Вицепремиерът се надява на гъвкавост от Брюксел, когато преглежда готовността

...
Вицепремиерът се надява на гъвкавост от Брюксел, когато преглежда готовността
Коментари Харесай

Атанас Пеканов очаква ЕС да се смили при оценяването на инфлацията ни

Вицепремиерът се надява на еластичност от Брюксел, когато преглежда готовността на България за еврото

" България се оправя добре с критериите за въвеждане на еврото. Работата на държавното управление за влизане в еврозоната на 1 януари 2024 година продължава ", съобщи през днешния ден служебният вицепремиер Атанас Пеканов пред.

По думите му, страната ни покрива добре условията за размерите на дълга и недостига като подсети, че сега те са дерогирани и малко отклоняване от тях не е неволя. " Проблем може да е критерият за инфлацията, която е много висока все още. Страната ни има по-висока инфлация по отношение на еврозоната, само че този аршин е замислян от дълго време и при други условия. Затова там се надявам на някаква еластичност от страна на еворинституциите - когато ни правят оценка, да вземат поради изменящата се конюнктура ", добави Пеканов.

Според него у нас е налице огромно болшинство в поддръжка на еврото. В същото време призна, че има и гласове срещу. " Аз слушам тези гласове. Разбира се, че има опасности - тук е ролята на страната да се включи като работи отговорно. Но съм срещу концепцията, че би трябвало да изчакаме да станем богати и тогава да се присъединим. Ако влизането ни донесе позитиви, за какво би трябвало да чакаме да ги настигнем и то в по-трудна среда? Не е ли добре в този момент да се възползваме от това в една доста турбулентна обстановка да влезеш в мощния съюз? В същото време вложенията в този момент също се насочват от Азия към Европа поради геополитическата конюнктура. И ние би трябвало да желаеме да сме там и да сме със мощни позиции ", сподели още вицепремиерът.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР