Нискокалоричната диета с ориз е диета с високо съдържание на

...
Нискокалоричната диета с ориз е диета с високо съдържание на
Коментари Харесай

Диета с ориз – Ползи за сърцето и ефективна ли е за отслабване?

Нискокалоричната диета с ориз е диета с високо наличие на въглехидрати, ниско наличие на мазнини и протеини, целяща намаляване. Диетата се стреми към калориен недостиг, понижен банкет на натрий и внимание – може да помогне на някои хора да отслабнат и да реализират по-добро здраве.

Учен от университета Дюк в Дърам, Северна Каролина, основава оризовата диета през 1939 година на предишния век.

Противно на името си, оризовата диета не е съсредоточена единствено към ориза.

Прочетете тази публикация, с цел да научите повече за нискокалоричната диета с ориз, по какъв начин да я следвате, евентуалните изгоди, опасности и какво може да ядете.

Какво е диета с ориз?

Уолтър Кемпнер основава диетата с ориз през 1939 година на предишния век за лекуване на злокачествена хипертония и бъбречна непълнота.

Теорията на Кемпнер се основава на това, че смяната на диетата и метода на живот на човек понижава натоварването на бъбреците, като това може да избави животи.

Статия от 2014 година в Hypertension, която преглежда диетата с ориз, допуска, че Кемпнер е създал огромен прогрес в лекуването на хипертония, затлъстяване и голям брой други разстройства.

Възвръща известността си през 2006 година, откакто Кити и Робърт Розати разгласяват книгата „ The Rice Diet Solution “.

Работи ли?

В първичната кохорта на Кемпнер оризовата диета не е излекувала всички, само че 107 от 192 участници са забелязали доста усъвършенстване на кръвното налягане и доста са имали понижаване на следното:

  • Размерът на сърцето им
  • Ретинопатия, която се отнася до заболяване, което визира ретината
  • Нивата на серумния холестерол, което съставлява количеството общ холестерол в кръвта на човек, в това число липопротеини с висока и ниска компактност и триглицериди

Това е необикновено, имайки поради, че в тези времена хората със злокачествена хипертония нормално са имали предстояща дълготрайност на живота към 6 месеца.

Потенциални изгоди от смазването на диета с ориз

Авторите на Rice Diet Solution настояват, че диетата оказва помощ на хората да отслабнат бързо и безвредно, като мъжете губят приблизително 13 кг през първите 4 седмици, а дамите губят приблизително 8,5 кг.

Те също по този начин настояват, че оризовата диета кара хората да се усещат по-бистри и енергични.

The Rice Diet Solution изяснява, че диетата е ефикасна за намаляване заради следните аргументи:

  • солта е стимулант на апетита и ограничението й кара хората да губят тегло
  • диетата лимитира наситените мазнини и вместо това включва богати на фибри въглехидрати, което оказва помощ на хората да са сити
  • по-лесно е да ограничите калориите, защото диетата се състои от нискокалорични храни

Книгата предлага и четири спомагателни основни метода диетата да работи:

  1.  и схващане на хранителното наличие на храната.
  2. Отпускане и обособяване на време за действия, като умишлено дишане, тай чи или водене на дневник
  3. Редовни извършения
  4. Намиране на поддръжка в общности и взаимоотношения с близки

Спазването на диета с ориз може да помогне на някого да отслабне посредством калориен недостиг, понижени мазнини и модифицирани храни, както и промени в метода на живот, като извършения и разсъдливост.

Може също по този начин да има изгоди за здравето на някои хора посредством понижаване на натрия и наситените мазнини .

Възможни опасности

Някои хора може да сметнат за предизвикателство или прекомерно ограничаващо спазването на диета с ориз, което води до компликации при хранене на открито и евентуални хранителни дефицити.

Например, ниският банкет на протеини може да докара до загуба на мускулна маса или незадоволително количество аминокиселини за протеинов синтез. Освен това тялото се нуждае от здравословни мазнини за вярното действие и ограничението им може да докара до здравословни проблеми.

Авторите на The Rice Diet Solution акцентират, че хората, приемащи медикаменти за диабет, високо кръвно налягане или застойна сърдечна непълнота, би трябвало да се съветват с лекаря си, преди да стартират диетата.

Дозите на медикаментите, в това число литий и варфарин, може да се нуждаят от промяна. Освен това, лица, които са претърпели интервенция на дебелото черво, процедури за отклонение на уретера или имат нарушена бъбречна функционалност, би трябвало да заобикалят диетата.

Ако някой изпитва възприятие на неразположение или виене на свят, до момента в който съблюдава диетата с ориз, би трябвало да се съветва с лекаря си.

Въпреки че оризовата диета е подобаваща за вегани и вегетарианци, хората, които следват този модел на хранене, може да се наложи да одобряват добавки с витамин B12 и омега-3.

Как да съблюдаваме диета с ориз

„ The Rice Diet Solution “ актуализира истинските насоки на Кемпнер и предлага информация за диетата.

Насоките на Кемпнер

Оригиналната оризова диета на Кемпнер се състои съвсем напълно от плодове и ориз, общо 2000  на ден.

Оризовата диета на Кемпнер е  с трагично ниско наличие на сол, протеини и мазнини и с високо наличие на сложни  въглехидрати .

Диетата с ориз изисква човек да :

  • 4-5% от дневните калории от протеини
  • 2-3% от дневните калории от мазнини
  • 150 мг натрий на ден
  • стеснен дневен банкет на течности

Актуализирани насоки за диета с ориз

Решението за оризова диета, оповестено през 2006 година, имаше за цел да помогне на читателите да отслабнат посредством приемане на диета, сходна на истинската оризова диета на Кемпнер.

Важно е да се означи, че Кемпнер създал оризовата диета за лекуване на положения като „ злокачествена хипертония, бъбречна непълнота, сърдечна непълнота и техните комбинации “, а не особено за намаляване.

Авторите разказват диетата като с ниско наличие на натрий и мазнини, като натъртват на избягването на модифицирани храни с високо наличие на натрий и се въздържат от прибавяне на сол към ястията.

Диетата е структурирана в три етапи:

  • намаляване
  • поддържане на тежестта

Приемът на калории последователно се усилва от малко под 1000 до над 1200 калории дневно. Въпреки че книгата не изисква преброяване на калории, размерите на порциите са избрани в проектите за хранене.

Диетата предизвиква потреблението на всевъзможни плодове и зеленчуци без прибавяне на спомагателни мазнини към ястията. Приемът на натрий се предлага сред 500-1000 мг на ден, с най-малко 300 мг дневно.

За тези, които не употребяват млечни артикули, диетата предлага да изядат 2 филийки елементарен самун или да прибавят 200 мг натрий от различен източник.

Препоръчват се характерни порции от разнообразни групи храни, в това число нишестета, зеленчуци и протеини. Нишестетата включват ориз, фасул, зърнени храни и самун, до момента в който източниците на протеини включват скотски артикули като риба и пиле, както и вегетариански разновидности като фасул и яйца.

Препоръчителните размери на порциите включват:

  • Едно нишесте: Една трета чаша варен ориз или фасул, половин чаша варени тестени произведения или зърнени храни, една филийка самун или четвърт до една чаша зърнени храни (без ниско наличие на натрий).
  • Един обезмаслен млечен артикул: 1 чаша обезмаслена соя, обогатено зърнено мляко, краве мляко или кисело мляко.
  • Един зарзават: 1 чаша сурови зеленчуци.
  • Един плод: 1 приблизително огромен плод, една чаша грозде или една чаша нарязан плод.
  • Една фалшификация: 1 чаена лъжичка кленов сироп или мед; диетата изключва сол, подправки и билки.

От значително значение е хората, които имат терзания по отношение на приема на натрий, да се съветват с лекаря си и да работят дружно, с цел да открият подобаващ диапазон на натрий, до момента в който съблюдават оризовата диета съгласно техния комфорт и качества.

Фаза 1: Детокс

Тази фаза включва пречистване на тялото от непотребния натрий, отрови и водно тегло. Хората би трябвало да следват фаза едно за една седмица.

Първата фаза на диетата включва:

1 ден в седмицата спазвайте главната диета с ориз. Това включва 2 нишестета и 2 плода на закуска, обяд и вечеря.

За шест дни в седмицата: Лакто-вегетарианска диета с ориз

  • Закуска: 1 нишесте, 1 млечни артикули без мазнини и 1 плод
  • Обяд: 3 нишестета, 3 зеленчука и 1 плод
  • Вечеря: 3 нишестета, 3 зеленчука и 1 плод

Пример за закуска за 6 дни от седмицата е:

  • четвърт до една чаша пълнозърнеста зърнена просвета
  • 1 кофичка обезмаслено кисело мляко
  • 3 сини сливи

Фаза 2: Загуба на тегло

Тази фаза има за цел да помогне на някого да отслабне съгласно персоналните си цели.

Продължителността на втората фаза зависи от това какъв брой тегло някой желае да загуби. Авторите поучават, че съчетаването на тази фаза с постоянни извършения може да помогне на някой да загуби приблизително 1,6 кг на седмица или 6,3 на месец.

За един ден в седмицата : Основната диета с ориз, включваща 2 нишестета за закуска, обяд и вечеря

За пет дни в седмицата:  Лакто-вегетарианска оризова диета

  • Закуска: 1 нишесте, 1 млечни артикули без мазнини и 1 плод
  • Обяд: 3 нишестета, 3 зеленчука и 1 плод
  • Вечеря: 3 нишестета, 3 зеленчука и 1 плод

За един ден в седмицата : Вегетарианска плюс оризова диета (това включва протеини и е с 200 калории повече от лакто-вегетарианската оризова диета)

  • Закуска: 2 нишестета и един плод
  • Обяд: 3 нишестета, 3 зеленчука и 1 плод
  • Вечеря: 3 нишестета, 3 протеина или 2 млечни продукта, 3 зеленчука и 1 плод

Примерен обяд за 5 дни от седмицата е:

  • 1 чаша варен ориз/боб или 1 ½ чаши всевъзможни други варени зърнени храни или тестени произведения
  • Половин чаша доматен сос
  • 2,5 чаши салата от спанак и портокал от мандарина с две супени лъжици балсамов дресинг

Фаза 3: Поддръжка

Тази фаза оказва помощ на човек да поддържа новото си тегло. Авторите дават насоки за тази фаза, само че поучават, че откакто някой реализира целевото си тегло, може да пожелае да добави към 200 калории, с цел да включи риба, здравословни мазнини, като ядки и авокадо или млечни артикули.

За 1 ден в седмицата : Основната диета с ориз, включваща 2 нишестета и 2 плода на закуска, обяд и вечеря

За 4 дни в седмицата:  Лакто-вегетарианска оризова диета

  • Закуска: 1 нишесте, 1 млечни артикули без мазнини и 1 плод
  • Обяд: 3 нишестета, 3 зеленчука и 1 плод
  • Вечеря: 3 нишестета, 3 зеленчука и 1 плод

За 2 дни в седмицата : Вегетарианска диета плюс ориз

  • Закуска: 2 нишестета и 1 плод
  • Обяд: 3 нишестета, 3 зеленчука и 1 плод
  • Вечеря: 3 нишестета, 3 протеина или 2 млечни продукта, 3 зеленчука и 1 плод

Примерна вегетарианска вечеря плюс ориз за 2 дни от седмицата е:

  • писия
  • 1 чаша картофи с чесън
  • ½ чаша югозападна царевица
  • 1 чаша салата с балсамов дресинг
  • 1 чаша крем спанак
  • 1 портокал или 2 клементини

Кафяв или бял ориз?

Оригиналната диета на Кемпнер включваше бял ориз, определен поради по-ниското му наличие на калий спрямо кафявия ориз.

Това е изключително значимо за лица с бъбречна непълнота, главната целева група за първичната диета.

Въпреки това, заради ниското наличие на тиамин в белия ориз, Кемпнер предлага добавка с тиамин на своите пациенти.

В по-новите версии на диетата хората имат опция да избират бял или кафяв ориз и други зърнени храни.

Кафявият ориз, защото е пълнозърнест, съдържа повече витамини от група В и фибри.

Някои проучвания демонстрират, че спрямо белия ориз, кафявият ориз може дейно да понижи гликемичния отговор, като евентуално спомага за салдото на кръвната захар.

Заключение

Диетата с ориз може да бъде ефикасна за намаляване заради присъщия й калориен недостиг, акцент върху цели храни и понижено наличие на мазнини.

Когато се комбинира с постоянни извършения и поддържащи тактики за метод на живот, като разсъдливост и водене на дневник, оризовата диета може да улесни измененията в навиците и да насърчи по-здравословен метод на живот.

Намаляването на натрия и наситените мазнини, основни съставни елементи на диетата, също може да способства за отбягване на здравословни проблеми като високо кръвно налягане и метаболитни болести, в това число сърдечно-съдови болести и затлъстяване.

Важно е да се означи, че прецизното съблюдаване на диетата с ориз в дълготраен проект може да докара до недостиг на хранителни субстанции.

Следователно хората би трябвало да имат поради това и да възнамеряват по-балансирана диета по време на поддържащата фаза. Освен това, защото здравето и метаболизмът варират при обособените хора, това, което работи за някои, може да не е уместно за други.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР