Вероятно ще наблюдаваме криза на енергийните пазари с много високи

...
Вероятно ще наблюдаваме криза на енергийните пазари с много високи
Коментари Харесай

През зимата ни очаква ценови шок

Вероятно ще следим рецесия на енергийните пазари с доста високи равнища на цената на електрическата сила и природния газ през зимата, съчетана с икономическа криза през първото тримесечие на 2023 година Всички фактори - разрушение на търсенето, високи енергийни запаси, усложнения по цялата верига на снабдяването - ще се сблъскат едновременно. Tова предвижда Николай Кискинов, ръководещ сътрудник " Владимиров Кискинов ", в ефира на предаването " В развиване " с водещ Делян Петришки, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Цените на електрическата енергия са в диапазон 600-700 лв/Mwh, което е предстоящо за този интервал от годината. Стресовете на пазарите се демонстрираха не поради профилактиката на " Турски поток ", а поради понижените количества газ по " Северен поток ", за които Русия упрекна западните наказания, които попречиха на връщането на съоръжение за помпени станции от ремонт в Канада. " Пазарите на природен газ скочиха от 80 евро до 130 евро, а на електрическата сила - от 400 на 700. Тези ценови равнища са загрявка за зимата... Ако ще има застоялост в стопанската система, тя ще се случи през зимата; в случай че ще се стопират или лимитират доставките, има смисъл да се прави през зимата. "

Страхът от нарушение на енергийните доставки е доста огромен, а България наподобява към момента няма нови дълготрайни контракти за зимата за газ отвън количествата от Азербайджан. Най-вероятно страната ще разчита на доставки месец за месец на полутечен природен газ (LNG) през терминалите в Гърция и Турция, само че това слага под сериозен риск намирането на нужните количества, а и междусистемните потенциали с Гърция не позволявят цялостно облекчаване на българското търсене, предизвести Кискинов. " За момента наподобява, че отвързването от съветския снабдител работи, което озадачава пазарите, които не чакаха то да е толкоз внезапно. Но работи в летен режим. "

Цената на КЕВР за " Булгаргаз " сега е 142 лева, само че евентуално ще доближи сред 160 лева - 170 лева, предвижда Кискинов. На пазара за електричество се следи изразителен тренд нагоре. Правителството би трябвало да разпознава кои са най-енергоемките промишлености и тези, които не могат да подобрят своята енергийна успеваемост, с цел да насочи към тях помощите за високите цени на тока. До момента програмата за компенсиране от страната на 80% от цената на тока над 200 лв/Mwh не е довела до спад на инфлацията, само че е предиздвикала бизнесът да не се интересува от енергийните си разноски, тъй като разчита на държавната помощ.

" Програмата сложи стопанската система на системи безсрочно напред във времето ", сподели Кискинов. Част от фирмите към този момент са били калкулирали по-високите цени в продуктите си и на процедура усилват инфлацията макар дотациите, а след претенции за предвидимост на цените и двустранни контракти за доставка на електрическа енергия, няма никакъв интерес към оповестените търгове от НЕК от български предприятия, сподели Кискинов. " Българската промишленост би трябвало да научи, че в обстановка на турбулентни енергийни пазари и потребност от поддръжка, която е от една година, можеш да насочиш ограничения за възстановяване на енергийна успеваемост, ръководство на товари, хеджиране на риска. Има такива предприятия и те за една година могат да ръководят риска ", сподели Кискинов и добави, че с на процедура обещанието за безсрочна помощ страната подтиква противоположното държание. Помощите би трябвало да са зе целеви браншове и предприятия и " последователно да стопират, тъй като се привикват промишленостите да бъдат подпомагани и да нямат конкурентно държание ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР