Вицепрезидентът на танзанийския автономен регион Занзибар, обхващащ едноименния архипелаг в

...
Вицепрезидентът на танзанийския автономен регион Занзибар, обхващащ едноименния архипелаг в
Коментари Харесай

COVID-19 настъпва и в Занзибар, вицепрезидентът почина след инфекция

Вицепрезидентът на танзанийския самостоятелен район Занзибар, обхващащ едноименния архипелаг в Индийския океан, е умрял предходната сряда, оповестява BBC. Официално причина за гибелта на Маалим Сейф Шариф Хамад не е оповестена, само че вестта за кончината идва три седмици откакто неговата партия заяви, че той се е заразил с ковид. Хамад беше най-известният танзанийски политик, който публично съобщи, че е възпален с COVID-19.
Президентът на Танзания Джон Магуфули дълго време отхвърляше заплахата от новия вирус и твърдеше, че той може д бъде надвит с билки. Смъртта на Хамад, който беше извънредно известен измежду популацията на страната и водач на една от опозиционните партии, обаче накара Магуфули да направи в неделя изказване, в което признава, че Танзания има проблем с разпространяването на COVID-19.

Президентът популист прикани жителите на източноафриканската страна да вземат защитни ограничения и даже да носят маски, само че единствено локално произвеждане.

Миналата седмица умря и началникът на президентската канцелария Джон Киджази, само че повода за гибелта му не бе оповестена. На погребението му в петък президентът прикани популацията да взе участие в тридневни молебствия, с цел да бъде победена " респираторна болест ", заплашваща страната. Той увери, че в страната няма да бъде въвеждан никакъв локдаун, и прикани:

" Нека да продължим да слагаме Бог преди всичко и да взимаме ограничения ".

Танзания не е оповестявала броя на случаите на ковид от април м.г., откакто президентът разгласи, че COVID-19 е бил надвит. Според формалните данни инфектираните с ковид не престават да са единствено 509, само че поданици оповестяват, че доста хора са се разболели, а лечебните заведения записват повишаване на броя на пациенти с " пневмония ".

Страната Остров Занзибар, който е част от източноафриканската страна Танзания, внезапно се трансформира в обичана туристическа дестинация. Нататък се насочат и от ден на ден българи.

Директни чартърни полети отлитат от София за острова, а туроператори даже желаеха разкриване на изборна секция там, защото стотици българи към този момент имат запазен полет за началото на април, когато ще се проведат парламентарните избори.

Причината: за влизане в страната даже не се изисква отрицателен PCR-тест. Още предходната пролет управляващите отхвърлиха да оповестяват публична статистика за болните и умрелите от Ковид-19. Така туристите остават с усещането, че в Танзания ковид няма.

Но излиза обаче, че COVID-19 настава и там.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР