Самата Фей Дънауей - феята на 70-те и 80-те години

...
Самата Фей Дънауей - феята на 70-те и 80-те години
Коментари Харесай

Шарън представя Фей Дънауей в Cannes Classics, Вендерс празнува 40 г. от Париж, щата Тексас

Самата Фей Дънауей - феята на 70-те и 80-те години в киното, идва на филмовия фестивал в Кан, с цел да бъде звездата в неговата селекция Cannes Classics. Това е нещо като реванш за нея, откакто предходната година Джейн Фонда, която беше спецгост, разгласи, без да я питат, че като й предложили роля на продажница, а тя някак си не можела да й влезе в кожата, споделила на екипа: " Тая работа що не я дадохте на Фей Дънауей? Толкова добре щеше да се оправи ".

Любимката на Кан Шарън Стоун е една от героините в документалния филм за звездата от Бони и Клайд, Китайски квартал и Телевизионна мрежа, от Аризонска фантазия, с която тъкмо този фестивал направи Кустурица паметно име на киното през 90-те години, освен в България, където и до момента го обичаме. Джони Деп - неин тогава млад сътрудник в продукцията не е сниман в документалния план, само че пък в него изгрява Мики Рурк - друго златно име от онази хубава ера. Джеймз Грей и доста други също приказват в час и половина дългата лента, чието заглавие е просто Фей. А продуцент е НВО.

Иначе, по традиция, класическата селекция на Кан напомня значимите годишнина в промишлеността на заниманието. Първият век на Columbia Pictures ще бъде маркиран с прожекция на GILDA от 1946 година, цифрово възобновен, цветно поправен и напряко като нов.

Само 40 закръгля различен от гвоздеите в класическата стратегия на Кан - Париж, щата Тексас - един от паметните филми на първата софийска кинопанорама. Самият Вим Вендерс ще разправя за кино лентата на прожекцията му. Той също е цифрово модифициран и ще излезе по екраните " на нов глас " на 3 юли тази година. Вендерс, който значително пъти е идвал в София, където даже се вози на трамвай, има Златна палма от Кан за този собствен филм, а за последния си - въпреки и най-хубавия в миналогодишната конкурсна селекция, неговият основен артист получи премията за мъжка роля.

Проектът Последният филм на Жан - Люк Годар е различен от най-чаканите в класическата селекция. 18-минутната лента е приключена безусловно в последния ден от прекъснатия по негова воля живот на гения под заглавието Сценарии, като към нея е добавено наличие, с цел да се трансформира в 34-минутната продукция, която киноманите ще гледат в Кан.

Реверанс към друга от международните митове на седмото изкуство е прожекцията, отдадена на 70-годишнината от основаването на шедьовъра на Куросава Седемте самураи, който ще бъде излъчен в цялата си 3-и-половина-часова дължина, цифрово възобновен.

60-годишнината от Златната палма на класиката с божествената Катрин Деньов в основната роля - Шербургските чадъри, също ще бъде почетена със специфична прожекция. Филмът е освен образно, само че и звуково цифрово модифициран с най-съвременните тефнологии, с цел да наподобява като нов, а неговата звезда - още по-красива, в случай че въобще е допустимо.

Друга супер красавица - Лиз Тейлър, също ще свети в класическата селекция на Кан, само че с документален филм, отдаден на нея. Новооткрити 70-часа записи в нейния персонален списък са събрани в продукцията, с цел да показват тази популярна и с великите си функции, и с великите си любовни истории жена в напълно друга от познатата светлина и нейния прочут обществен облик.ELIZABETH TAYLOR: THE LOST TAPES (Елизабет Тейлър: Изгубените записи) е името на плана, който сигурно ще вдигне доста звук в Кан - една от съкровищниците, които пазят паметта за киното.

Създателят на Кукленото шоу и Улица Сезам Джим Хенсън, Мишел Льогран, Франсоа Трюфо са единствено дребна част от другите незабравени герои, за които ще подсети класическата селекция на най-големия кино фестивал на планетата, който се завърта в своя 77-и танц от 14 до 25 май.

Борис Ангелов

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР