Вероятно сте виждали тази прословута снимка. На нея е зеленооко

...
Вероятно сте виждали тази прословута снимка. На нея е зеленооко
Коментари Харесай

Зелените очи, които покориха света през 1985 г. Как изглежда жената днес:

Вероятно сте виждали тази прословута фотография. На нея е зеленооко момиче от Афганистан на име Шарбат Гула.

В превод името й значи „ пъстър шербет “. За страдание в живота на тази жена имало доста малко позитивни моменти, макар че видимо безгрижният живот трябвало да пристигна дружно със международна популярност, с помощта на оповестената й фотография в списание National Geographic през 1984 година

Историята на фотографията

Афганистанската хубавица изгубила родителите си в ранна детска възраст. Семейство Шарбат живеело в афганистанската провинция Нангархар, когато руските войски навлизат в страната през 1979 година, оставяйки след себе си купища разрушени здания и животи.

Майката на Шарбат умряла, когато момичето било на 6 години. Подобно на доста свои сънародници, Шарбат пътува през заснежените планини до по-безопасния и свободен от бомби Пакистан дружно с баба си и братята и сестрите си. В покрайнините на град Пешавар Шарбат и нейното семейство намират заслон в бежански лагер.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tg1 Rai (@tg1_rai_official)

По това време двама кореспонденти на National Geographic Дебра Денкър и Стив Маккъри се натъкнали на палатката, където живеело фамилията на момичето. Те забелязали 12-годишно дете с невероятни очи и Стив Маккъри желал да снима тъкмо това момиче. След 30 години Шарбат ще опише, че тази фотография й е донесла доста тъга и е станала причина за ареста й.

Обвинението 

През 2016 година Шарбат Гула била арестувана по обвинявания за подправена персонална карта и нелегално престояване в Пакистан – нормална процедура измежду пребиваващите незаконно афганистански бежанци. В продължение на 15 дни тя уплашено очаквала присъдата на съда, предвещаваща й затвор за период от 14 години.

Арестът й обаче се трансформира в национална идея за афганистанците и афганистанското държавно управление.

Безполезната популярност и тежкият живот

Колкото и да е необичайно, Шарбат дълго време нямала визия, че лицето й е известно на целия свят. Брат й посочил фотографията. Жената била извънредно сюрпризирана, тъй като от дете не обичала да бъде снимана.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sharbat gula (@sharbatgulaofficial)

Шарбат в никакъв случай не е желала пари за тази фотография. Фотографът Маккъри написа в профила си в Инстаграм, че тази жена е имала доста тествания, а карцерът й е жестоко нарушаване на всички човешки права.

В изявление за BBC Шарбат споделя, че тя и фамилията й са живели при отлични условия с прелестни съседи и че е трябвало да употребява подправени документи, единствено с цел да може да продаде къщата си и да отгледа децата си.

Според личното й самопризнание, най-трудният интервал в живота й е престоят в пандиза, където се лекувала от хепатит. Въпреки всички превратности на живота, пакистанските управляващи предложили на Шарбат да остане в страната, само че тя поискала да се върне в историческата си татковина.

Според нея тези 35 години, които е прекарала в Пакистан, са й задоволителни. Тя би желала да се връща в Пешавар единствено понякога, с цел да посети гробовете на брачна половинка си и най-голямата си щерка, които са заровени в двора на дома й.

Животът на околните й хора е лишен от хепатита, от който едвам не умира самата Шарбат. Умирайки, най-голямата щерка й оставила двумесечно момиченце.

В наше време

Днес същото момиче от фотографията е на 50 години. След толкоз години скитничество из непозната страна, тя въпреки всичко се върнала в родината си.

През 2017 година афганистанските управляващи организирали в действителност честен банкет за нея и фамилията й – връчили й ключовете за нов дом, дарили й и месечна награда. Шарбат била извънредно признателна за оказаното й внимание.

За страдание, желанието на дамата да се върне в селото, с цел да посети гроба на брачна половинка си, не било изпълнено – в този регион се заселили бойци на ИДИЛ.

Според нея целият й живот е бил битка с трудностите, тъй че единственото й предпочитание е спокоен живот и щастието на личните й деца.

Шарбат Гула до неотдавна живеела в Кабул с четирите си деца. Колкото и да е необичайно, поразителният цвят на очите на майката не бил трансфериран на нито едно от тях. Сред непосредствените цели на дамата е да се занимава с благотворителни действия. Тя не желае почтени деца да устоят на тестванията, паднали на нейната орис.

За разлика от доста други хора, Шарбат в никакъв случай не се е опитвала да се възползва от славата си. След всичко, което претърпяла, тя осъзнава, че може да помогне на другите хора.

Тя възнамерявала да построи безвъзмездна болница за вдовици и сираци, които по този начин липсвали на нея и нейните сънародници по това време. Единственото, което Шарбат Гула би желала, е мир и успокоение за страната й.

Не е известно какво става с дамата и с другите дами в Афганистан обаче след връщането на власт на талибаните през 2021 година Според информация Италия е помогнала за евакуирането й преди идването на талибаните. 

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР