ВиК-Пловдив и Община Пловдив реализират два водни проекта по ОПОС

...
ВиК-Пловдив и Община Пловдив реализират два водни проекта по ОПОС
Коментари Харесай

Тихият проблем на Пловдив: водата

ВиК-Пловдив и Община Пловдив осъществят два водни плана по ОПОС на обща стойност към 250 млн.лв. Докато общината наподобява ще завърши в период, водното сдружения даже не е почнало действия по някои от обектите Проектите не таргетират главните проблеми и осъществяването им няма да докара до доста подорбяване на водоснабдяването
Ако погледнете Пловдив отвисоко - без значение от коя посока, ще видите една огромна строителна площадка. Нещата от вътрешната страна наподобяват даже по-зле - голям брой недостъпни улици, километрични тапи, липса на обходни направления и в действителност малцина работещи пътни връзки, което трансформира напредването в Пловдив в същинско тестване за жителите и тест за администрацията, с която тя не се оправи по най-хубавия вероятен метод.

Два от трите най-големи плана, които се извършват в Пловдив, паралелно с всички останали по-малки поправки са такива за възстановяване водоснабдителната и канализационната мрежа на града. Ключови улици и булеварди на юг и на север, както и в центъра бяха разкопани и отчасти или напълно затворени в последните месеци и години с една-единствена цел - хората да се употребяват от по-добри ВиК услуги, а посредством оптимизация на мрежата операторът да усъвършенства работата си.
Реклама
От северната страна на града се извършва Интегрираният план за водите . Той е предоставен от община Пловдив и най-общо включва замяна на 3 км тръби, както и реорганизация на градската пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ). На юг работи ВиК - Пловдив, за създаване на голямо оборудване, дълго 12 км, което да води всички отпадни води до пречиствателната станция за да разтовари централната градска част, западните елементи на града и периферията на южните елементи.

Двата плана на обща стойност към 250 млн. лева се финансират по оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС). Основният проблем все още там е, че имат съвпадащи по време съществени действия, най-вече подземен. Но това може да се окаже късото злополучие, съпоставено с другото.

Първо, дейностите ще се фазират, тъй като ВиК - Пловдив, по този начин и не съумя да се вмести в графиците. Затова в новия програмен интервал още веднъж ще се търсят средства за тяхното довеждане докрай - което значи още години на поправки. Освен това е изцяло допустимо неспособно предоставените поръчки да банкрутират както самия град, по този начин и водното сдружение.
Основният проблем: водата не е в чешмата
Но даже незабавно да приключат и двата плана, резултатите от тях ще са прекомерно незабележими - загубите на вода ще намалеят с чутовните 2%, споделят от самия ВиК холдинг. Просто и двата големи плана са фокусирани в друга посока - филтриране на отпадъчните води, което беше приоритет за Европа, не замяна на довеждаща канализация, където България е 50 години обратно. Според Министерство на околната среда и водите усъвършенствания и вложения във водопреносната мрежа следва да са залегнали в изпълнявания от водното сдружение план, както и в бизнес проектите.
„ Следва да бъде маркирано дебело, че планът изпълняван от община Пловдив е съвсем напълно с устременост към възстановяване на достъпа и като цяло гарантиране на усъвършенствано филтриране на постъпващите в ПСОВ Пловдив нечисти, канализационни води, а не възстановяване на водоснабдяването, защото таксите за услугата се събират от съответното сдружение ВиК Оператор, а не от общината “ Министерство на околната среда и водите Реклама
Пловдив има остаряла водопреносна мрежа с от ден на ден консуматори по нея, а големите загуби на вода доближават приблизително 60% в региона, което значи, че тук-там те са повече. В същото време има квартали с напълно пресечен достъп до водоснабдяване, а големите загуби ведно с изпомпването на вода от река Марица вършат все по-скъпо преместването на вода. Авариите и неналичието на налягане по високите етажи са всекидневие. При всеки, било то и лек, дъжд улиците се трансформират в реки. Все по-трудно става за оператора да поддържа качеството на водата в правила.

На този декор сдружението няколко пъти през 2022 година сложи въпроса дали безводието няма да застигне и Пловдив. " През 2022 година сдружението е с влошени финансови индикатори ", установяват и от самия ВиК холдинг, само че твърдят: " В резултат на финансова дисциплинираност и стабилизирането на цената на ел. силата ВиК - Пловдив, завършва интервала до септември 2023 година с позитивен финансов резултат. "

Натрупаните отговорности са вследствие на ниската събираемост, настояват от холдинга, като са подхванати дейности за възстановяване на този индикатор, само че не излиза наяве какви. Друг главен фактор, споделят още те, е високата цена на електрическата енергия, тъй като водата в града се донася чрез електрически захранвани помпи от р. Марица, а не гравитачно от околните планински водоизточници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР