Диетата при диабет представлява стратегия за здравословно хранене, насочена към

...
Диетата при диабет представлява стратегия за здравословно хранене, насочена към
Коментари Харесай

Диета при диабет – Изградете личния си план за здравословно хранене

Диетата при диабет съставлява тактика за здравословно хранене, ориентирана към ефикасен надзор на равнищата на кръвната захар. Следвайте това управление, с цел да разберете значими аспекти, като обмисляне на храненето и преброяване на въглехидратите.

Диета при диабет е метод, при който се отдава преимущество на потреблението на здравословните храни в умерени количества и се съблюдават точни часове за хранене.

Този хранителен проект е присъщ с естествено високо наличие на хранителни субстанции, ниско наличие на мазнини и калории. Основни съставни елементи включват плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

На процедура, този тип диета съставлява оптималния хранителен проект за множеството хора.

Защо да изградите проект за здравословно хранене?

Ако сте с диабет или имате преддиабет, лекарят ви евентуално ще ви насочи към диетолог, който да ви подкрепи при правенето на проект за здравословно хранене.

Този проект е основан за да ви помогне да контролирате равнищата на кръвната захар, да управлявате тежестта си и да намалите рисковете за сърдечно-съдови болести, в това число високо кръвно налягане и висок холестерол.

Когато консумирате непотребни калории и въглехидрати, равнищата на кръвната захар могат да се покачат.

Неконтролираният висок кръвен захар може да провокира съществени проблеми, като да вземем за пример хипергликемия.

Ако този висок кръвен захар се поддържа в продължение на дълъг интервал, това може да докара до дълготрайни затруднения, в това число повредени нерви, бъбреци и сърце.

Поддържането на равнищата на кръвната захар в безвредни граници може да бъде реализирано посредством избора на здравословни храни и следенето на питателните привички.

За мнозина с диабет вид 2, отслабването може да бъде потребен метод за възстановяване на контрола на кръвната захар и за реализиране на други изгоди за здравето.

Загубата на тегло се предлага като част от добре структуриран проект за здравословно хранене, който ви разрешава да постигнете задачите си по безвреден метод.

Какво съставлява следването на диета при диабет?

Диетата за хора, живеещи с диабет, е ориентирана към здравословно хранене избрани часове. Редовното хранене спомага за по-ефективното потребление на инсулин, създаден от тялото или признат посредством медикаменти.

Регистриран диетолог може да ви помогне да изготвите персонализиран проект за хранене, основан на вашите здравословни цели, желания и метод на живот.

Също по този начин може да даде препоръки във връзка с възстановяване на питателните ви привички, в това число избор на подобаващи размери на порциите, които дават отговор на вашите самостоятелни потребности и равнище на интензивност.

Храни за ястие

Препоръчително е да се фокусирате върху потреблението на калории от питателни хранителни източници, като избирането на здравословни въглехидрати, богати на фибри, включването на риба и приемането на „ положителни “ мазнини в хранителния ви режим.

Здравословни въглехидрати

В процеса на храносмилане, захарите и нишестетата се разграждат до глюкоза. Прости въглехидрати са известни като захари, а комплицирани въглехидрати са нишестета. Основната подчертана точка е върху потреблението на здравословни въглехидрати, като:

  • Плодове
  • Зеленчуци
  • Цели зърна
  • Бобови растения, като фасул и грах
  • Нискомаслени млечни артикули, като мляко и сирене

Препоръчително е избягването на по-малко здравословните въглехидрати, като да вземем за пример храни или питиета с добавени мазнини, захари и натрий.

Богати на фибри храни

Диетичните фибри включват всички елементи от растителни храни, които тялото не може да смила и всмуква. Фибрите контролират метода, по който храната се смила в тялото и оказват помощ за управление на равнищата на кръвната захар. Храни, богати на фибри, включват:

  • Зеленчуци
  • Плодове
  • Ядки
  • Бобови растения, като фасул и грах
  • Цели зърна

Здравословна за сърцето риба

Включете в диетата си здравословна за сърцето риба най-малко два пъти седмично. Риби като сьомга, скумрия, риба звук и сардини са богати на омега-3 мастни киселини, които могат да предотвратят сърдечни болести. Избягвайте пържена риба и такава с високо наличие на живак, като да вземем за пример тресчица.

„ Добри “ мазнини

Храни, богати на мононенаситени и полиненаситени мазнини, могат да допринесат за понижаване на равнищата на холестерола. Такива включват:

  • Авокадо
  • Ядки
  • Масла от рапица, зехтин и фъстъци

Необходимо е обаче да се заобикаля несъразмерната консумация, защото всички мазнини са високо-калорични.

Храни за отбягване

Диабетът усилва вероятността от сърдечни болести и инсулт, ускорявайки процеса на задръстване и сгъстяване на артериите. Храните, съдържащи следното, могат да работят против задачата ви за здравословна за сърцето диета.

  • Ограничавайте потреблението на наситени мазнини, като избягвате млечни артикули с високо наличие на мазнини и скотски протеини, да вземем за пример масло, говеждо месо, хот-дог, салами и бекон. Също по този начин ограничете използването на кокосово масло и масла от палмови ядки.
  • Избягвайте трансмазнините, които се срещат в модифицирани закуски, печени артикули, мазнини и маргарини.
  • Относно холестерола, избягвайте източници като млечни артикули с високо наличие на мазнини и богати на мазнини скотски протеини, яйчни жълтъци, черен дроб и други типове месо. Опитайте се да не консумирате повече от 200 мг холестерол дневно.
  • Относно натрията, целете не повече от 2300 мг дневно, като може би вашият снабдител на здравни услуги би ви предложил по-ниско количество, изключително в случай че имате високо кръвно налягане.

Създаване на персонален проект за здравословна диета при диабет

Можете да приложите няколко разнообразни тактики, с цел да разработите здравословна диета, която ще ви помогне да поддържате равнищата на кръвната захар в типичния диапазон.

Със съдействието на диетолог може да откриете, че един или композиция от следните подходи са подобаващи за вас:

Планирайте храната в чинията си

Фокуса е върху яденето на повече зеленчуци. Следвайте тези стъпки, когато приготвяте чинията си:

  • Напълнете половината от чинията си със зеленчуци без скорбяла, като спанак, моркови и домати.
  • Напълнете една четвърт от чинията си с постен протеин, като риба звук, постно свинско или пиле.
  • Напълнете последната четвърт с въглехидрат, като кафяв ориз или нишестен зарзават, като зелен грах.
  • Включете „ положителни “ мазнини като ядки или авокадо в дребни количества.
  • Добавете порция плодове или млечни артикули и вода или неподсладен чай или кафе.

Преброяване на въглехидрати

Тъй като въглехидратите се трансформират в захар, те оказват най-голямо влияние върху равнищата на кръвната захар.

За да поддържате надзор върху кръвната си захар, е допустимо да определяте количество въглехидрати в храната си. Така можете да регулирате дозата на инсулина си. Важно е да следите деликатно въглехидратите във всяко хранене или закуска.

Изберете вашите храни

Диетологът може да ви предложи съответни храни, които да ви оказват помощ при планирането на храненията. Можете да избирате от разнообразни храни, които са категоризирани като въглехидрати, протеини и мазнини.

Гликемичен показател

Някои хора, които живеят с диабет, употребяват гликемичния показател за избор на храни, изключително въглехидрати. Този способ класифицира храните с въглехидрати въз основа на техния резултат върху равнищата на кръвната захар.

Примерно меню

Когато планирате храненето, би трябвало да вземете поради вашето тяло и равнището на интензивност. Следното меню е предопределено за този, който цели банкет на 1200 до 1600 калории дневно:

Закуска:

  • Пълнозърнест самун (1 междинна филия) с 2 чаени лъжички желе.
  • 1/2 чаша настъргана пшенична зърнена закуска с чаша 1% нискомаслено мляко.
  • Парче плод и кафе.

Обяд:

  • Сандвич с телешко печено върху пшеничен самун със зелена салата, домат и майонеза.
  • Средна ябълка и вода.

Вечеря:

  • Сьомга с 1 1/2 чаени лъжички растително масло.
  • Малък печен картоф с 1 чаена лъжичка маргарин.
  • 1/2 чаша моркови, 1/2 чаша зелен боб.
  • Средно руло и неподсладен леден чай.

Какви са резултатите от този тип диета?

Приемането на здравословен хранителен проект е най-хубавият способ за поддържане на равнищата на кръвната захар под надзор и попречване на затрудненията при диабет.

Ако задачите ви включват и намаляване, този проект може да бъде пригоден към съответните ви потребности.

Освен контрола на диабета, здравословната диета предлага и други изгоди. Поради включването на щедро количество плодове, зеленчуци и фибри, този проект евентуално ще понижи риска от сърдечно-съдови болести и някои типове рак.

Приемането на нискомаслени млечни артикули може също по този начин да помогне за понижаване на риска от понижаване на костната маса в бъдеще.

Какви способи на хранене при диабет могат да оказват помощ за намаляване?

Здравословното хранене е от решаващо значение за всеки, който се стреми да отслабне. Въпреки това, за хора с диабет, изборът на несъответствуващ хранителен проект може да има нездравословно влияние върху тяхното здраве.

Докато хапчетата за намаляване и рисковите диети на гладно не се предлагат, разнообразни известни проекти за хранене могат да се окажат потребни.

Няма един съвършен модел на хранене при диабет. Вместо това многочислени хранителни проекти могат да бъдат ефикасни за хора с диабет, които желаят да отслабнат.

Добре оценените хранителни проекти като средиземноморската диета, диетите с ниско наличие на въглехидрати и вегетарианската диета могат да бъдат положителни разновидности.

Когато обмисляте модел на хранене при диабет, значимо е да имате поради, че идеалният проект за хранене е:

  • Богат е на хранителни субстанции
  • Има високо наличие на фибри
  • Има ниско наличие на калории
  • Набляга на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини

За хора с диабет ръководството на равнищата на кръвната захар е от първостепенно значение.

Хранителните привички, които включват постоянни хранения и леки междинни хапвания денем, може да са по-подходящи за загуба на тегло при диабет, в сравнение с мощно ограничаващи диети, които включват продължителни интервали без храна.

Заключение

Освен избора на верните храни за подкрепяне на предложената загуба на тегло, постоянните извършения са от първостепенно значение за хората с диабет.

Тези тактики за метод на живот играят решаваща роля за понижаване на кръвната захар и равнищата на A1C, като по този метод оказват помощ за попречване на затруднения.

Ако тежестта ви тормози, целесъобразно е да потърсите насоки от медицински експерт или диетолог. Те могат да ви оказват помощ при създаването на проект за хранене, съгласуван с вашите характерни хранителни условия и цели за намаляване.

Освен това те могат да ви оказват помощ да се предпазите от евентуални затруднения, свързани с избрани краткосрочни диети и хапчета, които могат да взаимодействат с медикаменти, отпускани с рецепта.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР