Входираме законите за реформи в службите за сигурност. Това заяви

...
Входираме законите за реформи в службите за сигурност. Това заяви
Коментари Харесай

ППДБ внесе предложенията за реформи в службите за сигурност

Входираме законите за промени в службите за сигурност. Това съобщи съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков в Народното събрание пред публицисти, съобщи БНР.

Приемането на страната ни в Шенген и повишение на доверието в службите за сигурност са главните претекстове, с които ПП-ДБ внасят промени в законите за промяна в службите, оповестиха съпредседателите на парламентарната група на групировката Кирил Петков и Атанас Атанасов на брифинг в Народното събрание.

Както БНР към този момент заяви, измененията в двата закона - за ръководство и действие на системата за отбрана на националната сигурност и за Националната работа за защита, плануват да се промени механизмът за назначение на ръководители на службите за сигурност, като с изключение на за Военното и цивилното разузнаване, това да важи и за ДАНС, ДАТО и НСО. Сега те се оферират от държавното управление, а президентът издава декрет. Идеята е те да се оферират от държавното управление, както и до момента, само че да се избират от Народното събрание след обществени чувания в комисии, а не както до момента – да се назначават с декрет от президента.

Изключение се прави за работа " Военна информация ", като се позволяват две благоприятни условия – когато шефът е граждански и когато е боен, назначението ще се прави по друг метод - с гласоподаване в Народното събрание в единия случай и с декрет на президента - в другия.

Кирил Петков съобщи, че е подготвен да договаря за поддръжка с ГЕРБ-СДС, които показаха запаси:

" Надявам се да преразгледат това тяхно виждане, тъй като се надявам, че Шенген е толкоз огромен приоритет за тях, както и за нас. Също се надявам да не се изчаква да пристигна ротацията, с цел да можем да придвижим въпроса за Шенген, тъй като идват европейски избори, идват изборите в Австрия, тъй че ние не можем да чакаме повече. Готови сме да продължим диалозите с тях и се надяваме да ги убедим ".

Атанас Атанасов изясни, че към този момент няма да оферират обединение на военното и цивилното разузнаване, само че не се отхвърлят от концепцията:
" Не се отхвърляме от този приоритет и се надяваме в близко време да убедим и ГЕРБ, и Движение за права и свободи, и останалите политически сили, с цел да получим поддръжка, тъй като това също е доста значима стъпка за основаване на обединен разследващ орган - от едно место да се получават дилемите ".

Петков добави:

" В четвъртък и петък предходната седмица прекарах в Австрия на срещи с доста от политическите партии в австрийския парламент, както и с външния министър на Австрия. Темата беше Шенген и сигурността в Шенгенското пространство. Това, което те обявиха ясно, е, че най-големият въпрос по отношение на тяхното несъгласие е сигурността на миграционните потоци, сигурността на границата и осведомителна сигурност ".

" Колегите от ГЕРБ демонстрират непълна подготвеност да поддържат законите ", добави Петков и изрази вяра ГЕРБ да поддържат плановете.

Атанас Атанасов разяснява отказването им две от службите да се слеят:

" На този стадий това е частен случай. Не се отхвърляме от този приоритет, работим да убедим останалите политически сили, тъй като това е значима стъпка за сформиране на обединен орган ".

Той уточни, че във връзка с назначения в службите би трябвало да се съблюдава политически неутралитет:

" Недопустимо е ръководители на специфични служби да показват политически позиции. Всички ние сме за това политическите водачи да не се занимават с директното ръководство на службите за сигурност. Министерски съвет е този, който би трябвало непосредствено да ръководи системата за сигурност и да изисква от време на време противоположен отчет. В това отношение има недостиг, който би трябвало да бъде обезщетен през Съвета за сигурността към Министерски съвет ".

Той акцентира, че по Конституция Министерският съвет обезпечава публичния ред и националната сигурност. Атанасов уточни, че президентът назначава генералитета.

Според Петков месец декември е значим, тъй като тогава се събират европейските ни сътрудници и следва да се вземе решение за влизането ни в Шенген.

" Не увеличим ли доверието в службите ни за сигурност, понижаваме нашите шансове ", счита той.

Петков разяснява, че се надява ГЕРБ да припознаят Шенген като главен приоритет.

" Най-добрият метод да се позволяват проблемите е да се седне на една маса. Както земеделците го направиха, по този начин и те (миньори и енергетиците - бел.ред.) би трябвало да го създадат. Тук би трябвало да се седне сред държавно управление и протестиращи ", сподели Петков и уточни, че срещите с обособени политически партии няма да доведат до решение на казуса.

" Нека двете страни седнат на една маса допустимо най-скоро ", предложи той.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР