Витамин D е от групата на мастноразтворимите витамини и се

...
Витамин D е от групата на мастноразтворимите витамини и се
Коментари Харесай

Витамин D ни помага да се вталим

Витамин D е от групата на мастноразтворимите витамини и се синтезира от кожата под въздействие на слънчевите ултравиолетови лъчи. Основният източник на витамин D е слънчевата светлина, което би трябвало да ви приказва, че през зимните месеци, когато лъчите на Слънцето са нищожни, има заплаха от занижени равнища на витамин D в нашия организъм.

За сметка на това обаче зимата менюто ни е формирано от много мощна и питателна храна, която би трябвало да набира нужните количества.

Зимно време непроменяемо множеството от нас поставят няколко килца от горната страна към елементарното си тегло. На какво ли се дължи това? Навярно на прекалено калоричната и мощна храна, в която са по-често необичайност пресните салати и градинските блага, за сметка на пържолите, шишчетата и съветската салата.

Огромното значение на витамин D за тялото ни е обвързвано и с процесите на намаляване. Дали пък зимно време, когато слънчевите лъчи са малко и затова синтезираното количество на витамин D е в по-ниски граници, не трупаме килограми и заради тази причина?

Според едно изследване от преди две години има блестящо изразена връзка сред ниските равнища на витамин D в кръвта и затлъстяването. Резултатите от извършените медицински проби тогава регистрират, че всеки спомагателен нанограм на милилитър витамин D в кръвта на човек принуждава тялото да смъкна 200 г.

 Витамин D ни оказва помощ да се вталим

Съществуват още много научни писания, които се концентрират върху връзката на равнищата на витамин D и това дали човек е цялостен или по-слаб. Необяснимо за какво обаче остава неразяснен въпросът по какъв начин този витамин е в положение да „ диктува ” натрупването или свалянето на тежестта.

Има избрана доза, в която би трябвало да се приема витамин D. Тя е определна от Националната академия на науките на Съединени американски щати.

Допустимата горна граница за банкет на витамин D е:

за бебета, 0-12 месеца, 25 микрограма на ден;

за деца и възрастни, 50 микрограма на ден;

за бременни и кърмещи дами, 50 микрограма на ден

Най-добрите източници на витамин D са сьомгата, млечните артикули, морските блага и яйцата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР