Венеция преди пандемията - град, посещаван от над 30 милиона

...
Венеция преди пандемията - град, посещаван от над 30 милиона
Коментари Харесай

Още един лесен начин да помогнем на природата

Венеция преди пандемията - град, посещаван от над 30 милиона души годишно. Романтично парче земя с история, просвета, обич и извънредно доста туристи. Жителите на града и интернационалната общественост от години призоваваха да се забрани прекосяването на огромни кораби през лагуната, в опит да се ограничи замърсяването, което заплашва екосистемата. Лятото на 2021 италианското държавно управление утвърди ограничения за възбрана на огромните круизни кораби в историческата лагуна на Венеция, с цел да отбрани града от несъразмерния туризъм и всички вреди, които следват за околната среда, водите и природата. По същото време ЮНЕСКО предложи градът да бъде включен в листата ѝ със международно завещание, което е в заплаха.

Земята преди пандемията от свръхконсуматорство - дом за към един трилион типа, населяващи повърхността, океаните, недрата и въздуха. Днес е едно малко по-различно място. И за нас и за тях. Всички знаем по какъв начин се стигна дотук. Пандемията обаче сякаш оказа и позитивен резултат върху нас и чувството ни за това какво е “достатъчно ”. Какво е нужда и какво е остатък. Избягахме, с цел да се скрием единствено там, където в действителност сме най-защитени - измежду природата.

И природата търсеше по какъв начин да запази здравето си. Хубаво е, че към този момент мислим, приказваме, слушаме и живеем по този начин, че още веднъж приоритет да е здравето. На всички и всичко към нас. В тази битка за оцеляване няма дребни и огромни крачки. Всяка крачка е голяма. И всяка крачка, на всеки човек, е вярна посока. Хората усетиха, че не са сами по пътя към възобновяване на салдото сред чоека и природата и това дава нови очаквания за по-бързи, по-ефективни резултати и все по-добри вести, които да четем.

Една от тях идва от финтех бранша у нас и партньорството на Mastercard и банка DSK със международната организация Conservation International, което даде опция на България да стане първият европейски пазар, който се включва в Програмата за запазване на биоразнообразието на планетата.



Дебитната Mastercard Wildlife е част от ново потомство екосъобразни банкови артикули, създадени и сертифицирани по световни стандарти в лабораторията на Mastercard за устойчиви решения. Tя е създадена от 85.5% рециклирани и рециклируеми материали IDEMIA, един от новаторските снабдители на материали, покрили условията на Mastercard за потвърдено понижаване на въглеродния отпечатък.

През последните две години инвестицията на Mastercard в материали и банкови артикули, които да заменят поливинилхлоридната (PVC) пластмаса с рециклирани, рециклируеми и биоразградими материали, е повишена със 70%. Банка ДСК е първата европейска банка, която ще предложи нововъведението на своите клиенти в България. Tака най-големият картов издател в България – Банка ДСК, внедрява на процедура ESG политики за екологично, обществено и корпоративно ръководство в картовото си портфолио, което доближава до 2,5 млн. български консуматори. 

Програмата има за цел да включи оптимален брой клиенти и чиновници на банката в акция с обръщение: „ Докато тази карта изтече, доста застрашени типове може да изчезнат “.

Mastercard към този момент втора година влага голям запас в зелени начинания – както световни, по този начин и редица местни, като почиствания, осиновяване на кошери в България, поддръжка за устойчиви нововъведения. С новата карта, Mastercard и Банка ДСК оферират, обаче изцяло нов метод и новаторска визия за банков артикул – с идея, обръщение и най-малък карбонов отпечатък. Устойчивите решения, родени с помощта на софтуерната експертиза на компанията към този момент се интегрират в артикули от първа нужда, както за бизнеса, по този начин и за крайните консуматори.

За всяка издадена карта Mastercard Wildlife Impact Банка ДСК и Mastercard подаряват един $ на интернационалната организация Conservation International, с цел да оказват помощ за опазването и възобновяване на местообитанията на дивите животни.

Планът е до 2030 година този план да обхване предпочитани територии, равняващи се на 40 милиона хектара земя и 4,5 милиона квадратни километра водни площи в целия свят.

 Освен с материала, от който е направена, картата дава опция на клиентите, които я избират, да се включат в опазването на 2 000 сериозно застрашени типове, включително африкански горски слон, черно-бял гривест лемур, жълтоопашата вълнеста маймуна и броненосец.

Биомасата на дивите бозайници е намаляла с 82%, а естествените екосистеми са изгубили към половината си повърхност и милиони типове са застрашени от изгубване, всички – значително вследствие на човешките дейности. Още по-потресаващ е фактът, че 96% от общата маса на всички бозайници на планетата е формирана от нас и животните, които отглеждаме за храна. Всички диви бозайници, от мишките до слоновете и китовете, съставляват единствено 4% от общата маса.

От нас зависи дали ще се погрижим за нашия общ дом по метод, с който да заслужим мястото си тук. Вече няколко генерации даже не помнят света без мобилни устройства, бърза храна и бързи страсти. Нека им покажем, че въпреки и постепенно по пътя назад, вървим напред, с цел да си върнем изгубената естетика и темп на Земята, тъй като другояче всички ще сме завещание в заплаха.

От 1 април Банка ДСК издава във всички офиси, посредством онлайн банкиране ДСК Директ и Кол център дебитна карта Mastercard Wildlife Impact Card, а ти можеш да окажеш помощ на Conservation International да се погрижат за изчезващите видoве, като се сдобиеш с нея.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР