Великденската трапеза тази година ще бъде значително по-скъпа, което предполага,

...
Великденската трапеза тази година ще бъде значително по-скъпа, което предполага,
Коментари Харесай

Средно 105 лв. ще ни струват само яйцата, козунакът и агнешкото за Великден

Великденската софра тази година ще бъде доста по-скъпа, което допуска, че ще бъде и по-оскъдна.

Бързата равносметка с обичайните артикули за празника демонстрира, че при всички се следи забележителен растеж.

Това разясниха пред Българска телеграфна агенция икономическият анализатор Петър Мишев и анализаторът Цветомила Иванова от Института за обществени и синдикални проучвания и образование (ИССИО) към КНСБ в навечерието на празника.

Боядисаните яйца, козунакът и агнешкото месо са главните храни, които участват на трапезата за Възкресение Христово.

По междинна цена на яйцата през март 2023 година съгласно GlobalProductPrices.com България е на 4-о място измежду 81 страни от целия свят.

Според проучването на дребната потребителска кошница през месец март отчитаме растеж при яйцата с 95% по отношение на март 2022 година в огромните търговски вериги. Това шоково повишаване се удостоверява и от цените на едро през същия интервал, където яйцата записват растеж от 65 на 100, показват анализаторите.

По думите им, в случай че проследим главните съставки за козунак, с изключение на за яйца, прибавяме разноски за брашно, при което има годишен растеж от 12,8%, прясно мляко, което нараства на годишна база с 48% и захар, при която повишаването доближава 67% по отношение на 2022 година

Като прибавим индустриални разноски, труд, електричество, бензин - цената на първокласен козунак, изработен от същински артикули, доближава над 20 лева./кг.

Агнешкото месо в питателните магазини през март тази година коства към 25 лв/кг. За съпоставяне, преди година за Великден сме го купували за не повече от 20 лева./кг.

Всички тези сметки демонстрират, че за Великденската софра ще са нужни към 105 лева, като не включваме салати, питиета и сладкиши.

Така че все по-малко семейства ще могат да си разрешат тази софра заради ниските приходи и сложното справяне с растящите цени, допълват Петър Мишев и Цветомила Иванова.

От Института показват резултати от регулярното си тримесечно проучване за издръжката на живота. За първото тримесечие на 2023 година данните ще бъдат оповестени след празниците.

" Според данните от извършеното проучване в края на месец март 2023 година още веднъж виждаме повишаване на цените на стоките от дребната потребителска кошница.

Темпът се задържа, само че повишаването остава високо, изключително за нискодоходните групи.

Притеснителен остава фактът, че цените на главните артикули и услуги в България доближават европейските, до момента в който приходите и в частност минималната работна заплата, остават доста по-ниски от средноевропейските ", изтъкнават анализаторите.

Междувременно министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов съобщи, че цените на едро на храните падат, а на дребно са спрели да порастват.

" В момента виждаме доста промоции, само че не е това, което търсим като резултат – те са краткотрайни, а ние търсим трайно понижение на цените ", добави той в отговор на въпрос какво се вижда през платформата за цените на храните, която служебното държавно управление направи.

По думите му прозрачността, която подсигурява уеб сайтът, показвайки всички процеси по какъв начин се развиват, настрана законодателните начинания, които се подхващат и контролът, който способените органи реализират,  ще имат резултат.

Работим с комерсиалните вериги, те схващат казуса, по-скоро няма някаква опозиция, и в последна сметка задачата ни е да подсигуряваме на българските жители обективни цени, акцентира министър Стоянов.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР