Висока инфлация Бюджет и финансиИнфлацията в България вече докосва 18%Бюджет

...
Висока инфлация Бюджет и финансиИнфлацията в България вече докосва 18%Бюджет
Коментари Харесай

Инфлацията в България се ускорява – вече доближава 19%

Висока инфлация Бюджет и финансиИнфлацията в България към този момент допира 18%Бюджет и финансиИнфлацията в България надвиши 17%
Годишната инфлация в България през септември затвърждава 24-годишния си връх и доближава 18.7%. На сходно равнище растежът на цените на дребно е бил през 1998 година – след укротяването на хиперинфлацията в страната. Данните на Националния статистически институт демонстрират, че рекордното за последния четвърт век покачване на цените е движено от доста по-скъпата сила и някои от главните артикули за семействата.

За съпоставяне, през август покачването на цените бе 17.7%.

Статистиката продължава да регистрира величествен годишен растеж при цените на артикули, като самун, месо, мляко, олио, захар. Поскъпването им варира от 25 до над 40%.

Газообразните горива са скочили за година с 212%, а твърдите – с към 81%. Топлоенергията е поскъпнала с към 20%, а автомобилните горива са близо 25% нагоре.

Само за месец кошницата от артикули и услуги, обсъждана от националната статистика, е поскъпнала с 1.2%. Спрямо август най-значително повишаване се регистрира сезонно при плодовете и зеленчуците, чиито цени са с 4 – 5% нагоре. Месото, захарта и бирата нарастват с над 2%.

С приближаването на отоплителния сезон през септември газообразните горива нарастват с 15%, а твърдите – 12%. Статистиката демонстрира още, че през септември просветителните услуги и артикули също нарастват.



За втори следващ месец Национален статистически институт регистрира поевтиняване при олиото, въпреки и минимално. За сметка на това цените на горивата са с малко над 5% надолу и то за трети следващ месец. В рамките на септември внезапно поевтиняване се следи и при пощенските услуги – с над 11%. С оглед края на летния сезон цените падат и на самолетните билети – с над 13%, както и на пакетните туристически услуги – с 12%. Хотелските услуги поевтиняват с близо 10%.

Ускорената инфлация е налице в цяла Европа, само че скокът на цените в България е измежду топ 5 в целия Европейски съюз в последните месеци.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР