Вицепрезидентът на Аржентина избегна на косъм смъртта, след като оръжието

...
Вицепрезидентът на Аржентина избегна на косъм смъртта, след като оръжието
Коментари Харесай

Вицепрезидентът на Аржентина избегна опит за убийство

Вицепрезидентът на Аржентина избегна на косъм гибелта, откакто оръжието на нападател блокира, до момента в който се прицелваше в нея. Кристина Фернандес де Кирхнер поздравяваше последователи пред дома си, когато мъж излезе от тълпата и насочи револвер в лицето ѝ, предава BBC.

Президентът Алберто Фернандес сподели, че револверът е бил зареден с пет патрона, само че не е стрелял при задействане.

Кристина Фернандес де Кирхнер взе участие в дело за корупция и се прибирала от съда, когато станал случаят. 

Полицията заяви, че стрелецът, който локалните медии идентифицираха като 35-годишен бразилец, е арестуван. Те се пробват да открият претекста за нападението.

Президентът Алберто Фернандес осъди покушението против Фернандес де Кирхнер като " един от най-сериозните произшествия, откогато страната се върна към демокрацията през 1983 година ".

„ Можем да не сме съгласни, можем да имаме дълбоки несъгласия, само че тирада на омразата не може да има, тъй като поражда принуждение и няма късмет насилието да съществува редом с демокрацията “, съобщи президентът Фернандес.

Кадри, публикувани в локалните медии, демонстрират мъж, насочващ револвер на сантиметри от главата на Кристина Фернандес де Кирхнер и като че ли опитващ да натисне спусъка. След това тя навежда глава, само че не е създаден изстрел.

В друго видео, оповестено в обществените мрежи, хората в тълпата наподобява се пробват да предпазят Фернандес де Кирхнер от обвинения стрелец.

 

El video del arma contra @CFKArgentinapic.twitter.com/8j1xpMnPoe
— Lautaro Maislin (@LautaroMaislin) September 2, 2022
 

Министърът на стопанската система на Аржентина Серхио Маса назова опита за пукотевица " опит за ликвидиране ".

„ Когато омразата и насилието доминират над дебата, обществата се унищожават и пораждат обстановки като тези - опит за ликвидиране “, разяснява той в своя Twittеr акаунт.

Аржентинската полиция заяви, че оръжието е открито на няколко метра от мястото на престъплението, откакто мъжът е бил задържан.

През последните дни стотици протестиращи се събраха в поддръжка на 69-годишната Кристина Фернандес де Кирхнер пред дома ѝ в аржентинската столица, до момента в който тече процесът против нея.

Тя е упрекната в машинация на страната и в лъжливо възлагане на публични поръчки за строителство в нейната цитадела в Патагония, до момента в който беше президент сред 2007 и 2015 година

Ако бъде приета за отговорна, Фернандес де Кирхнер може да получи 12 години затвор и доживотна възбрана да се занимава с политика.

Тя обаче е ръководител на Сената в Аржентина и се употребява с парламентарен имунитет. Тя няма да попадне в пандиза, в случай че присъдата ѝ не бъде утвърдена от Върховния съд на страната или не загуби мястото си в Сената на идващите избори в края на 2023 година

Кристина Фернандес де Кирхнер е изправена пред голям брой други процеси за корупция след престоя си като президент. Очаква се актуалното дело да отнеме няколко месеца.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР