“Вина може да се търси и за съжаление виновникът няма

...
“Вина може да се търси и за съжаление виновникът няма
Коментари Харесай

След смъртта на жена във Враца: Искат свикване на спешен експертен съвет

“Вина може да се търси и за жалост виновникът няма да бъде осъден. Този случай ще отшуми, както доста други и ще го забравим. Виновна е страната, отговорно е Министерство на здравеопазването”, това сподели в "Твоят ден " Пенка Георгиева от пациентската организация “Заедно с теб”.
Тя акцентира, че това, което липсва, са триажни протоколи и триажна сестра на регистратурата в лечебните заведения.
"Трябва да имам подготвена сестра за установяване на спешността, да му премери кръвното налягане и това да се случи незабавно. Тя е нужно да следва протокол и логаритъм, да задава избрани въпроси, да види дали е незабавен и наложителен, дали е код зелено, код алено или оранжево, чак по-късно да се мисли за регистрация и Коронавирус тест ", съобщи още Георгиева.
"Министерство на опазването на здравето не ги е внедрило триажните протоколи, има ги от 2017 година ", добави Пенка Георгиева.
Според нея е нужно събиране на незабавен експертен съвет от Министерството на здравеопазването, който да се занимае с триажните протоколи.
Мария Шаркова, юрист по здравно право, счита, че в случай че постоянно се концентрираме върху съответната виновност на даден чиновник, няма да решим систематичния проблем, който съществува в лечебните заведения и в опазването на здравето.
"Няма причина регистрацията на един пациент да предхожда медицинските дейности, когато има заплаха за живота, регистрацията не трябва да е преди всичко ", означи тя.
Според нея прокуратурата може да откри, че е приченена гибел по несъобразителност, наказванията за това включват и отнемане от независимост.
Възможно е да се открият и пропуски в медицинския стандарт в незабавното поделение, от което да последват наказания.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР