Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие заместник-министъра

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие заместник-министъра
Коментари Харесай

Екатерина Захариева разговаря с външния зам.-министър на Китай Ван Чао

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева одобри заместник-министъра на външните работи на Китайската национална република Ван Чао.

Той е в София по отношение на подготовката на Седмата среща на държавните ръководители на страните от Инициативата за съдействие сред Централна и Източна Европа и Китай във формат „ 16+1 “, която България ще семейства през юли.

„ Китай е наш първокачествен сътрудник в Азия и съм сигурна, че срещата идващия месец ще докара до съответни, на практика резултати. Вярвам, визитата на Вашия министър председател в София ще даде подтик и на двустранното ни съдействието в браншове като търговията, селското стопанство и стопанската система като цяло “, съобщи Екатерина Захариева пред китайския си посетител.

Тя изрази увереност, че дейната взаимна работа на другите министерства от двете страни преди Форума през юли ще реализира своите цели и вследствие на двустранното посещаване на китайския министър председател Ли Къцян преди форума повече български артикули ще доближават до китайския пазар.

Вицепремиерът Захариева акцентира, че българското държавно управление разчита на вложители и компании от Китай за построяването на огромни инфраструктурни планове у нас. „ Силно се надявам китайските вложения в летище Пловдив да допринесат доста и за по-доброто опознаване на България и увеличението на броя на туристите от Вашата страна”, добави тя.

Министър Захариева посочи още, че огромната част от транспортните коридори на България минават през страните от Инициативата “16+1” и Пътя на коприната (инициативата „ Един пояс, веднъж “) и имат значимо значение освен за страната ни и Китай, само че и за целия Европейски съюз. „ Ние желаеме да работим за всеобхватното и стратегическо партньорство ЕС-Китай “, добави първият ни посланик.

Заместник-министър Ван Чао означи, че вчерашната среща на националните координатори на Инициативата „ 16+1 “, която се организира в Министерство на външните работи е минала доста сполучливо. Той благодари за напъните, които страната ни поставя за организацията на Срещата на върха през юли, без значение от многото й задължения като Председател на Съвета на Европейски Съюз.

„ Това е първо посещаване на министър председател на Китай от 18 година и няма никакво подозрение, че то ще способства за постигането на съответни резултати от съвместен интерес “, съобщи Ван Чао. Той означи, че желанието на неговата страна е да задълбочи съдействието си с България в региона на културата и обмена в тази сфера, тъй като сред двата народа съществува естествена връзка на другарство.

Екатерина Захариева изрече специфични благодарности към китайската страна за оказаното подпомагане при избавителната акция по издирването на българския планинар Боян Петров в Хималаите. „ Може да се гордеете с това, което направихте, тъй като тази задача стана известна в целия свят “, увери тя.

Преди две седмици в Буенос Айрес Захариева беседва и с китайския външен министър Ван И и разиска с него подготовката на срещата.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР