Висцералната мазнина се натрупва в корема. Този тип мазнини заобикалят

...
Висцералната мазнина се натрупва в корема. Този тип мазнини заобикалят
Коментари Харесай

Зелената средиземноморска диета топи два пъти повече мазнини от традиционната

Висцералната лой се натрупва в корема. Този вид мазнини заобикалят органите, в това число черния дроб, панкреаса и бъбреците.

Излишната висцерална лой може да навреди на вашето здраве и да докара до доста проблеми, включително  сърдечни болести , диабет и деменция .

Един от най-ефективните способи за понижаване на висцералните мазнини е посредством разбиране на по-здравословни хранителни привички. Класирана като в продължение на 5 следващи години, специалистите по хранене постоянно предлагат средиземноморската диета  за изцяло здраве.

През 2020 година  въведе концепцията за  .

Зелената диета включва повече храни на растителна основа и по-малко банкет на месо от обичайна диета. Изследователите на DIRECT PLUS откриха, че средиземноморската диета предлага голям брой изгоди за здравето, от възстановяване на здравето на червата до понижаване на риска от свързани с възрастта дегенеративни здравословни положения.

Скорошно изследване, оповестено в , откри, че зелената средиземноморска диета понижава най-вече висцерални мазнини (14%) спрямо обичайна средиземноморска диета (7%) и здравословната диета (4,5%).

Резултатите демонстрират спомагателни доказателства, че зелената средиземноморска диета може да бъде даже по-полезна за здравето от обичайна версия.

Зелена средиземноморска диета против класическа

Основна разлика сред зелената средиземноморска диета и класическата средиземноморска диета е, че зелената версия изцяло отстрани алените и модифицираните меса, до момента в който класическата версия разрешава тези храни понякога.

Друга разлика е, че зелената версия включва ежедневна консумация на , орехи и водна леща (високо протеиново водно растение) заради високото наличие на здравословни полифеноли , открити в тези храни.

Въпреки че и двете версии на диетата съдържат  и   храни, новото изследване допуска, че зелената версия може да бъде още по-въздействаща за попречване или ръководство на хронични болести.

Един вероятен фактор може да се отдаде на водното растение водна леща, което е служило като сурогат на месото в проучването. Растението водна леща има високо наличие на бионаличен протеин, желязо, , витамини, минерали и полифеноли, всички от които са известни със своите изгоди за здравето.

Ползи за здравето от зелената средиземноморска диета

Зелената диета предлага сходни  за здравето като обичайна MED диета, като да вземем за пример:

  • понижен риск от хронични болести
  • намаление на холестерола
  • по-здравословни равнища на кръвното налягане

Проучване от  показва, че зелената средиземноморска диета може да има някои спомагателни преимущества спрямо класическата, в това число:

  • понижена обиколка на талията
  • намален  LDL (лош) холестерол
  • по-ниско диастолично кръвно налягане

Въпреки че проучването на зелената MED диета е относително ново, учените считат, че изгодите могат също да включват понижено увреждане на ДНК и по-нисък риск от меланхолия и когнитивен спад.

Както отбелязва едно  изследване от , зелената средиземноморска диета е по-защитна против свързаната с възрастта мозъчна недоразвитост заради високото си наличие на полифеноли.

Ефекти на полифенолите върху загубата на тегло

Полифенолите са постоянно срещани в храните на растителна основа.

Според учените резултатите на полифенолите в зелената MED диета могат да провокират по-високо разграждане на мастни киселини и по-висок разход на сила, което в последна сметка може да повлияе на количеството струпване на мазнини.

Всъщност изследването демонстрира, че полифенолите са помогнали за понижаване на висцералните мазнини.

Диетолозите са съгласни, че полифенолите могат да играят роля в лекуването на затлъстяването и поощряване на загуба на тегло.

Новото изследване демонстрира, че участниците в групата на зелената средиземноморска диета са имали по-високи равнища на полифеноли в плазмата и урината си заради потреблението на богат на полифеноли зелен чай, орехи и водна леща на прахуляк, което може да изясни по-голямото понижаване на висцералните мазнини, следено при тази група.

Други изследвания, фокусирани върху полифенолите, открити в и , поддържат връзката сред полифенолите и понижените висцерални мазнини.

Голямото количество полифеноли в зелената диета евентуално способства за понижаване на висцералните мазнини посредством няколко механизма.

Полифенолите могат да оказват помощ за блокиране на усвояването на мазнини след хранене, да усилят усвояването на глюкоза в мускулите, да спрат образуването на нови кръвоносни съдове в мастната тъкан и да понижат хроничното инфектиране.

Освен това, най-добре е полифенолите да се набират посредством храната, а не посредством добавки. Храните с високо наличие на полифеноли включват:

  • горски плодове
  • артишок
  • червен лук
  • чай
  • какао
  • билки и подправки
  • маслини
  • ядки

Закючение

Скорошни изследвания демонстрират, че зелената средиземноморска диета понижава най-вече висцерални мазнини (14%) спрямо обичайна средиземноморска диета (7%) и здравословната диета (4,5%).

Подобно на истинската средиземноморска диета, зелената има доста изгоди за здравето – някои от които може да са по-въздействащи от класическата версия.

Тези изгоди включват понижен риск от развиване на диабет, сърдечно-съдови болести, меланхолия и когнитивен спад. Зелената диета може също да бъде по-полезна при по-нисък холестерол и кръвно налягане и е евентуално по-защитна против свързаната с възрастта мозъчна недоразвитост, в сравнение с обичайна диета.

По отношение на резултатите върху здравето, новото изследване допуска, че полифенолите са основна съставна част, изключително когато става въпрос за загуба на мазнини.

Ако се интересувате да научите повече за това по какъв начин зелената средиземноморска диета може да е от изгода за вашето здраве, може да попитате доктор или регистриран диетолог за повече насоки.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР