Вероятно украинските сили са извършили нападение срещу фрегата от клас

...
Вероятно украинските сили са извършили нападение срещу фрегата от клас
Коментари Харесай

ISW: Военните кораби край Севастопол са законна цел по време на война, а не терористичен акт

Вероятно украинските сили са направили нахлуване против фрегата от клас " Григорович " на Черноморския флот (BSF) покрай Севастопол с безпилотни надводни транспортни средства на 29 октомври. Кадри в обществените медии документираха незнаен брой безпилотни надводни транспортни средства, които удрят най-малко една фрегата от клас " Григорович " в Севастопол на 29 октомври.

Това написа в новия си разбор на военните дейности " Институтът за проучване на войната " (ISW), представен от news.bg. Анализът преглежда и фрагменти, показващи пушек покрай пристанището в Севастопол и нещо, което наподобява като съветска противовъздушна защита в Севастопол, която нападна въздушни цели. Руското министерство на защитата (МО) твърди, че украинските сили са употребявали седем самостоятелни морски дрона и девет безпилотни летателни апарата, с цел да извършат " терористична офанзива " против военноморския флот и цивилни цели в Севастопол.

Руското МО твърди, че съветските сили са унищожили всички въздушни цели, унищожили са четири морски дрона на външния рейд и три морски дрона на вътрешния рейд. Подобен неидентифициран безпилотен надводен уред се появи за първи път на брега на Крим на 21 септември.

Атаките против военни кораби по време на война са законни военни дейности, а не терористични офанзиви, показва ISW.
Повредите на корабите на Черноморския флот към този момент не са ясни. Руското министерство на защитата твърди, че офанзивата е предизвикала незначителни вреди на миночистача от съветския черноморски флот " Иван Голубец " и защитна преграда в южния отсек. Руските публични лица не признават никакви вреди на фрегата от клас " Григорович ", само че по този начин и твърдяха за крайцера " Москва ", когато украинските сили го потопиха на 14 април. Украинските публични лица не са поели отговорност за офанзивата.

Като реакция съветското военно министерство разгласи, че Русия стопира за неопределен срок присъединяване си в подписаната с посредничеството на Организация на обединените нации договорка за експорт на зърно с Украйна заради офанзивата на 29 октомври. Русия обаче слага риторични условия за отдръпване от договорката от известно време и се базира на определението за офанзивата в Севастопол като " терористичен акт ".

Черноморският флот разполага с три фрегати от клас " Григорович ", всички от които могат да изстрелват крилати ракети " Калибър ". Украинското решение да се насочи към фрегатата, способна да ръководи " Калибър ", има смисъл, като се има поради засилената акция за удари с съветски ракети и дронове, ориентирани към украинската енергийна инфраструктура. Ако Киев е наредил тази офанзива, това би било симетричен, даже въздържан отговор на обширната съветска стратегическа бомбардировка, атакуваща цивилни цели в цяла Украйна през последните няколко седмици.

ISW разяснява и информациите, че Кремъл е освободил командващия Централния боен окръг (ЦВО) генерал-полковник Александър Лапин от длъжността му на командващ " централната " формация сили в Украйна. Кремъл не е удостоверил публично облекчението на Лапин към 29 октомври, което провокира повишаване на спорни известия в спонсорирани от Кремъл издания и канали в Telegram. Спонсорирани от Кремъл медии цитират известия от основания в Чечения ефирен канал " Грозни ", блогъри и други неназовани публични източници, че Лапин към този момент не командва съветските сили в северната част на Луганска област.
Някои съветски блогъри настояват, че Лапин е подал оставка по лична самодейност, до момента в който други настояват, че той е бил уволнен незаслужено. Блогър, обвързван с " Вагнер ", твърди, че Лапин е изгубил позицията си заради опустошителния си крах да разположи и провежда мобилизирани хора в своята зона на отговорност, а ISW по-рано заяви за неприятното отношение към необучени мобилизирани мъже на фронтовата линия Сватове - Креминна под командването на Лапин.

Не е ясно дали Лапин е бил освободен и от командването на Централния боен окръг. Някои военни блогъри намекнаха, че Лапин към този момент не е и пълководец, само че няма публична информация или доказателства. Изданието Ura.ru твърди, че Лапин си взема триседмичен отпуск по медицински аргументи, цитирайки неназован източник от съветското министерство на защитата (MO).
ISW не може без значение да удостовери известията за уволнението на Лапин, само че потокът от спорни отчети може да демонстрира, че Кремъл се пробва да управлява описа по отношение на висшето си военно командване. Кремъл преди този момент се въздържаше от разискване на промени в командването преди сполучливата украинска контраатака в Лиман, след която съветският президент Владимир Путин публично смени командирите на Западния и Източния военни окръзи. Путин евентуално употребява публичността на промяната на регионалните командири, с цел да ги употребява като изкупителна жертва за съветските военни провали в Харковска област и Лиман.

Нарастващата бистрота в съветското осведомително пространство - ръководена от чеченския лидер-силовик Рамзан Кадиров и финансиста на " Вагнер " Евгений Пригожин, както и провоенната общественост - евентуално усилва предизвикателство за Кремъл да прикрива и изяснява обществено каквито и да било промени в командването. И Кадиров, и Пригожин на няколко пъти обществено нападнаха Лапин, което накара някои военни блогъри да бележит, че други съветски командири на области не са получили никаква рецензия и не са били уволнени, макар личните си пропуски и неточности.

Докладите за уволнението на Лапин, без значение дали са правилни или погрешни, демонстрират, че фракцията на съветските силоваци придобива владичество в осведомителното пространство, което ѝ разрешава да навреди на имиджа на съветското висше военно командване, който МО евентуално би предпочело да показа.

Информациите за уволнението на Лапин в допълнение акцентират фрагментацията в съветската провоенна общественост. Блогър, който защитаваше Лапин, съобщи, че " лобисти " най-сетне са съумели да отстранят Лапин от поста му, действайки в собствен персонален интерес. Дори и водещи в Кремъл съветски издания също акцентират, че група блогъри поддържат Лапин, което демонстрира непрестанно възходящото въздействие на военните блогъри в осведомителното пространство.

Блогъри и от двете страни дейно се концентрират върху неуспехите на съветското военно командване от двете страни на разногласието, което в допълнение подкопава репутацията на съветските въоръжени сили и Кремъл.
Руските блогъри, подкрепящи войната, признаха, че обезпечения от Запада HIMARS е спрял съветските настъпателни интервенции в северозападната Херсонска област през юли. Някои съветски милблогъри разясниха сателитни изображения на празна съветска военна база на интернационалното летище Херсон " Чернобаевка " (северозападно от град Херсон), получени от частната американска компания Satellogic. Милблогърите означиха, че съветските сили са изтеглили своя " контингент ", военна техника и авиация от Чернобаевка сред месеците май и септември в опит да защитят техниката си от украински удари по базата.

Предишни сателитни изображения от интервала август-септември демонстрираха минимум 16 съществени бойни танка и бронетранспортьори в " Чернобаевка ", което демонстрира, че цялостното съветско евакуиране от интернационалното летище Херсон е станало относително в скоро време.

Русия евентуално форсира напъните за принудително обезлюдяване на региони на Херсонска област по поречието на река Днепър и повторното им заселване с съветски бойци, някои от които без униформа, в нарушаване на закона за въоръжените спорове. Южното оперативно командване на Украйна заяви на 28 октомври, че съветски чиновници са изпратили на жителите на град Херсон двудневно предупреждение за изселване и че съветските сили са въвели засилени контролно-пропускателни пунктове за ревизия и инспекция на пътни блокади по маршрутите за " евакуация " към окупирания от Русия Крим.

Украинският общоприет щаб също по този начин съобщи на 29 октомври, че съветските сили не престават наложително да изтеглят цивилни от Нова Каховка и че в Берислав съветските бойци всеобщо се преобличат в цивилни облекла и се местят в частни домове.

Международното право смята, че " симулацията на граждански статут " съставлява прибягване до вероломство, което е нарушаване на законите на въоръжените спорове.

Русия може да употребява тактичност на вероломство, с цел да обезлюди региони на Херсонска област и да ги насели още веднъж с бойци в цивилни костюми, с цел да упрекна Украйна, че нанася удари по цивилни цели, когато нападна съветски военни позиции.

Руското министерство на защитата (МО) евентуално дава отговор на натиска, упражняван от общественото пространство във връзка с съветските военнопленници и провеждането на продан на пандизчии. Руското министерство на защитата разгласи на 29 октомври, че Русия е договорила освобождението на 50 съветски военнопленници, само че не даде повече детайлности за самоличността на военнопленниците или изискванията за замяна. Ръководителят на Донецката национална република (ДНР) Денис Пушилин съобщи, че седем от военнопленниците са военнослужещи на ДНР, а двама са военнослужещи на Луганската национална република (ЛНР).

Украинският общоприет щаб заяви, че в подмяна 52 украински военнопленници са се върнали от Русия.

Съобщението на съветското министерство на защитата за обмена е изключително удивително в светлината на неотдавнашните рецензии на военните блогъри по отношение на предходното отношение на съветското министерство на защитата към военнопленници и продан на военнопленници. Както ISW заяви на 22 септември, съветското министерство на защитата беше изправено пред съществени рецензии за размяната на военнопленници, при която 215 украински бойци, в това число командири на полк " Азов ", бяха освободени в подмяна на 55 съветски бойци и политически пандизчии, само че главно против един човек - украинския олигарх Медведчук, непосредствен на Путин.

Руското министерство на защитата евентуално се пробва да смекчи публичния напън върху работата с военнопленници, като показа по-проактивен метод към обмена на военнопленници.

Украинските сили консолидираха триумфите и не престават контранастъпателните интервенции по линията Сватово-Креминна на 29 октомври.

Известен съветски милблогър по сходен метод твърди, че украинските войски се пробват да пробият към Кремина и натрупват сили, с цел да нападат позиция на по-малко от 2 километра от актуалните съветски позиции и в границите на 4 километра от автомагистрала R66.

Няколко съветски източника, в това число съветското Министерство на защитата (МО), оповестиха, че украинските войски са атакували в посока Червонопопивка, на 6 километра северозападно от Кременна.

Украинският общоприет щаб заяви, че украински акуратен удар е ликвидирал 20 съветски бойци и ранил 30 в Червонопопивка.

Украинското разузнаване заяви, че съветските сили към момента разполагат с най-висококачествените си сили, настоящи в област Херсон, прогнозирайки, че украинските сили ще освободят града до края на ноември. Началникът на Главното ръководство на военното разузнаване (ГУР) на Украйна Кирило Буданов съобщи, че в Херсонска област има 40 000 съветски военнослужещи, множеството от които са способени елементи от силите за специфични интервенции и морската пехота.

Буданов добави, че съветските сили укрепват тези елементи с мобилизиран персонален състав и означи, че съветската формация от сили работи в град Херсон, както и на западния и източния бряг на река Днепър. Буданов означи, че съветските сили не престават да оказват опозиция и всекидневно попречват украинското нахлуване. Буданов повтори, че Главното разследващо ръководство публично прави оценка, че Русия няма да унищожи изцяло язовира на водноелектрическата централа Каховка, само че вместо това ще унищожи пътя, който минава над язовира, с цел да забави украинското нахлуване през река Днепър.

Руските сили продължиха да откриват отбранителни позиции на западния бряг на река Днепър на 29 октомври. Южното оперативно командване на Украйна заяви, че съветските сили не престават да разполагат мобилизирани мъже на западния бряг, макар обстоятелството, че тези мъже демонстрират признаци на невисок морал и липса на авансово образование.

Центърът за опозиция на Украйна заяви, че съветските сили принуждават цивилни да строят укрепления в Херсонска област. Украинският общоприет щаб добави, че съветските сили не престават да изтеглят неуточнени окупатори и крадат здравно съоръжение от лечебните заведения в град Херсон.

Съветникът на Херсонската регионална военна администрация Сергей Хлан съобщи, че съветските сили към момента не са се подготвили за улични боеве в град Херсон.

Украински и съветски източници не престават да дават лимитирана информация по отношение на обстановката на фронтовата линия в Херсонска област.
Съобщава се, че Кремъл е инструктирал съветските съдии да не позволяват условно освобождение на пандизчии, а вместо това да ги насочват към набиране в неуточнени частни военни компании (ЧВК), което демонстрира разширение на въздействието на " Вагнер " върху детайли от съветската система за наказателно правораздаване. Руският бранител на правата на индивида Владимир Осечкин твърди, че чиновници на Кремъл са инструктирали съветските съдии да не освобождават пандизчии условно, а да ги насочват към структури на " Вагнер ".

Осечкин съобщи, че все по-малко пандизчии остават в затворнически трудови колонии, което демонстрира, че те се причисляват към частната военна компания.

Докладът на Осечкин също поддържа предходната оценка на ISW, че съветската военна готовност усилва дефицита на работна ръка на пазара на труда в Русия.

Кремъл евентуално организира осведомителна интервенция за понижаване на напрежението сред християни и мюсюлмани в Русия, с цел да се погрижи за религиозните малцинствени групи в съветските въоръжени сили. Руски боец снима апел към арабския свят в Близкия изток и Северна Африка, в който боецът твърди, че Русия се бори за отбрана на християнската и ислямска религия, традиции и обичаи от " извратените западни демократични полезности ".

Войник твърди, че Съединени американски щати въоръжават Украйна тъкмо както са въоръжили ДАЕШ/ Ислямска страна, с цел да " унищожат страните от Близкия изток ".

Неизвестна съветска организация, наречена " Имарат Донбас ", пусна ислямско пропагандно видео към 28 октомври, озаглавено " Завръщането на съветския халифат ", обсъждайки по какъв начин " цялата земя принадлежи на Аллах " и по какъв начин Аллах ще даде земя на тези, които се бият в негово име, до момента в който демонстрира компилация от мюсюлмански бойци, воюващи в Украйна, с нашид музика, свиреща във фонов режим.

ISW напомня, братоубийствената кавга съгласно известията на религиозна основа в Белгородска област на 15 октомври, а съветски фрагменти в обществените медии демонстрират съветски офицер, който бие мюсюлмански боец за опит да се помоли в несъмнено време на 24 октомври.

Към момента няма съществени доказателства, че " Имарат Донбас " е действителна политическа или религиозна организация. Някои съветски източници го разказват като " медиен център ". " Имарат Донбес " създава пропагандни видеоклипове, съчетаващи детайли на ислямски джихад, насложени с бойни фрагменти от съветската война в Украйна най-малко от май 2022 година Руският блогър Максим Фомин разпространява наличието на " Имарат Донбес " и участва на видно място в доста от видеоклиповете му.

Различните целеви осведомителни интервенции на Кремъл си опонират. Информационните интервенции на Кремъл, ориентирани към политически дясната западна аудитория, представяща Русия като бастион на християнството и обичайните християнски полезности, не са съвместими с други съветски осведомителни интервенции, ориентирани към мюсюлманския свят, които се стремят да показват Русия като съдружник на исляма.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР