Великобритания е намалила състава на служителите в посолствата си в

...
Великобритания е намалила състава на служителите в посолствата си в
Коментари Харесай

Великобритания изтегля служителите от посолствата си в Иран и Ирак

Великобритания е понижила състава на чиновниците в посолствата си в Иран и Ирак до минималния му размер след заканите за сигурността на дипломатите, след увеличението на напрежението сред Вашингтон и Техеран, в резултат от ликвидирането на командира от спецчастите „ Кудс “ Касем Сюлеймани, погубен във въздушен удар, осъществен от силите на Съединени американски щати, предава Sky News, представен от Фокус.
Изтеглянето на английските дипломати от двете страни е превантивна мярка, и не е подбудено от съответна опасност за живота им, съгласно източници във външното министерство на Обединеното кралство.
Посланиците на страната в Иран и Ирак въпреки всичко ще останат в Багдад и Техеран. Говорител на външното министерство съобщи, че „ сигурността и сигурността на нашите чиновници е от съществена значимост “. Той въпреки всичко посочи, че посолствата ще продължат да работят.
Премиерът на Англия Борис Джонсън се пробва да се дистанцира от Съединени американски щати и враждебната изразителност на президента на страната Доналд Тръмп по отношение на Иран.
По-рано Тръмп заплаши да нападна голям брой културни обекти в Иран, в случай че Техеран предприеме стъпки, заплашващи американски жители, военни или инфраструктура в района.
Англия и нейните съдружници се готвят за опцията от набези от страна на Иран като възмездие за гибелта на Сюлеймани, който беше погубен на летището в Багдад на 3 януари.
Върховният водач на близкоизточната страна аятолах Али Хаменей се зарече да отмъсти за Сюлеймани и разгласи тридневен народен печал в Иран.
Освен това съгласно информацията външното министерство е оповестило „ изключително състояние “ в актуалната обстановка. Това е фиктивен статут, който бива обявяван при съществуването на сходни закани.
В този случай, на процедура това значи, че дипломатите, които работят по случая с напрежението сред Иран и Съединени американски щати ще извършват отговорностите си от спешния център в министерството на външните работи в Лондон. Освен това работният им график е променен, с цел да може центърът да работи по въпроса по-интензивно.
Джонсън се опълчи на Тръмп по-рано, като уточни, че той би трябвало да се преценява с интернационалните правила на водене на война и със съглашението на иранската нуклеарна стратегия от 2015 година – от което Съединени американски щати се отдръпнаха три години след неговото сключване.
Тръмп от своя страна заплаши, че ще удари 52 ирански културни обекта, в това число такива от изключително значение за страната, откакто Техеран заплаши, че ще вземе ответни ограничения след убийството на Сюлеймани. Външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф съобщи, че всеки сходен удар против ирански културни обекти ще съставлява военно закононарушение и съпостави сходен акт с тактиките на групировката „ Ислямска страна “.
Президентът на Съединени американски щати отбрани изказването си и съобщи, че щом иранците могат да „ изтезават и да нараняват нашия народ “ и да „ употребяват мини и бомби, с цел да взривяват американците “, тогава и Вашингтон може да унищожава културни обекти. Джонсън обаче очевидно е на друго мнение.
„ Има интернационалните конвенции, които предотвратяват унищожаването на културното завещание “, съобщи представител на премиера по-рано. Той добави, че държавното управление в Лондон незабавно ще беседва със своите сътрудници във връзка със съглашението за иранската нуклеарна стратегия, което се случи малко откакто Техеран съобщи, че ще продължи да я нарушава и ще стартира да обогатява още веднъж уран.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР