Виена стана любима дестинация за чиновниците от Столичната община. С

...
Виена стана любима дестинация за чиновниците от Столичната община. С
Коментари Харесай

Добро място за живеене Виена - да София

Виена стана обичана дестинация за служителите от Столичната община. С този превъзходен град се изясняват ред иницативи и грандиозни инициативи, в това число „ регулирането на външната реклама в София “, написа в. "Стандарт ".

До момента няма обществен доклад какво тъкмо са научили служителите, които тази година в разнообразни формати са посетили десетина пъти „ Най-добрия град за живеене “, само че разликите сред него и София са забележими с просто око. Виенската община издава месечен вестник, които се доставя на всеки дом в града. Ако инцидентно не го получите – можете да си пуснете поръчка на мейла и ще ви го доставят незабавно! От него научавате всичко ново, което администрацията подхваща.

Обществените разисквания са особено застъпени – какво, докога, с каква изходна информация се слага въпрос за разискване – всичко е разказано. Можете да получите и цялостен достъп до информацията за общинските каузи – на уеб страницата на Община Виена, работещ на немски, хърватски, боснентски, турски и британски език!

Официалният вестник на Виена излиза всеки четвъртък и дава информация за съвещанията на държавния парламент, общинския съвет и районните препоръки, публични известия, разгласи за работа, публични поръчки…

Можете да ПРОЧЕТЕ всичко това против 1,10 евро, всеки работен ден сред 8:00 и 15:00 часа в Stadthauptkasse. Събщенията за публични съвещания в София се афишират на уеб страницата на родната ни столица и... толкова. Който чел- чел.

Сред многочислените начинания за „ обмяна на опит и трансфер на положителни практики “, сред двете столици е и визитата на делегация от Столичния Инспекторат във Виена. Цел - запознаване с опита по използване на Закона за издаване на позволения за прилагане на публични общински земи и събиране на такса за тях. Това е нормативната уредба сходна със софийската НАРЕДБА ЗА ПРЕМЕСТВАЕМИТЕ ОБЕКТИ И РЕКЛАМАТА...

Австрийския закон е от 1966г. и с всички актуализации е в размер на 13 страници и 4 страници контракт за тези, които желаят да се възползват от него.

Над 44 хиляди търговски обекта във Виена имат връзки с общинските управляващи, с цел да уредят слагането на своите фирмени табели и реклами, рекламни уреди и преместваеми обекти. За да осъществят плановете си, те работят персонално с два отдела в общинската администрация:

Строителната полиция ( МА 37) на Виена дава отговор и за координиране на техническите планове за рекламните уреди, дава съвещания във етапа на обмисляне и утвърждение на строителството, както и наблюдаване на строителната интензивност и безвредното положение на постройките.

За построяването на всички рекламни детайли, осъществяване на разнообразни действия в публичното пътно пространство би трябвало да бъде получено единодушието на "Пътна администрация и пътно строителство " (МА 28).

Съгласуването с Отдела за организация на трафика и техническия трафик ( MA 46), които са виновни за всички въпроси, свързани с трафика на град Виена се прави по длъжностен път.

Това включва: координиране на мястата, типа, осветеността на рекламните уреди, които са част от градстата мрежата на Виена, както и велосипедни алеи и разпоредбите за паркиране.

Самият федерален закон, който урежда цялата материя за прилагане на общински земи и пространства, дефинира „ налог въздух “, както споделят виенчани, урежда всичко: от раздаването на флаери пред магазина, през огромните рекламни конструкциии, до слагане на климатици, на отдушници, на сенници и тенти и така нататък Плащаш такса на Общината, ревизират ти плановете и толкоз. Цялата информация за цени, условия, периоди, наказания е на уеб страницата на Община Виена. Срокът за разглеждане на всяко заявление е от 4 до 8 седмици. Съгласуването сред другите отдели се правят от самата администрация. Фирмата или обособеният жител би трябвало да подадат всички разказани документи, в случай че имат потребност от спомагателна информация и помощ при оформяне на документите си- един ден в седмицата, всеки отдел дава безвъзмездни съвещания

Виена позволява

Частните парцели, включително заведения и магазини, могат да брандират прозорците си, както преценяват, стига да не увреждаг положителните нрави и да не проповядват неразрешени неща. За това не им е нужно НИКАКВО РАЗРЕШЕРИЕ. Имотът е частен.

Поставянето на хладилни витрини пред магазините и заведенията е естествена процедура, щом си подал заявление, утвърдено е мястото и си плащаш таксите на Община Виена На покривите на частните здания могат да се слагат реклами, които са минали през техническа оценка и са получили позволение, че не заплашват постройката. Разрешението е безсрочно и не се заплаща нищо – въпреки всичко парцелът е частен и собстеникът може да се разпорежда с него в собствен стопански интерес. Дигиталните градски светлини/ по този начин се посочват в Австрия LED устройствата за външна реклама/ са обсъждани като стъпка в представянето на столицата Виена като най-иновативния град. Няма специфични ограничавания за потреблението им, съблюдават се общите законовите условия:

За инсталирането на осветена реклама (осветени рекламни системи, LED съоръжения) се изисква позволение, специалист от отдел МА 46 ревизира дали осветеността не пречи на колите, на живеещите в близост. Ако теренът, постройката са частни – не плащаш друга такса на Общината. Ако си на общински терен – има си ценоразпис.

София не разрешава

Не се позволява слагане на охладителна и друга техника за предпазване и продажба на храни и питиета, както и на грилове и барбекюта върху построени тротоари. В I-ва зона на София се не разрешава слагането на:

- преместваеми обекти и рекламни детайли, като се изключи тези към спирките на всеобщия градски превоз

- преносими уреди пред стационарни търговски обекти и независими такива за осъществяване на търговия навън, позволени са маси за консумация навън и слънцезащитни уреди към тях.

Във II-pa зона се не разрешава слагане на:

- преместваеми обекти с повърхност над 6.50 м;

- увеселителни преместваеми обекти;

- рекламни детайли с едностранна рекламна повърхност над 2 м2, като се изключи рекламни детайли по покриви и калкани на здания и стени без отвори.

- преносими уреди пред стационарни търговски обекти и независими такива

Рекламните детайли или елементи от тях не могат да излъчват видеоклипове или анимация, мигащи или движещи се светлини, когато същите се намират навън. Забранява се създаване на спомагателни структури (навеси и козирки) за слагане на фирмени надписи. Рекламата върху козирките, прозорците и витрините на стационарните търговски обекти, ситуирани на партерните етажи като се изключи реклама на търговски марки, на които търговецът е представител, заемаща не повече от 20 % в I-ва и II-pa зона и не повече от 30 % в останалите зони.

ИНВЕСТИЦИИТЕ ЗАКОННИ СТАНАЛИ НЕЗАКОННИ… В София, Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, осведомителните и монументално-декоративните детайли и за рекламната активност на територията на Столична община, единствено с един ред в параграф 64, изтрива от комерсиалната карта на града а хладилните уреди. Брандирането на обектите на практика е неразрешено.

Три юридически лица нападат от месец август т.г. пред Административен съд София

Наредбата и желаят анулация на текстовете, които уреждат тези две тематики: Асоциация на производителите на безалкохолни питиета в България, Съюз на търговците на дребно на хранителни артикули в българия, осъществяващи активността си от преместваеми и мобилни обекти и Фронери България ООД. От Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета пресметнаха, че нейни членове имат външни хладилници, които са осъществили оборот за предходната година над 7 000 000 лв. без Данък добавена стойност ( или приблизително по 9900 лева на обект). В този вид обекти 60% от продажбите минават през хладилника или към 4 200 000лева. Премахването на хладилните витрини ще е пагубно за този бизнес, само че носи и невнасяне на над 600 000 лв. Данък добавена стойност годишно.

По данни на Съюза на търговците на дребно на хранителни артикули в България, направените вложения в построяването и оборудването на уреди за независима комерсиална активност единствено на техните членове нахвърлят 2 милиона лв.. В частта витрини за продажба на сладолед има над 500 уреди, за които се заплащат тротоарни права. Само във витрини са вложени над 300 000 лева, които ще останат неизползваеми. Очакваната загуба за търговците на дребно е в размер от 1.4 млн. лв. и 280 000 лева Данък добавена стойност по-малко доходи за хазната, Общината няма да получи такси над 100 000 лева на година. Потенциалните пропуснати изгоди надвишават 2 милиона лв. годишно.

У нас „ Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, осведомителните и монументално-декоративните детайли и за рекламната активност на територията на Столична община “ бе призната на сесията на СОС на 26.07.2018г. и урежда бизнеса на над 6 хиляди търговци. Лятото тя беше спряна с писмо на Кмета до СОС от 08.08.2018г., с цел да се реши по-коректно казусът със зонирането на столицата и какви такси да заплащат търговците за тротоарно право. През септември т.г съветниците взеха решение, че няма да преглеждат други промени и прегласуваха Наредбата – без противоречивия текст за цените на тротоарното право на 27.09.2018г. Още тогава беше казано, че ще има изцяло преразлеждане на текстовете, само че без ангажимент по кое време тъкмо. Обаче от 19 октомври т.г. Наредбата влезе в сила/ обжалването в Съда не стопира осъществяването ѝ/ и чиновниците на Столичния инспекторат, а и освен, започнаха обиколки по всички тези обекти с условието:

“До 1 ноември всичко да е разчистено или санкцията е 50 000/петдесет хиляди/ лв.. Малка детайлност е, че това е „ таванът “ на глобата – за физически лица санкциите за нарушавания са от 1000 до 5000, а за юридически от 5000 до 50000 лв… За информация: най-тежката глоба във Виена е 21 000 /двадесет и една хиляди/ евро! След сигнали от бизнеса за този тормоз, трите юридически лица още на 19 октомври се обръщат с писмо към Кмета на града – госпожа Йорданка Фандъкова.

Описват, че ЛИПСВА НОРМАТИВНО РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ЗАКОННО ПОСТАВЕНИТЕ ХЛАДИЛНИ СЪОРЪЖЕНИЯ, че е належащо да се направи промяна/допълнение в Наредбата, а в това време да се вземе решение за толерантност на законните до 19.10.2018г. обекти. На 30 октомври т.г. е направена среща с госпожа Фандъкова, всички заместник-кметове, които имат отношение към наредбата, ръководители на комиции в Общинския съвет. Резултатът от напътствията на Кметицата е оповестената незабавна социална консултация за смяна на „ Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, осведомителните и монументално-декоративните детайли и за рекламната активност на територията на Столична община “ – единствено две седмици – от 21.11 до 05.12.2018г. Предложените текстове освен НЕ вземат решение поставените проблеми, в допълнение Столичният общински съвет даже не изчака да изтече срокът за показване на мнения от бизнеса, жителите и неправителствения бранш.

На ЧЕТВЪРТИ декември, в дневния ред на три комисии за 05.2.2018г.: Устройство на територията, архитектура, налична среда и жилищна политика, Mестно самоуправление и нормативна уредба, Икономика и благосъстоятелност е включена точката: Доклад вх.№СОА18-ВК66-8762/21.11.2018 година по отношение на приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, осведомителните и монументално – декоративните детайли и за рекламната активност на територията на Столична община (приета с Решение № 717 по Протокол № 71 от 6.11.2014г. изм. и доп. с Решение № 1 по протокол № 75 от 22.01.2015г. изм. и доп. - Решение № 495 по Протокол № 86 от 23.07.2015г., Решение № 509 по Протокол № 58 от 26.07.2018г. (върнато за ново разискване и наново признато с Решение № 675 по Протокол № 61 от 27.09.2018г.) Предстои да забележим какво ще гласоподават съветниците – ще прочетат ли най-малко за сведение мненията на бизнеса, жителите и неправителствения бранш. Решението на парче постоянно е неприятен вид, който ражда спомагателни проблеми, в това число и опцията да бъдат отправени правосъдни искове към Столична община.

Обещаната от госпожа Фандъкова работна група, която да прегледа всички оферти и да внесе в действителност съгласувани и обосновани промени в „ Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, осведомителните и монументално-декоративните детайли и за рекламната активност на територията на Столична община “ е потребният вид. Но дали ще се случи?

Автор: Мариана Христова
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР