Gannett ще постави на пауза AI експеримент след неуспешни спортни статии в гимназията

...
Веригата вестници Gannett спря на пауза използването на инструмент с
Коментари Харесай

Веригата вестници Gannett спря на пауза използването на инструмент с изкуствен интелект за писане на спортни съобщения за гимназията, след като технологията направи няколко големи пропуска в статии в поне един от нейните вестници.

Няколко спортни доклада в гимназията, написани от услуга за изкуствен интелект, наречена LedeAI и публикувани от Columbus Dispatch по-рано този месец, станаха вирусни в социалните медии тази седмица – и то не по добър начин. Докладите бяха подигравани в социалните медии, че се повтарят, липсват ключови подробности, използват странен език и като цяло звучат така, сякаш са написани от компютър без реални познания за спорта.

Към сряда няколко спортни истории на Dispatch, написани от услугата, бяха актуализирани и добавени с бележката: „Тази история, генерирана от AI, е актуализирана, за да коригира грешки в кодирането, програмирането или стила.“

Columbus Dispatch не е единственият документ на Gannett, който тества спортни доклади, написани от AI. CNN идентифицира няколко други местни издания, включително Louisville Courrier Journal, AZ Central, Florida Today и Milwaukee Journal Sentinel, които са публикували подобни истории, написани от LedeAI през последните седмици.

 Авторката Джейн Фридман откри няколко нови книги, които се продават под нейно име в Amazon, но тя не ги е написала - тя подозира, че изкуственият интелект ги е направил. Amazon премахна книгите, след като тя предупреди компанията за проблема. Авторката Джейн Фридман откри няколко нови книги, които се продават под нейно име в Amazon, но тя не ги е написала - тя подозира, че изкуственият интелект ги е направил. Amazon премахна книгите, след като тя предупреди компанията за проблема. С любезното съдействие на Джейн Фридман

Много от докладите съдържат идентичен език, описвайки „футболно действие в гимназията“, като отбелязват кога един отбор „отне победата на“ друг и описват победи с „круиз контрол“. В много случаи историите също повтарят датата на игрите, отразявани многократно само в няколко параграфа.

Gannett е спрял експеримента си с LedeAI на всички свои местни пазари, които са използвали услугата, според компанията. Паузата беше докладвана по-рано от Axios.

„В допълнение към добавянето на стотици работни места за докладване в цялата страна, ние експериментираме с автоматизация и AI, за да изградим инструменти за нашите журналисти и да добавим съдържание за нашите читатели“, каза говорител на Gannett в изявление. „Ние непрекъснато оценяваме доставчиците, докато усъвършенстваме процесите, за да гарантираме, че всички новини и информация, които предоставяме, отговарят на най-високите журналистически стандарти.“

LedeAI не отговори веднага на искане за коментар от CNN.

Провалът на инструмента за изкуствен интелект идва, след като Gannett съкрати стотици работни места през декември, когато уволни 6% от новинарския си отдел.

Това също идва, тъй като много новинарски издания се борят с това как да се справят с бързото развитие на AI технологията.

CNET по-рано тази година също постави на пауза експеримент, използващ AI за писане на истории, след като беше принуден да издаде множество корекции на отчети, генерирани от AI. Междувременно някои други търговски обекти са блокирали достъпа до софтуер от OpenAI, създателя на ChatGPT, в опит да попречат на тяхното съдържание да се използва за обучение на своите AI модели.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР