Вицепремиерът и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия

...
Вицепремиерът и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия
Коментари Харесай

Сърбия обмисля идеята за малки модулни реактори

Вицепремиерът и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович разгласи, че чака решението дали в страната да се изградят дребни модулни реактори да бъде взето тази година, като част от подготовката на новата енергийна тактика.

„ Сърбия обмисля всички разновидности за обезпечаване на енергийната си непоклатимост, а дребните модулни реактори са едно от решенията, защото производството от Топлоелектрическа централа ще бъде понижено, а възобновимите енергийни източници са незадоволителни “, сподели Михайлович. Тя акцентира, че нуклеарните технологии са напреднали фрапантно след случая в Чернобил и с изключение на огромни реактори, съществуват модулни реактори с мощ от 10 до 400 мегавата.

„ Тези съоръжения се създават на друго място и се доставят подготвени за произвеждане на електрическа енергия на местоположения, определени от клиента “, изясни тя. През последните месеци президентът на Сърбия Александър Вучич разгласи, че държавното управление се интересува от закупуване на дял в една от атомните електроцентрали, които се строят в прилежащи страни. По думите му страната обмисля и опцията да построи сама подобен план.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР