Сметките изначало бяха грешки, те и за бюджета бяха грешки.

...
Сметките изначало бяха грешки, те и за бюджета бяха грешки.
Коментари Харесай

Васил Велев: Увеличението на пенсиите е предизборен популизъм, няма да изпълним бюджета

" Сметките изнапред бяха неточности, те и за бюджета бяха неточности. Това към този момент се вижда, той няма да бъде изпълнен, към този момент имаме и съществено забавяне, което няма по какъв начин да се навакса. Но в тази ситуация числата са такива, че не вършат чест на тези, които се пробват да ги размахват. Ние бяхме срещу нарастването с 1%, тъй като би трябвало да се съблюдава швейцарското предписание. Второ - имаме голям недостиг ", каза председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на " Денят ON AIR ".

Той напомни, че като първи приоритет е сложена Еврозоната и ние би трябвало да отговорим на критериите, като инфлация и недостиг, който да не надвишава 3%.

" Нетният коефициент на заменяне на прихода от труд с пенсии е изпреварил доста съществено междинния за Европейския съюз. Там е 40%, при нас е 70% - бяхме сложили първи дирек да е 60%. При ниските пенсии става въпрос за нарастване за 5-6 лева на месец, което не са решаващи суми, а в това време за бюджета не са дребна сума - 100 млн. лева Всичко това ще усили несъразмерния недостиг и ще ни отдалечи от Еврозоната, а с цел да не стане това още веднъж, най-вероятно ще съкратим вложенията ", добави Велев за Bulgaria ON AIR.

Според него нарастването на пенсиите е избирателен популизъм.

" Както върви тази година, няма да отговорим на недостига. Имаме несъблюдение на приходите от порядъка на 2 милиарда към месец април. Приходите са 30,1% от годишните, в случай, че имаме изключителни, еднократни доходи, които се вършат един път в годината. Това няма по какъв начин да се навакса, ще имаме несъблюдение на бюджета. Ръстът на Брутният вътрешен продукт също ще бъде доста по-малък ", безапелационен е ръководителят на АИКБ.

По думите му няма по какъв начин да усилваме разноските и да задържим претенции недостиг.

Попитан дали е реалистично да приказваме за влизане в Еврозоната от 1 юли 2025 година, Велев отговори: " Трябва да поставим старания, това е значимо. Но в това време взимаме решения, които раздуват инфлация и усилват недостига. Но по този начин политическите партии купуват гласоподавателите ".

" Парите за университетите ще усилят недостига, тях ги няма, с цел да може да се вземат, без да се съкратят други разноски. Трябва някой да каже кои други разноски ще се съкратят, тъй като в случай че имаше преизпълнение на приходите, тогава това можеше от тях. А последните дни България е страната, която е с най-високата цена на електрическата енергия на пазара в целия Европейски Съюз. Много е значимо да има буфер, който да разреши в сериозни обстановки цената да бъде удържана ", добави той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР