гласоподават, или е по-вероятно да поддържат представителя на ГЕРБ. Това ще направи битката на балотажа много оспорвана.

Политическа партия сега вървят в низходяща линия – потреблението на властта от тяхна страна естествено води до негативи.

– Не сгрешиха ли Политическа партия с оферти претендент за кмет на София Васил Терзиев поради връзките на роднините му с Държавна сигурност?

– Разбрахме, че той е главният спонсор, което е най-важният мотив. А и очевидно си го харесват, очевидно са в положителни връзки и контакти и му имат вяра като на мощна фигура. Но знаем, че и биографията му, и произходът му провокират съществени безредици в тази част на електората. А и претендентът на десните проф. Вили Лилков също ще отнеме част от гласовете, които би трябвало да отидат към претендента на ПП-ДБ.

Но е значимо и по какъв начин ще се развие самата акция.

– Защо ГЕРБ толкоз бавят оповестяването на претендентите си за София и Пловдив? Има ли претендент, който да им подсигурява триумф?

– Това е жанр на ръководство на Борисов. Той умее доста добре да се преценява с настроенията на гласоподавателите, опипва почвата до последния миг.

Вариантите с претендентите им са два. Единият е ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, който се загатва. Другият е ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Според мен Желязков е с по-силно наличие и би бил по-силният претендент, само че ще забележим какво ще решат.

– Кого ще предпочетат гласоподавателите – дали нови лица или по-скоро досегашни сполучливи кметове?

– Мажоритарният детайл ще е доста значим и забележителна част от досегашните кметове най-вероятно ще останат, ще съумеят да се преборят. Особено в тези турбулентни времена хората ще разчитат не толкоз на смяна, колкото на сигурността.

– Дали на тези избори ще има доста кметове номади, които ще заложат не толкоз на партиите си, колкото на локални обединения?

Реклама

– Ще има, несъмнено, защото политическото пространство доста се раздроби. Ето да вземем за пример вляво – ясно е, че в случай че разчиташ единствено на поддръжката на Българска социалистическа партия, нямаш шансове. Трябва да събереш всички партии в този профил, с цел да имаш забележителна и постоянна партийна поддръжка. Така че неизбежно болшинството от претендентите ще разчитат на локални обединения. Дясното също се раздроби – и там ще разчитат на обединения въз основата на мажоритарното им наличие измежду гласоподавателите на някоя страна от политическия набор.

– Ще играе ли президентът подмолно на тези избори?

 – Някои от кметовете биха могли да получат политически дял въз основата на положителните си връзки с президента. Но да приказваме за целенасочена акция – няма по какъв начин да се получи. А виждаме, че президентът става доста внимателен, откакто от негова позиция се опари с водачите на Политическа партия. Така че в случай че господин Радев се намесва в партийната политика, това може да стане към края на мандата му, когато вероятно би могъл да мисли за политически план. В момента президентът е значителната съпротива в страната за ръководещите и напълно ясно се нарежда в такава роля. Най-логичното е това в някакъв миг да прерасне в политически план.

– Допускате ли пробив на „ Възраждане “ в локалната власт?

– Възможно е да създадат пробиви на някои места. Мисля, че те въпреки всичко имат избран таван на напредък, само че към момента не са го достигнали. Ситуацията е удобна за тях и позициите, които ще получат в този момент, евентуално ще са много положителни като краен резултат. На последните парламентарни избори те съумяха да вземат компактно цялата ниша на консервативно-патриотичния избор, даже съумяват да се разширят повече в лявото пространство, където Българска социалистическа партия отстъпи позиции.

Българска социалистическа партия изгубиха доста от борбата с президента и ще се радват, в случай че задържат процентите си от последните избори. За разлика от тях позициите на Движение за права и свободи са непоклатими в техните райони.

– Около отношението към войната в Украйна много ескалира напрежението сред президента и ръководещите. Докъде ще стигне борбата сред тях?

– Конфронтацията е явна и политическата визия, която следват ръководещите сега и президентът, е доста друга. Мисля обаче, че това някак си устройва и двете страни, защото ги легитимира. Дава на ръководещите оправданието, че опасявайки се от президента, който има други визии, би трябвало да се държат дружно, с цел да прокарат техните политики. За президента пък държание и политиката на ръководещите предизвика негова дейна акция против тях.

– Може ли да се реализира смяна на конституцията, която оповестиха ръководещите?

– Ако лишат президента от пълномощия, единствено ще налеят масло в огъня и ще оказват помощ на политическата му известност. А и Конституцията би трябвало да се пипа, когато има доста необятен консенсус. Управляващите нямат тази поддръжка, с цел да тръгнат към промени, които да бъдат безспорни. Засега прокламираните промени са по-скоро лозунги за трупане на дивиденти, както стана с предлагането за промяна на националния празник. Смятам, че те няма да се осъществят, тъй като са много рискови за тези, които плануват такива промени и промени.

– Възможно ли е да забележим на терена нови играчи, които ще тестват настройките на гласоподавателите?

– Не биха могли всеобщо, само че локално може да има сходни опити. В някои дребни общини е допустимо с неколкостотин гласа даже може да се обърне резултатът, тъй че да се обслужат и бизнес ползи. Но световно за страната не би могло.

– Малка ли е вероятността за огромни изненади и съществени разбърквания в народен проект на тези избори?

– Засега наподобяват малко евентуални. Но в случай че ПП-ДБ не съумеят да завоюват София, това ще е доста сериозна смяна, доста сериозен удар за тези партии, които се водят софийски. Не можем да кажем, че това ще стане, само че има дребен късмет това да се случи.

– Ако въпреки всичко това се случи, ще се счупи ли сглобката?

– Ще я унищожи, само че не незабавно. Например плануваната ротация на министър председателите Денков и Габриел може да не се случи и ГЕРБ умерено могат да преценяват, че за тях към този момент е по-изгодно да отидат на избори, в сравнение с да се ротират и да поемат властта според от ПП-ДБ. Засега обаче ГЕРБ са в изключително преференциална позиция – хем са във властта, хем не носят отговорност. Но резултатите от локалните избори са основата, върху която ще се надгражда.

– Какъв небосвод давате на ръководещите?

– Европейските избори. След това към този момент ще се взема решение съгласно обстановката. Не е невероятно, само че доста мъчно ще изкарат цялостен мандат, защото доста съществено ще се промени обстановката. А и се надявам тази война да свърши най-малко следващата година. Ако това се случи, на страната ще е нужен различен вид ръководство – не толкоз власт, чийто главен приоритет да е преданост към сътрудниците ни. Приоритет ще станат плановете, които движат стопанската система на страната и са най-изгодни. Тогава ГЕРБ могат да търсят други болшинства и доста по-широка основа, с цел да влязат в ръководството. Току-виж се появила и нова „ Промяна “.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР