Ветото, което президентът наложи на промените в Закона за енергетиката,

...
Ветото, което президентът наложи на промените в Закона за енергетиката,
Коментари Харесай

#49 отхвърли поредно вето на Радев

Ветото, което президентът наложи на измененията в Закона за енергетиката, е отхвърлено от Народното събрание.

Ветото бе преодоляно, откакто 133 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи поддържаха измененията в закона.

Против бяха 49 народни представители от „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и „ ИТН “.

В претекстовете си президентът показва, че не е склонен с въвеждането на цялостна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите консуматори без ясни механизми по какъв начин ще бъдат обезщетени енергийно бедните.

Според президента моделите, които сега се оферират, не обгръщат всички уязвими групи от популацията.

От Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и Има Такъв Народ поддържаха ветото на президента, а претекстовете заключи Драгомир Стойнев (БСП):

„ Мотивите напълно се припокриват с опасенията на опозицията. Все още не е ясно по какъв начин ще бъдат обезщетени битовите консуматори и от кое място ще дойдат парите. От отпадането на публичния снабдител ще се сблъскаме с три публични доставчика и това ще бъдат електроснабдителните сдружения най-малко за 2 години. Как ще бъдат подтиквани да оферират евтина сила на жителите до 2026 година? По никакъв метод, тъй като каквото и да предложат те ще бъдат обезщетени от всички нас от парите, които се събират, което е в действителност напълно неприемливо “.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС е склонен с част от претекстовете на президента, само че изясни:

„ Има недостатъци в този закон. С това сме наясно всички, само че неговото приложение е от 1 юли 2024 година. Тоест ние имаме 8 месеца оттук насетне да създадем нужните промени в този закон, каквито са нужни, с цел да работи той без проблем. Предлагам макар всички терзания, които имаме, макар причините на президента, които и ние ги споделихме по време на разискванията в енергийна комисия, да приемем още веднъж този законопроект “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР