Обмяна на опит между лесовъди и прилагане на иновативни природосъобразни

...
Обмяна на опит между лесовъди и прилагане на иновативни природосъобразни
Коментари Харесай

Иновативни методи прилагат лесовъдите от ДГС-Смядово

Обмяна на опит сред лесовъди и използване на новаторски природосъобразни способи за стопанисване на горите събра доста специалисти на територията на ДГС-Смядово и ДГС-Върбица. Съвместното заседание, с присъединяване на над 60 лесовъди и чиновници на двете стопанства, даде опция на специалистите от териториалните поделения да споделят положителни практики и да обсъдят доста въпроси свързани с нормативната база и нейното използване.

През последните няколко години управлението на ДГС-Смядово обръща изключително внимание на природосъобразните способи и системи за стопанисване на горите, стана ясно още при започване на събирането. В един от обектите лесовъдите демонстрираха използването на Саарландския способ за стабилно стопанисване на горите. Опитът е взаимстван от Саарланд, Германия и е подобаващ за предпазени зони. Той е  щадящ за горите и също така опазва местообитанията на скъпи предпазени типове птици, като дребния писклив орел и други С помощта на този способ се реализира рандеман на висококачествена дървесина с минимални средства и при  оптимално запазване на природата. Насаждението, в което се ползва методът е широколистно високостъблено и е на възраст от 25 години. То попада в предпазена зона по директивата за местообитанията част от Натура 2000 – BG 0000149 – „ Ришки проход “. Гората в подотдела има няколко защитни функционалности – защитна линия шосе, предпазена зона, Гори с висока консервационна стойност /ГВСК/ 1 и ГВКС 4.

В практическото използване на Саарландския способ на терен участниците в съвещанието бяха разграничени на 4 групи, като всяка беше оборудвана с нужните принадлежности и средства при осъществяване на метода. След към час работа участниците в съвещанието обходиха насаждението и направиха разбор на постигнатото от обособените групи.

На различен от обектите, до село Риш, домакините от Смядово демонстрираха 50 годишна просвета от бял бор с присъединяване и на черен бор, сребролистна липа и  елементарен габър. Гората е основана от локалните лесовъди и доброволци и е отличен образец за цялостното прекъсване на ерозията в региона.

В следобедните часове на деня съвещанието по стопанисване на горите продължи в зряла дъбова гора наоколо до Върбица. На терен беше разисквана и тематиката за навременния ентомологичен и фитопатологичен мониторинг на горите, които дават опция за своевременна реакция при утежняване на санитарното положение на обособените насаждения.

Участие в съвещанието взеха  и представители на СИДП и РДГ– Шумен. В края на проявата специалистите от всички структури означиха, че би трябвало по-често да има такива събирания, с цел да се обменя опит сред лесовъди, които работят в сходни по темперамент и условия стопанства.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР