Вицепремиерът Валери Симеонов отново се опитва да изправи на нокти

...
Вицепремиерът Валери Симеонов отново се опитва да изправи на нокти
Коментари Харесай

Валери Симеонов изнерви туристическите босове

Вицепремиерът Валери Симеонов още веднъж се пробва да изправи на нокти туристическия отрасъл. Миналата година той се популяризира с рейдовете си по Черноморието, когато нахлуваше с полиция в нощните заведения, отнемаше озвучителна техника и затваряше обекти поради несъразмерен звук. Сега облече в закон заканите си за въвеждане на ред в нашите курорти.

Преди дни бяха оповестени измененията в Закона за отбрана от шума в околната среда, които са готови от Министерския съвет и са съпроводени с отчет от вицепремиера Симеонов и на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев. Те са подложени на публично разискване, което ще завърши до 28 април.

Проектонормативът вкарва смяна в часовете, в които не се позволява звук. Забранява се озвучаване навън в часовете сред 14 и 16 часа и сред 23 и 8 часа. Досега възбраната беше лимитирана единствено в часовата зона сред 23 и 7 часа.

В предлагането на Симеонов и Ананиев възбраната ще важи за зони, предопределени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предопределение.

Друга възбрана се отнася до комерсиалните и индустриалните обекти, ситуирани в жилищни здания. Те към този момент няма да могат да работят и да зареждат сред 23 и 8 часа. Досега възбраната изтичаше в 7 часа сутринта. Собствениците на такива обекти ще декларират в общината работното им време, само че преди този момент би трябвало да се снабдят и със мнението на районната здравна ревизия.

Друга възбрана, която планува новият закон, е за озвучаването на открити площи от уредби, инсталирани на пътни транспортни средства, като се изключи моторни транспортни средства със специфичен режим на придвижване. Забранява се озвучаването на открити площи да се прави с озвучителни средства без инсталирани автоматизирани регулатори, контролиращи равнището на звука по този начин, че да не се позволява равнище на звук в открити площи над граничните стойности, избрани с наредбата.

Новите текстове плануват замерване на възможни равнища на звук освен "в околната среда ", само че и вътре в жилищни или в публични здания, както и обвързване озвучителната техника да е с инсталиран коректор, който да не позволява възпроизводство на звук над избрани с разпоредба на Министерския съвет равнища. Към нарушителите ще бъдат предприемани драконовски ограничения, като да вземем за пример конфискация на имущество в интерес на страната, в случай че те погазват наредбите за звук.

Глобите също стават от солени по-солени - и не са единствено за юридически, само че и за физически лица. Досега минималните бяха сред 100 и 300 лева, а в този момент те се усилват в размер от 500 до 1000 лв.. А оптималната санкция скача двойно - от 10 хиляди на 20 хиляди лв..

Според в този момент настоящия закон министърът на опазването на здравето издава разпоредба дружно с екоминистъра, с която се дефинират "показателите за звук в околната среда, отчитащи степента на дискомфорт през другите елементи на денонощието, граничните стойности на индикаторите за звук в околната среда, методите за оценка на стойностите на индикаторите за звук в околната среда, както и методите за оценка на нездравословните резултати от шума върху здравето на популацията ". Новото предложение е въпросната разпоредба да опише и какви са граничните стойности на звук, възможни "и в пространствата на жилищни и публични здания “.

Освен това се планува озвучителните уредби да са с инсталирани автоматизирани регулатори, контролиращи равнището на звука, тъй че да не се позволява надхвърлянето на избраните гранични стойности. Помислено е за това озвучаването да не идва от плавателни средства за туризъм и развлечения, както и от други транспортни средства.

Последната разказана възбрана, написа в плана, може да не важи при "провеждане на публични мероприятия навън ". Такива са да вземем за пример концерти, спортни мероприятия, прожекции, публични празници и прочие. Изключение от тези правила ще се позволява при осъществяване на публични мероприятия навън, а редът за тях ще бъде избран с нова държавна разпоредба. Тя ще контролира "изискванията за обезпечаване на естествена акустична конюнктура в жилищни и публични здания и в зони и територии, предопределени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предопределение ". Ще бъдат записани и специфични условия за потребление на озвучителни средства.

Разписани са и пълномощия на органите на Министерство на вътрешните работи при нарушаване, обвързвано с "тихите " по закон часове. Полицията ще може да затвори обекта извършител за период от 7 дни. При наново нарушаване в границите на една година активността му ще бъде спряна, само че към този момент за 30 дни. Действия на Министерство на вътрешните работи ще могат да бъдат обжалвани в съда. Но... това няма да стопира действието на заповедите на Министерство на вътрешните работи.

Обявената цел на законопроекта е предварителна защита, въздържане на нарушителите и основаване на условия за живот без звук над допустимите граници в околната и виталната среда - това е посочено в претекстовете към проектодокумента.

Инициаторите на промените аргументират предложенията си с множеството сигнали от последните години от жители, организации и притежатели на туристически обекти за нарушение на режима на сън и отмора в жилищни здания, хотелски комплекси и в зони за отдих и възобновяване, грубото нарушение на някои от наредбите на закона, неналичието на съгласуваност, както и за размиване на функционалностите и отговорностите сред обособените институции. През август предходната година Върховната административна прокуратура откри, че общински наредби се оказват по-либерални от законодателството и позволяват звук в по-широки граници, в сравнение с планува Законът за отбрана от шума.

Всички тези оферти обаче надалеч не се поддържат от работещите в туристическата промишленост. Критиките към този момент започнаха, а до приключването на крайния период на публичното разискване сигурно се чака реакциите на браншовиците да бъдат още по- сериозни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР