Великобритания, Франция и Германия правят нов опит да спасят иранската

...
Великобритания, Франция и Германия правят нов опит да спасят иранската
Коментари Харесай

ЕС с нов опит да спасява иранската ядрена сделка

Великобритания, Франция и Германия вършат нов опит да спасят иранската нуклеарна договорка. Това стана ясно, откакто трите страни взеха решение да задействат механизма за разрешаване на разногласия в нуклеарната договорка от 2015 година. Ройтерс цитира двама европейски дипломати, които дефинират решението на Лондон, Париж и Берлин като " най-голямата стъпка, която европейците подхващат като отговор на отдръпването на Техеран от нуклеарните му задължения.
Трите страни ще уведомят Европейския съюз по-късно във вторник, че задействат механизма за разрешаване на разногласия.
Съгласно механизма, обрисуван в договорката, Европейски Съюз ще осведоми другите страни - Русия и Китай, както и самия Иран. След това ще има 15 дни за разрешаване на разликите, период, който може да бъде продължен с консенсус.
В последна сметка процесът може да докара до наново налагане на наказания, прилагани според предходни резолюции на Организация на обединените нации. Нашето желание не е да възстановим глобите, а да разгадаем разликите си посредством самия механизъм, който беше основан със договорката, споделя един от дипломатите.
Излизането на Вашингтон от нуклеарния пакт и тежките стопански усложнения, провокирани от последвалите наказания на Съединени американски щати, способстваха за една от най-големите ескалации на напрежение сред Съединени американски щати и Иран след ислямската гражданска война през 1979 година.
През лятото на 2018 година американският президент Доналд Тръмп се изтегли от договорката, подписана през 2015 година, и върна американските наказания против ислямската република. Европейските страни по съглашението, Русия и Китай, упорстват, че ще положат старания и ще намерят метод да я спасят. Иран ги упреква, че не поставят задоволително старания, след ескалацията със Съединени американски щати при започване на месеца разгласи, че се отхвърля от рестриктивните мерки, които са наложени на нуклеарната му стратегия посредством документа.
Тръмп изясни, че задачата му да се откаже от нуклеарната договорка е да принуди Иран да подпише по-строг пакт. Техеран дава отговор, че няма да предоговаря, до момента в който са под американски наказания.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР