Венецианският кинофестивал може и да приключи на 10 септември миналата

...
Венецианският кинофестивал може и да приключи на 10 септември миналата
Коментари Харесай

Кинофестивалът във Венеция като пророк на големите филмови награди в Холивуд

Венецианският кинофестивал може и да завърши на 10 септември предходната година, само че напоследък в Италия още веднъж се заприказва оживено за него. Причината е поредицата от наградни номинации и извоювани кино оценки в Съединени американски щати и Англия.
На 24 януари бяха оповестени номинациите за " Оскар " и италианците с горделивост установяваха, че осем кино лентата, показани в края на предишното лято на кинофестивала във Венеция, са обрали общо 24 номинации за влиятелните призове. А на 10 януари бяха връчени американските кино награди " Златен глобус " и още веднъж няколко ленти от Венецианската заготовка, преобладаваха на тях. Това де факто утвърждава проявата като развъдник за продукции, почтени за продобиване на двете най-престижни американски киноотличия, разясняват италиански специалисти.

На 79-ото издание на форума предходната година измежду заглавията в конкурсната и неофициалната стратегия бяха " Баншите на Инишерин " на Мартин Макдона, " Тар " на Тод Фийлд, " Цялата хубост и клане " на Лора Пойтрас, " Аржентина, 1985 " на Сантяго Митре, " Бардо или подправена хроника на шепа истини " на Алехандро Иняриту, " Блондинка " на Андрю Доминик, " Китът " на Дарън Аронофски и " Да живееш " на Оливър Херманус. От тях седем бяха в формалната селекция на Мострата, като единствено последният беше отвън нея.

На 24 януари историята за края на другарството и следствията от това, разказана ловко от Макдона в трагикомедията " Баншите на Инишерин ", получи девет номинации за " Оскар " - за най-хубав филм, най-хубав режисьор, най-хубав автентичен сюжет, най-хубав артист в основна роля за Колин Фарел, най-хубав артист във второстепенна роля за Брендан Глийсън и за Бари Когън, най-хубава актриса във второстепенна роля за Кери Кондън, най-хубав монтаж и най-хубав саундтрак. На кинофестивала във Венеция продукцията завоюва наградата за най-хубав сюжет на Майкъл Макдона и премията " Купа Волпи " за най-хубава основна мъжка роля за Колин Фарел. Филмът имаше и осем номинации за " Златен глобус " и победи в три категории - най-хубав комедиен филм, най-хубав сюжет и най-хубава основна мъжка роля в комедиен филм за Колин Фарел.

" Баншите " имат също и 10 номинации за премиите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия, както и пет за оценките на Гилдията на американските артисти, плюс номинация за продукция и за постановка за премиите на Гилдията на американските продуценти и Гилдията на американските режисьори. Досега продукцията получи редица оценки от локални сдружения на кино критици в Съединени американски щати, измежду които тези на Бостън, Сан Диего, Ню Йорк, Чикаго, Далас, Сиатъл и Торонто и оглави класациите за най-хубави филми за 2022 година на редица кинокритици от медии като Асошиейтед прес, " The Daily Beast " и " Hollywood Reporter ". Този лист от триумфи бе много коментиран в италианските медии.

Подобен триумф има и психическата драма " Тар " на Тод Фийлд, отдадена на всепоглъщащото изкуство, превъзходството, фаворитизма и пристрастеностите измежду създателите, на пагубното отменяне и личностния провал. На 24 януари продукцията получи шест номинации за " Оскар " - за най-хубав филм, най-хубава постановка, най-хубава актриса в основна роля за Кейт Бланшет, за най-хубав сюжет, най-хубаво операторско майсторство, най-хубав монтаж. За Бланшет номинацията с " Оскар " бележи персонален връх - осем номинации до момента за влиятелната американска премия, от които две завоюва (за " Син Жасмин " и " Авиаторът " ). Освен това за нея номинацията на " Тар " за " Оскар " за най-хубав филм също е връх - тя има присъединяване в общо 10 кино лентата, включвани в тази категория на премиите.

На Венецианската заготовка Кейт Бланшет бе удостоена с " Купа Волпи " за най-хубава основна женска роля за " Тар ". Филмът имаше и три номинации във водещи категории на " Златен глобус ", като оценката за най-хубава актриса в трагичен филм отиде при Бланшет. В средата на януари тя получи и премията " Изборът на критиците " за същата роля, а самият " Тар " номиниран в общо седем категории за тези оценки, завоюва категорията за най-хубав саундтрак, предава Българска телеграфна агенция. " Тар " има пет номинации за БАФТА, от които една за Бланшет. Тя беше номинирана за същата роля и за премията на Гилдията на американските артисти. А филмът има номинации на Гилдиите на американските режисьори и продуценти. Досега през наградния сезон продукцията печели главно призове за превъплъщението на Бланшет в ролята на Лидия Тар. То ѝ донесе оценките на сдруженията на филмовите критици във Вашингтон, Сиатъл, Торонто, Сан Франциско, Ню Йорк, Бостън, Далас и Чикаго, както и на американското Национално сдружение на филмовите критици. За същата роля актрисата завоюва и премиите на кинофестивалите в Палм Спрингс и Санта Барбара.
Снимка: Getty Images
На 24 януари документалната лента " Цялата хубост и клане " на носителката на " Пулицър " Лора Пойтрас, която е пътешестване из живота на 68-годишната фотографка Нан Голдин, получи номинация за " Оскар " за най-хубав пълнометражен документален филм. На Венецианската заготовка продукцията завоюва огромната премия " Златен лъв ".

Останалите " венецианци ", както се споделя в Италия на смешка на филмите, показани на кинофестивала, които бяха номинирани за " Оскар " тази година, са " Аржентина, 1985 " (най-добър чуждоезичен филм), " Бардо " (най-добро операторско майсторство), " Блондинка " (за най-хубава основна роля на Ана де Армас), " Да живееш " (за най-хубав артист в основна роля за Бил Найти и за най-хубав приспособен сценарий) и " Китът " (за най-хубав артист в основна роля за Брендън Фрейзър и за най-хубав грим). За първия и за последния от тези два кино лентата се приказва, че може би ще завоюват премиите " Оскар ", за които са номинирани и това би трансформирало Венецианската заготовка в неоспорим предвестител на огромните кино триумфи. Така че, в случай че желаете да разберете кой ще е измежду огромните спечелили на премиите " Златен глобус " и " Оскар " през 2024 година, то следете деликатно какво се случва на кинофестивала във Венеция тази година.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР