Вероятно всеки от нас преди избори си задава въпроса за

...
Вероятно всеки от нас преди избори си задава въпроса за
Коментари Харесай

Адв. Петя Белелиева: Прозрачността – задължително условие за успешния кмет

Вероятно всеки от нас преди избори си задава въпроса за какъв кмет би дал своя вот, какъв би трябвало да бъде и какви качества би трябвало да има един предстоящ кмет?

Хората нормално се доверяваме на разпознаваема персона, за която имаме усещания както за личностните качества, по този начин и за професионалните.

Един предстоящ кмет би трябвало да бъде водач, с верния набор от управнически умения, с добър екип, с убеденост, добра комyникaтивноcт, който умее да бъде съдбоносен, да поема отговорност и да делегира такава.

За да е сполучлив един кмет, е значимо да познава региона, проблемите на хората, живущи в него и какво би могло да се усъвършенства, като за това е извънредно значимо, кметът да е живял задоволително дълго в съответното обитаемо място.

Следва ли образованието да е водещо? В предишното имаше текст в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация ( чл.41, ал.2), анулиран през 2007 година, който поставяше условие за кметовете на региони и общини, да имат най-малко просветително – квалификационна степен „ бакалавър “. Нормално е това да основава проблеми в дребните обитаеми места, което е довело до анулацията му, само че в огромните общини смятам, че е наложително бъдещият кмет да е с минимална степен на обучение – бакалавър. И то не във формат, какъвто постоянно следим в модерните автобиографии, семинари и квалификационни курсове от университети, изключително в чужбина, да се показват като степен на обучение.

Изключително значимо за един кмет е да не е подкупен. Естествено за корупция може да приказваме единствено за лица, които имат господарски пълномощия, а един кандидат-кмет, неработил в никакъв случай в общинска или държавна конструкция, няма по какъв начин да знаем какъв би бил. Успешните кметове постоянно поддържат високо равнище на бистрота, без значение какъв брой старания им коства, тъй като лъжата и нечестността са най-лошите неточности на един ръководещ. Веднъж изгубеното доверие, мъчно може да се върне назад.

В годините от време на време се прокрадваше една радикална концепция за веществен ценз. След като всички ние пожелаваме един кмет да не се поддава на корупционни практики, то притежаването на естествен веществен стандарт, за облекчаване на ежедневни потребности, би бил съществено преимущество. Когато едно лице не има имущество, то годно ли е да се оправи с ръководство на общинска конструкция, в това число във финансов проект?

Всички желаеме кметът да е млад, експерт и с опит. Факт е, че другите възрастови групи влагат друг смисъл и диапазон на годините, който дефинират възрастово младостта. Опитът е съществено преимущество, само че изисква време както за професионална реализация, по този начин и в житейски проект.

Постът на кмет е извънредно виновен, обвързван с доста работа, изключително в огромните общини, с доста компликации и изисква цялостна отдаденост, постоянно за сметка на персоналния живот. Мога единствено да пожелая на бъдещите кметове доста триумфи в работата и всичките им старания да бъдат ориентирани в името на жителите от общината, за действителни промени във всяка област и по-доброто бъдеще. /БГНЕС

—————————-

Адвокат Петя Белелиева. Коментарът е изработен особено за БГНЕС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР