В понеделник британски съд ще вземе окончателно решение дали основателят

...
В понеделник британски съд ще вземе окончателно решение дали основателят
Коментари Харесай

Съдът в Лондон решава за екстрадицията на Асандж в понеделник

В понеделник английски съд ще вземе дефинитивно решение дали създателят на „ Уикилийкс “ Джулиън Асандж да бъде екстрадиран в Съединени американски щати. Той дава отговор пред закона поради всеобщото приключване на секретни американски документи, което докара до 13-годишни правосъдни борби и арестувания.

Двама съдии от Върховния съд в Лондон би трябвало да се произнесат дали съдът е задоволен от уверенията на Съединени американски щати, че 52-годишният Асандж няма да бъде наказан на гибел и може да се позове на Първата корекция - правото на независимост на словото. В Америка той е съден за шпионаж.

Адвокатският екип на Асандж твърди, че пред него има 3 варианти: той може да се качи на аероплан оттатък Океана в границите на 24 часа след решението, да бъде освободен от пандиза или делото му още веднъж да затъне в месеци правосъдни борби.

Асандж основа " Уикилийкс " през 2006 година Като фокус на активността на уеб страницата беше конфиденциална информация, давана от анонимни източници.

" Уикилийкс " разгласява хиляди секретни документи, включително информация за подслушване на телефонни диалози на международни водачи от американската Агенция за национална сигурност.

През 2010 година, Вашингтон стартира следствие против Асандж по съмнение за нарушаване на закона за шпионаж. Максималното наказване за това е смъртна присъда.

Седем години Асандж живя в посолството на Еквадор в Лондон. След като Еквадор лиши правото му на леговище, той беше задържан от английските управляващи - поради нарушение на изискванията за стартиране под гаранция.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР