Винаги е очарователно, когато малките деца обявяват, че когато пораснат

...
Винаги е очарователно, когато малките деца обявяват, че когато пораснат
Коментари Харесай

Колкото по-големи са мечтите на децата, толкова по-далеч могат да стигнат

Винаги е очарователно, когато дребните деца афишират, че когато пораснат имат намерение да станат астронавти, поп звезди или президенти.    В някои фамилии обаче очарованието на тези огромни фантазии изчезва по-бързо, в сравнение с в други.   При всичкия стрес по какъв начин да пестят повече, с цел да обезпечат положително обучение и професионален път на децата си, родителите постоянно вземат решение, че е по-добре да смекчат упованията на децата допустимо най-рано. Животът е сложен, тъй че е по-добре да помогнем на децата да си слагат по-реалистични цели, с цел да избегнат разочарованието, считат доста родители.   В сходен метод на мислене може да има логичност, само че данни от изследвания, провеждани в продължение на 64 години, демонстрират, че родителите би трябвало да работят интензивно, с цел да му устоят.   Наскоро оповестен отчет проучва данни за 17 000 деца, събирани 10 пъти от 1958 година до наши дни. От него излиза наяве, че за това какво децата реализират в живота има значение и какъв брой огромни са фантазиите им. Те са също толкоз значими, в случай че не и повече, от коефициента на просветеност или социално-икономическия профил на фамилията.  Защо би трябвало да насърчаваме децата си да мечтаят с обсег   За страдание, откривателите откриват, че децата от по-малко привилегировани фамилии имат по-скромни желания от тези с по-заможни родители.   Например, на 7-годишна възраст единствено 22% от децата от най-бедните фамилии декларират, че възнамеряват да продължат образованието си след гимназията, до момента в който това важи за 40% от децата от състоятелните фамилии.   Точните проценти във всяка група може да са се трансформирали през годините, само че разликата в стремежите сред по-богатите и по-бедните деца без подозрение продължава. Деца от по-незаможни среди желаят по-малко и не престават да реализират по-малко.   Това е неприятната вест, само че въпреки всичко изследването разкрива нещо, което би трябвало да въодушеви както родителите, по този начин и преподавателите.    Въпреки че социално-икономическите условия сигурно въздействат върху бъдещите цели на децата, противоположното също е правилно. Мащабът на фантазиите на децата може да въздейства на събитията, в които ще попаднат. И възрастните играят огромна роля в оформянето на тези фантазии.

Изследователите откриват, че въздействието на родителите и учителите има по-важна роля върху образуването на стремежите от социално-икономическия статус на фамилиите. „ Това значи, че желанията на родителите за бъдещето на децата им оказват по-силно въздействие върху техните желания и в последна сметка върху техните достижения “, написа British Psychological Society Research Digest в критика на проучването.   Колкото по-високо се целят децата, толкоз по-успешни стават. Също по този начин, дързостта на детските фантазии има доста общо с това какъв брой сполучливи са и техните родители, и учители, които ги предизвикват да мечтаят. Всъщност огромните цели оказват по-голямо въздействие върху триумфа на възрастните, в сравнение с IQ или фамилните условия.   Мащабът на детските фантазии е по-голям за девойките, в сравнение с за момчетата, демонстрират още данните.

Рето Одермат, един от създателите на проучването, споделя за Psychology Today, че изводът за родителите (и учителите) е, че насърчаването на децата да имат по-големи фантазии макар рестриктивните мерки на актуалните условия, в които живеят, в действителност има значение.   „ Неравенството наподобява стартира от рано, със самите желания на децата “, споделя той. „ Родителските цели във връзка с учебното и професионалното показване на техните деца имат изключително огромно въздействие върху това до каква степен се стреми да стигне детето. “  Насърчаването на нереалистични цели не е ли малко грубо?   Изследването предлага нюансиран отговор на този въпрос. Когато децата са имали нереалистични цели в тийнейджърските си години, те в действителност са били по-нещастни в ранна зрелост, когато са се изправили против действителността. Тези отрицателни резултати обаче отшумяват в по-късния им трудов живот, което още един път значи да не ограничаваме фантазиите на децата.    В последна сметка данните демонстрират, че когато родители и учители карат децата да мечтаят повече, без значение от актуалните условия, те покачват своите упования. Резултатът е по-голям триумф в кариерата и благополучие в зрелост, без значение от кое място си тръгнал. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР