Винаги съм казвал, че искам да виждам в Черно море

...
Винаги съм казвал, че искам да виждам в Черно море
Коментари Харесай

Войната | Нова флотилия ще се бори със заплахата от руски мини в Черно море

" Винаги съм казвал, че желая да виждам в Черно море платноходи, яхти, огромни кораби с туристи, а не да се трансформира в сцена на военни дейности ". Годината е 2016-та, а изявлението е на тогавашния министър-председател Бойко Борисов. По това време министър председателят изрично се възпротиви против румънската самодейност за основаване на районна военноморска група на НАТО в Черно море, която да подсигурява свободата на корабоплаването в отговор на съветската анексия на Крим и скритата де факто окупация на част от украинския промишлен район Донбас.

През идващите години щраусовият метод на Борисов се оказа меко казано неефикасен, като по никакъв метод не предотврати заплахата " по курортите ни да се разхождат военни фрегати напред и обратно ". През лятото на предходната година Русия даже не се посвени да провежда дълги " морски маневри с ракетни стрелби " в изключителната икономическа зона на България в Черно море, посредством които да заплашва комерсиалното мореплаване и най-много да блокира така наречен " украински зърнен кулоар ".
Заплаха за комерсиалното мореплаване
С близо осем години забавяне обаче концепцията за " натовска " военноморска група в Черно море изживява подем, въпреки и под друга, по-завоалирана форма. И този път тя има " зелена светлина " от държавното управление, подкрепено от партията на " евроатлантика " Борисов. В четвъртък районните държави-членки на НАТО ще одобрят в Истанбул меморандум за основаването на взаимна военноморска група в Черно море, чиято задача ще бъде неутрализирането на заплахата от плаващи морски мини. От българска страна документът ще бъде подписан от зам.-министъра на защитата Атанас Запрянов, защото титулярът Тодор Тагарев отпътува на пет на ден публично посещаване в Съединени американски щати, където ще води диалози за задълбочаване на стратегическото съдействие с Вашингтон в областта на защитата.

Създаването на новата военноморска група е от сериозна значимост и е минимум ескалационния ход, който натовските страни в района могат да подхващат тъкмо в този миг. На процедура морските мини са най-голямата директна опасност за сигурността в Черно море, създавана от съветската война против Украйна. И в случай че при започване на войната през 2022 година взривните устройства, които изплуваха в акваторията и по крайбрежията на Румъния, България и Турция, не бяха задействани и по-скоро бяха скрити предизвестия от страна на Кремъл, то през последните месеци зачестяват действителните произшествия, при които има потърпевши цивилни плавателни съдове. Най-пресният сходен случай е от декември, когато пострада гръцки транспортен съд, плаващ под панамски байрак, като при детонацията са били ранени двама моряци.
Реклама
Подозренията са, че сходни произшествия с присъединяване на свободно плаващи мини, изобщо не са инцидентни. Те явно имат директна връзка с едностранно оповестения от Украйна " филантропичен кулоар " за експорт на зърно с кораби през Черно море и невъзможността на съветския черноморски флот да осуети работата му посредством директна военна интервенция. На процедура през последните месеци въоръжените сили на Киев съумяха да прогонят съветските бойни кораби от северозападната част на водния басейн, употребявайки безпилотни морски дронове-камикадзе и противокорабни брегови ракетни комплекси. Затова адмиралите на Путин най-вероятно избират да работят по-внимателно и да употребяват основаните в района свои подводници, с цел да минират скрито морските пътища. Това обаче основава заплаха освен за украинските плавателни съдове, само че и за цялото комерсиално мореплаване в района, в това число и на страните членки на НАТО.
Отговорът на алианса
" Военната експанзия на Русия против Украйна докара до фрапантно утежняване на средата на сигурност в Черноморския район. Използването от Русия на морски мини, засягащи главните направления под юрисдикцията на трите страни през Черно море и наоколо до техни търговски пристанища - единствено по себе си е ефикасен и елементарен метод за препятстване на свободата на мореплаване, слага сериозна заплаха пред морската сигурност и веригите на доставки ", аргументират се от българското министерство на защитата във връзка включването в самодейността за районна противоминна флотилия. Формален основател за основаването на военноморската група е Турция, като предлагането е направено публично през август 2023 година

На първо време флотилията, наречена MCM Black Sea, няма да е под егидата на НАТО и в нея ще вземат участие единствено кораби от трите черноморски държави-членки на алианса, а точно България, Румъния и Турция. В хода на договарянията обаче е реализирана договореност в самодейността да могат да вземат участие и другите натовски страни, само че не с плавателни съдове, а с други сили и средства, които ще бъдат категорично разказани. Така да вземем за пример Съединени американски щати непрекъснато патрулират над Черно море със свои разследващи и бойни дронове, както и със самолети Poseidon за битка с кораби и подводници. Съюзнически изтребители също по този начин са (или могат да са) ситуирани и в авиобази на територията на Румъния, Турция, Гърция и България.

Причината в новата военноморска група да вземат участие единствено плавателни съдове от черноморски съюзнически страни са наредбите на Конвенцията от Монтрьо от 1936 година Тя лимитира количеството непознати военни кораби, които могат да бъдат по едно и също време в Черно море, а също по този начин дава право на Турция да управлява прекосяването през Босфора и Дарданелите в спокойно и военно време. След началото на съветската инвазия в Украйна властта в Анкара едностранно реши, че освен няма да разрешава влизането и излизането на съветски военни кораби в и от Черно море, само че и ще ограничи достъпа на съюзническия военен флот, тъй че да не се стигне до неконтролируема ескалация на напрежението в района и директно замесване на алианса във войната.
Реклама Ще стане ли флотилията " натовска "
В меморандума за основаването на новата противоминна флотилия въпреки всичко е планувано, че в бъдеще, след края на съветската експанзия против Украйна и отпадане на рестриктивните мерки за прекосяване на проливната зона съгласно Конвенцията от Монтрьо, " ще бъдат търсени с консенсус благоприятни условия за реализиране на взаимоотношение " с непрекъснатата противоминна група на НАТО (SNMCMG-2) или на други относими съюзни противоминни платформи. Това е завоалиран метод да се каже, че след войната военноморската група най-вероятно ще премине " под шапката " на алианса, без значение дали това се харесва на Кремъл или не. Също по този начин още в този момент миночистачите от трите съюзнически страни най-вероятно ще бъдат съпровождани от други бойни кораби, които да обезпечават благонадежден конвой и да подсигуряват тяхната сигурност. При това състояние черноморската противоминна флотилия без доста звук може да прерасне в де факто многоцелева военноморска бойна група на алианса, която да патрулира по комерсиалните направления и да обезврежда опциите на Русия да открива блокади и да попречва корабоплаването.

Интересно е също по този начин, че с гласовете на трите страни към флотилията в бъдеще ще могат да се причислят Грузия и Украйна. Това обаче ще е допустимо едвам след края на сегашната война и дейните бойни дейности против съветските окупационни сили. За момента сходно развиване е прекомерно хипотетично и малко евентуално. Изключително показателно е да вземем за пример, че Турция отхвърли да пропусне през проливите двата някогашни английски миночистача, които Лондон подари на украинските военноморски сили. Въпреки това обаче е съвсем несъмнено, че " страничният резултат " от активността на новата противоминна флотилия ще бъде доста по-гладкото и безвредно действие на черноморския " зърнен кулоар ". И възможното бъдещо тотално отваряне на морския път за транспорт на украински артикули и помощи в поддръжка на Украйна. Защото съветският флот надали ще посмее да влезе в директна борба с бойни кораби на натовски страни.
Свързани публикации Войната | Украйна: Черноморският зърнен кулоар работи и не е спрял 28 октомври 2023, 11:20 Лондон: Русия ще употребява мини против цивилен кораби в Черно море 8 октомври 2023, 11:37 Войната в Украйна | Кримският гамбит на Зеленски 5 октомври 2023, 12:11 Войната | Мини в Черно море – идващото оръжие на Путин 14 август 2023, 17:12 Войната | Ще проработи ли новият украински " филантропичен кулоар " в Черно море 12 август 2023, 19:25 Войната в Украйна | Да чакаме ли нова ескалация в Черно море 3 август 2023, 10:01 Бойният флот се готви за " по-опасно " Черно море 15 април 2022, 14:03 Черно море: все по-скъпо и все по-руско 1 април 2022, 06:10 Армията незабавно се ориентира към защита на Черноморието 29 март 2022, 17:19 Мините в Черно море към този момент наподобяват на диверсионна интервенция 28 март 2022, 17:57 Димитър Гочев: Конвенцията от Монтрьо лимитира оръжейната конкуренция в Черно море 2 март 2022, 16:38 Защо флотът на НАТО тренира край Одеса 29 юни 2021, 16:01 Съединени американски щати няма да вкарват разрушители в Черно море, с цел да не предизвикат Русия 16 април 2021, 19:37
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР